Žolinei – patiekalai iš naujo derliaus Pereiti į pagrindinį turinį

Žolinei – patiekalai iš naujo derliaus

2015-08-14 15:02

Žolinė – puiki proga atgaivinti senąją šios dienos tradiciją, kuri panaši į Kūčių: mūsų senoliai giminę vaišindavo dvylika patiekalų iš naujo derliaus. Prie šventinio Žolinės stalo uždegdavo žvakę ir leisdavo per susirinkusiųjų rankas, nešė ją aplink valgius. Likusias ant stalo vaišes protėviai atiduodavo vargšams. O ar ir dabar nerasime žmonių, kurie neišgali tokių vaišių iš naujo derliaus paruošti?

Nesvarbu, ar esame tikintieji, ar ne – Žolinės proga kuo daugiau giminių susirinks, tuo geresni ir linksmesni bus kiti metai. Tad rinkimės draugėn ir pasidžiaukime gamtos dovanomis iš Dievo sodo. Ta proga sveiko maisto propaguotoja Danutė Kunčienė siūlo du originalius patiekalus, kurių ir su žiburiu nerasite ant kaimynų stalo.

Pyragas su šilauogėmis ir ledais

Į stiklinį ar emaliuotą indą įpilti 1 l kefyro, 150 g aliejaus, stiklinę rudo cukraus, pusę šaukštelio ciberžolių, šaukštelį gesintos sodos, porą šaukštų kakavos. Viską gerai išplakti. Tada suberti 3 ar 4 stiklines miltų (juos berti po truputį ir plakti). Miltų berti tiek, kad masė būtų tirštos grietinės konsistencijos. Tada atsargiai įmaišyti pusantros stiklinės šilauogių. Kepimo formą ištepti aliejumi, pabarstyti miltais, supilti paruoštą masę ir kepti iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

Prie šio karšto pyrago tiks lengvai paruošiami ledai. Tereikia nulupti kelis bananus, juos smulkiai supjaustyti, suberti į maišelį ir įdėti 4–8 valandoms į šaldymo kamerą. Išėmus šaldytus bananų gabaliukus sumalti, apibarstyti cinamonu. Tai bus panašu į ledus, kurie tiks prie šio pyrago ar net ant jo.

Žolinės gaivuma

Vieną mažą cukiniją, obuolį, avokadą, česnako skiltelę smulkiai supjaustyti, suplakti, paskaninti druska ir vienos žaliosios citrinos sultimis. Šia suplakta ir paskaninta mase galima įdaryti pomidorus, valgyti su kitomis daržovėmis ar naudoti kaip padažą.

Rudens užtepėlė

Rūgpienį sušaldyti šaldymo kameroje. Paskui sukrėsti į marlę ir leisti išvarvėti atšilusiam vandeniui. Tuomet į masę įdėti smulkintų žalumynų: petražolių ar salierų lapų, krapų šakelių, bazilikų lapelių, česnakų skiltelių. Sutarkuoti morką, saldžiąją papriką, agurką, paskaninti druska, mėgstamais prieskoniais ir viską sumaišyti su rūgpienio mase.

Tinka valgyti su duona, agurku, paprikoms įdaryti ar tiesiog tepti ant paplotėlio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra