Pereiti į pagrindinį turinį

Artėja gamtinė katastrofa

2008-10-08 09:00
DMN inf.

Visas pasaulis užgniaužęs kvapą stebi pasaulio finansų krizės padarinius. Bet Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) įspėja apie dar pavojingesnę katastrofą – gamtinę. Mokslininkų sudarytame gyvūnų, kuriems gresia išnykimas, "raudonajame sąraše" atsidūrė ketvirtadalis viso pasaulio žinduolių.

Pirmą kartą per pastarąjį dešimtmetį atliktas mokslininkų tyrimas parodė, kad 25 proc. pasaulio žinduolių gresia išnykimas.

Didžiausia grėsmė žinduoliams iškilo Pietų ir Pietryčių Azijoje, kur sparčiausiai daugėja žmonių ir auga gyvenimo lygis. Gyvūnai nyksta dėl to, kad žmogus naikina jų gyvenamus plotus. Prie nykimo prisideda ir nekontroliuojama medžioklė.

"Dar mums gyvenant šimtai gyvūnų rūšių gali išnykti dėl mūsų kaltės. Tai liudija apie pokyčius ekosistemose, kuriose jie gyvena, – aiškino Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos vadovė Julia Marton Lefevre. – Dabar mes privalome suformuluoti ateities tikslus, kad galėtume pakeisti padėtį. Negalime savo palikuoniams palikti pasaulio, kuriame nebus mūsų artimiausių biologinių giminaičių."

Tačiau mokslininkai pateikė ne vien blogų žinių. Dėl apribotos medžioklės ir sėkmingai vykdomų aplinkos apsaugos programų Afrikos dramblių populiacija išaugo, ir jie buvo išbraukti iš "raudonojo sąrašo".

Grėsmė pasaulio žinduoliams

Kritinė grėsmė

188 rūšims, įskaitant Iberijos lūšį

Beveik išnyko

29 rūšys

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų