Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)

  • Teksto dydis:

Kiekviena šeimininkė turi savo Velykų valgiaraštį – šeimos pamėgtus patiekalus. Tačiau neprošal kasmet jį atšviežinti. Gal pravers maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėjos Olgos Stakucevič idėjos? „Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai patiektas“, – primena Olga ir siūlo mūsų skaitytojams išmėginti šiuos receptus.

Keptos duonos, lašinukų ir putpelių kiaušinių salotos 

2–3 riekės juodos ar ruginės duonos,

150–200 g lašinukų,

1 skardinė konservuotų baltų karališkųjų pupelių,

200 g kepto varškės sūrio,

8 virti putpelių kiaušiniai,

1 poras,

1 svogūnas,

1 morka,

aliejaus kepti.

Padažui:

2 šaukštai garstyčių,

2 šaukštai pomidorų pastos,

2 šaukštai majonezo.

O. Stakucevič asmeninio archyvo nuotr.

Svogūną susmulkinkite kubeliais, morką supjaustykite griežinėliais ir apkepkite, kol daržovės suminkštės. Duoną supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais ir apkepkite nedideliame aliejaus kiekyje vos kelias minutes, kad šiek tiek parausvėtų, bet liktų minkšta. Tada sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Porą supjaustykite griežinėliais, sūrį – nedideliais kubeliais. Putpelių kiaušinius nulupkite ir perpjaukite per pusę, nuo pupelių nupilkite skystį. Lašinukus supjaustykite plonomis juostelėmis ir paskrudinkite, kad taptų traškūs. Visus salotų ingredientus sudėkite į vieną indą, įdėkite majonezo, garstyčių, pomidorų pastos ir sumaišykite.

Maltos mėsos vyniotinis su sūrio ir daržovių įdaru

O. Stakucevič asmeninio archyvo nuotr.

400 g maltos mėsos faršo (kiaulienos / jautienos),

1 kiaušinis,

2–3 šaukštai kvietinių miltų,

maltų juodųjų pipirų / česnako granulių / druskos pagal skonį.

Įdarui:

4 griežinėliai gerai besilydančio sūrio,

100 g šviežių arba šaldytų žirnelių,

1 saldžioji raudonoji paprika.

Pabarstyti – sezamo sėklų.

Paruoškite mėsos faršą: sumaišykite faršą su kiaušiniu, miltais ir prieskoniais. Ant kepimo popieriaus lapo suformuokite iš paruošto faršo stačiakampį. Ant mėsos masės viršaus dėkite sūrio, tada per vidurį berkite žirnelius, dėkite juostelėmis pjaustytą papriką. Formuokite vyniotinį. Gerai sulipdykite visus galus, kad kepant neištekėtų sūris. Vyniotinio viršų patepkite vandeniu ir apibarstykite sezamų sėklomis. Paimdami už kepimo popieriaus kraštų vyniotinį atsargiai perkelkite ant kepimo skardos. Kepkite apie 45 min. iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje. Prieš pjaustydami atvėsinkite.

Aguoninis keksas su citrininiu glajumi

O. Stakucevič asmeninio archyvo nuotr.

175 g sviesto,

175 g cukraus,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

3 kiaušiniai,

75 g migdolų,

175 g miltų,

10 g kepimo miltelių,

1 citrinos žievelės,

25 g aguonų,

2 šaukštai vandens.

Glajui:

1 stiklinė miltelinio cukraus,

2 šaukštai citrinų sulčių.

Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Plakdami įmušite po vieną kiaušinį ir suplakite iki vientisos masės. Mentele įmaišykite elektriniu trintuvu sumaltus migdolus, miltus ir kepimo miltelius. Suberkite sutarkuotą citrinos žievelę, aguonas ir supilkite vandenį. Viską labai atsargiai permaišykite mentele. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais. Supilkite tešlą ir tolygiai paskleiskite. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 minučių. Patikrinkite, ar iškepė, įsmeigę medinį smeigtuką – jis turi neaplipti tešla. Atvėsinkite formoje. Paruoškite glajų: miltelinį cukrų išmaišykite su citrinų sultimis iki vientisos masės. Atvėsusį kepinį išimkite iš formos ir padenkite glajumi. Leiskite glajui sustingti ir patiekite.

Velykų krafinas

O. Stakucevič asmeninio archyvo nuotr.

(2 nedideliems krafinams)

350 g kvietinių miltų,

80 ml pieno,

80 g cukraus,

0,5 šaukštelio druskos,

1 kiaušinis + 2 tryniai,

6 g sausų mielių,

40 g tirpinto sviesto (į tešlą),

30 ml apelsinų sulčių,

1 apelsino žievelė,

100 g minkšto sviesto (įdarui),

100 g džiovintų spanguolių,

50 g migdolo drožlių.

Į vos šiltą pieną berkite šaukštelį cukraus ir 6 g sausų mielių. Kai mielės pradės aktyvuotis, ant pieno paviršiaus atsiras kepurėlė. Kiaušinį ir du trynius plakite su likusiu cukrumi, kol masė pabals. Persijokite miltus ir dėkite į juos ištirpintas piene mieles, kiaušinių masę, supilkite apelsino sultis, suberkite 0,5 apelsino nutarkuotą žievelę ir druską. Atsargiai viską sumaišykite iki vientisos masės. Pilkite į tešlą ištirpintą sviestą (40 g) ir minkykite tešlą, kol taps elastinga, minkšta ir nelimpanti. Tada uždenkite dubenį su tešla maistine plėvele ir palikite kilti šiltoje vietoje apie valandą. Pakilusią tešlą padalykite į dvi lygias dalis (iš kiekvienos dalies gausite po vieną krafiną). Paimkite vieną tešlos dalį ir kočiokite į ploną (beveik peršviečiamą) stačiakampį. Iškočiotą tešlą gausiai aptepkite minkštu sviestu (iš vienos pusės), tada tolygiau per visą lakštą paskirstykite migdolo drožles, apelsino žievelę ir džiovintas spanguoles. Tešlą su įdaru atsargiai suvyniokite į ilgą, bet ploną ritinį. Aštriu dantytu peiliu (geriausiai naudoti duonos peilį) perpjaukite ritinį išilgai, palikdami sujungtą vieną galą. Tada iš vienos juostos tešlos sukite sraigę, o antrą juostą sukite ant viršaus irgi į sraigę, bet į kitą pusę. Turi išeiti tešlos bokštas / piramidė. Susuktą krafiną dėkite į siaurą ir aukštą apskritą kepimo formą, skirtą Velykų boboms kepti. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite dar 45 minutes kilti. Prieš dėdami kepinį į orkaitę, uždenkite kepimo formos viršų folija. Tai būtina, kad nesudegtų krafino viršus. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tada sumažinkite kaitrą iki 160 °C ir kepkite dar apie 35–40 minučių. Patiekite apibarstę milteliniu cukrumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
kas cia per patiekalas tas krafinas, ar cia naujalietuviu nacionalinis Velyku patiekalas, kiles nuo zodzio grafinas, skamba graziau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių