Parsinešus žuvies irpagaminus skanią vakarienę, visgi kartais nutinka, kad virtuvė ilgiau nei norėtųsi išlaiko gana specifinį žuvies kvapą. Tačiau „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas ramina, kad yra keletas paprastų būdų, kaip jo išvengti ir mėgautis žuvimi be tokių uoslės pojūčių.
Citrina – natūralūs kvapo neutralizatorius. Vienas iš seniausių ir paprasčiausių būdų sumažinti žuvies kvapą virtuvėje – naudoti citriną. Kai ant žuvies išspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių, sukeliame reakciją, reikšmingai sumažinančią žuvies kvapą ir netgi pagerinančią jos skonį.
Įsitikinkite žuvies šviežumu. Kuo žuvis šviežesnė, tuo mažiau ji skleidžia specifinį kvapą. Šviežia žuvis paprastai turi švelnų aromatą, neintensyvų ir neerzinantį. Todėl labai svarbu rinktis kuo šviežesnį produktą. Jeigu perkate visą žuvį, atkreipkite dėmesį, kad jos akys būtų blizgios, neapsiblaususios, oda – drėgna, spindinti, mėsa elastinga ir tvirta.
Nudokite actą arba dar daugiau citrinos. Puode užvirinkite 4 puodelius vandens su keliais griežinėliais citrinos arba ¼ puodelio acto. Šio skysčio garai sugers žuvies kvapą. Vietoj acto galite naudoti ir citrinos griežinėlius – efektas bus panašus. Po darbo taip pat rekomenduojama nuvalyti darbinį paviršių su citrinos griežinėliu arba vandenyje, su šlakeliu acto, pamirkyta šluoste – tai pašalins kvapus ir suteiks virtuvei malonų gaivos pojūtį.
Kepkite žuvį įvyniotą popieriuje arba folijoje. Kepant į „paketėlį“ įvyniotą žuvį, išlošite trigubai. Kepimo popierius ar folija ne tik neleis žuvies kvapui pasklisti, tačiau kartu ir išlaikys drėgmę patiekale. Taip galėsite būti tikri, kad žuvis liks drėgna, sultinga ir ypač skani. Toks metodas ypač rekomenduojamas dar neįgudusiems žuvies ruošėjams, nes taip žuvis iškepa tolygiai, be didelių pastangų ir netvarkos. Tiesiog įvyniokite žuvį su prieskoniais, pridėkite šiek tiek daržovių, šiek tiek sviesto ar aliejaus, ir leiskite viskam kepti uždaroje „pakuotėje“.
Virkite, o ne kepkite. Verdama žuvis neišskiria tiek daug aromatų kaip kepama. Virimas tinkamas įvairioms žuvies rūšims – nuo lašišos iki menkės. Be to, galite virti žuvį sultinyje su aromatingais prieskoniais, tokiais kaip lauro lapai, pipirai, citrina ar čiobreliai, dar labiau sumažinančiais kvapą ir suteikiančiais žuviai papildomo skonio.
Nepamirškite tinkamos ventiliacijos ir vėdinimo. Nors tai atrodo akivaizdu, kartais, pradėdami kepti, pamirštame atidaryti langą ar įjungti virtuvės gartraukį. Gerai veikianti ventiliacija yra esminis faktorius, padedantis išvengti nemalonių kvapų. Įsitikinkite, kad jūsų virtuvės gartraukis veikia tinkamai, jei reikia, atidarykite daugiau nei vieną langą, kad oras cirkuliuotų. Taip kvapas iškart išsisklaidys, o virtuvė išliks gaivi.
Naudokite stipresnius prieskonius ir žoleles. Kvapo intensyvumą galite sumažinti ir pridedant stiprius, aromatingus prieskonius ir žoleles. Česnakai, imbieras, citrinų žievelė, rozmarinas ar petražolės ne tik suteikia žuviai puikų skonį, bet ir neutralizuoja dalį jos kvapo. Prieskonių aromatai nustelbs žuvies kvapą, o jūs galėsite mėgautis sodresniais skoniais ir švelnesniu kvapu virtuvėje.
Dorados su keptomis daržovėmis orkaitėje
2 dorados,
2 šaukštai sviesto,
4 griežinėliai citrinos,
6 bulvės,
0,5 raudonosios paprikos, – 540 g (6 vnt.)
0,5 geltonosios paprikos,
keli gabalėliai cukinijos,
1 raudonasis svogūnas,
1 sauja vyšninių pomidorų,
kelios skiltelės česnako,
1 čili pipiras,
2 šaukštai kapotų petražolių,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
žiupsnelis džiovinto rozmarino,
žiupsnelis pipirų,
žiupsnelis druskos.
Bulves nulupti, supjaustyti, sumaišyti su alyvuogių aliejumi ir rozmarinu. Dėti ant kepimo skardos, pašauti 200 laipsnių orkaitę ir kepti 10 min. Kol bulvės kepa – supjaustykite daržoves. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su šaukštu kapotų petražolių, česnako skiltele, smulkiai pjaustytu čili pipiru. Paruoštas ir nuplautas žuvis nusausinkite. Į vidų įdėkite po kelis citrinos griežinėlius. Ir į vidų, ir ant viršaus užliekite sviesto, sumaišyto su kapotomis petražolėmis, čili ir česnako skiltele. Taip paruoštas žuvis padėkite ant bulvių ir kepkite 25–30 min.
(be temos)
(be temos)