Voveraitės – ir miškuose, ir prekybos centruose: pakeptų ir marinuotų gėrybių receptai

  • Teksto dydis:

Nors lietuviai dar tik pradeda rinkti pirmąsias miško gėrybes, lietuviškame prekybos tinkle „Maxima“ jau galima rasti geltonskares voveraites iš Dzūkijos miškų. Grybų specialistai atskleidžia, kokio grybų derliaus šalies miškuose galima tikėtis šiemet.

Dzūkijoje – gausus voveraičių derlius

Vos prasidėjęs pirmasis voveraičių derlius netruko atsirasti ir didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse.

„Mūsų pirkėjai kasmet laukia šviežių voveraičių derliaus, dėl kurio dabar nebereikia patiems keliauti į miškus. Turime ilgamečius partnerius, kurie vos Dzūkijos miškuose sudygus pirmosioms voveraitėms, pasirūpina, kad šie lietuvių itin mėgstami grybai atsirasti ir mūsų parduotuvių lentynose“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Tuo metu didmenine miško uogų ir grybų prekyba jau ketvirtį amžiaus užsiimančios Varėnos įmonės „Tandemus“ perdirbimo padalinio vadovas Vincas Martusevičius pasakoja, kad šiemet pirmosios voveraitės pasirodė prieš porą savaičių. O dabar dzūkai iš miškų šiuos grybus tempia jau pilnais krepšiais.

„Jei žinai voveraičių augimo vietas, per Jonines galėjai prisirinkti ir daugiau nei tris kilogramus gėrybių. Tokiam gausiam derliui įtakos turėjo ir palankūs orai –  kad šie grybai atsidurtų ant šalies gyventojų stalų, reikia drėgmės ir šilumos. Ir, be abejo, grybautojų. Dabar voveraites renka jau visas Varėnos rajonas. Jei orai bus palankūs, nekankins sausros, šių grybų derliumi turėtume džiaugtis iki spalio mėnesio vidurio“, – kalba V. Martusevičius.

Ne tik skanu, bet ir sveika

Anot pašnekovo, voveraitės ypač vertinamos dėl savo naudingųjų savybių – šiuose grybuose gausu aminorūgščių, mikroelementų ir vitaminų. Pavyzdžiui, akims reikalingo vitamino A čia yra daugiau nei morkose. Taip pat – nemažai nervų sistemos funkcionavimui ir normaliam organizmo augimui svarbių B grupės vitaminų, vario, kalio ir smegenų veiklą gerinančios geležies. Voveraitės gerina ne tik organizmo funkciją, bet ir odos būklę, gydo jos ligas, malšina stresą. Taip pat – stiprina imuninę sistemą.

„Kaip ir grybų karaliumi tituluojamuose baravykuose, voveraitėse taip pat gausu skaidulų ir baltymų. Dėl visų šių priežasčių jos nuo seno laikomos vienu pagrindinių grybų, kurių paklausa dabar išlieka nemaža viso sezono metu. Prie šių grybų populiarumo prisideda ir tai, kad juos lengva gaminti ir pritaikyti naudoti pagal kiekvieno skonį. Svarbu gerai nuplauti, o toliau – tik fantazijos reikalas“, – sako V. Martusevičius.

Anot jo, iš tiesų voveraites pakanka vos pasūdyti, vėliau kiek praplauti ir jau galima mesti į salotas. Pašnekovas išduoda kelis iš savo mėgstamiausių bei ypač lengvai pagaminamų patiekalų receptų.

Su šonine ir svogūnais pakepintos voveraitės

Dviem porcijoms reikės:

300 gramų šviežių bulvių,

200 gramų voveraičių,

100 gramų kaimiškos šoninės,

pusės svogūno,

šaukšto grietinės,

sviesto,

pipirų ir druskos pagal skonį.

Voveraites nuvalykite, nuplaukite, palaikykite pasūdytas ar pavirkite penkias minutes. Po to nukoškite ar nuplaukite. Pasūdytame vandenyje išvirkite ir nukoškite šviežias bulves. Vėliau keptuvėje pakepinkite šoninės gabaliukus ir susmulkintą svogūną. Jiems parudavus, keptuvės turinį sumaišykite su grietine ir sviestu, kurio patariama negailėti, bulvėmis bei voveraitėmis. Paskaninkite pipirais ir druska, leiskite pasitroškinti dar kelias minutes, kol susimaišys skoniai, o virtuvė prisipildys malonaus aromato.

Marinuotos voveraitės

Reikės:

1 litro vandens,

kilogramo voveraičių,

poros česnako skiltelių,

po 2 valgomuosius šaukštus druskos ir acto,

1 valgomojo šaukšto cukraus,

kelių lauro lapų ir pipirų grūdelių.

Nuvalytas voveraites nuplaukite ir trumpai apvirkite. Tuo pačiu metu kitame puode paruoškite marinatą –  sumaišykite druską, cukrų, laurų lapelius ir pipirus. Į šį mišinį suberkite apvirtus grybus ir dar pavirkite penkias minutes. Vėliau supilkite actą, palaukite, kol puodas vėl užvirs, ir išpilstykite į stiklainius. Juos apverskite, šiltai užklokite ir leiskite atvėsti. Šis paprastas receptas padės ilgiau mėgautis puikiu voveraičių skoniu net ir šaltais rudens ar žiemos vakarais. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių