Aukcione už 17 mln. dolerių parduotas retas mėlynasis deimantas

  • Teksto dydis:

Ženevoje vykusiame „Sotheby's“ aukcione retas mėlynasis deimantas trečiadienį parduotas už daugiau kaip 17 mln. dolerių (15,4 mln. eurų), o per šį rudens brangakmenių aukcioną buvo surinkta iš viso per 100 mln. dolerių (90,6 mln. eurų).

8,01 karato deimantas „Sky Blue“, įtaisytas „Cartier“ žiede, buvo nupirktas už 17,1 mln. dolerių (15,9 mln. eurų) – 33 proc. daugiau negu už jį buvo sumokėta 2012 metais, kai šis brangakmenis buvo parduotas už 12,8 mln. dolerių (11,6 mln. eurų), nurodė aukciono „Sotheby's“ tarptautinio brangakmenių skyriaus vadovas Davidas Bennetas (Deividas Benetas).

Tuo tarpu kiti aukcionų namai, „Christie's“, savo sezoną atidarė antradienį ir pardavė 167 prekes už 97 mln. dolerių (87,9 mln. eurų), bei viršijo savo išankstinius lūkesčius, nes tikėjosi surinkti 80 mln. dolerių (72,5 mln. eurų).

„Sky Blue“ buvo parduotas esant ypač didelei spalvotųjų deimantų paklausai.

Žiedą su šiuo deimantu „Sotheby's“ vertino 15–25 mln. dolerių (13,6–22,6 mln. eurų).

Tačiau pasaulio rekordas priklauso gegužę „Christie's“ parduotam 14,62 karato mėlynajam deimantui „Oppenheimer blue“. Jis buvo nupirktas už 57,54 mln. dolerių (52,12 mln. eurų), su visais mokesčiais ir komisiniais.

Anot Tobias Kormindo (Tobijaus Kormaindo), didžiausio Europos papuošalų su deimantais internetinio mažmenininko „77 Diamonds“ vadovo, susidomėjimas spalvotaisiais akmenimis tebėra didelis.

„Atsižvelgus į visų kada nors atrastų tokio dydžio mėlynųjų deimantų retumą ir kokybę, tikėtumėtės, kad kiekvienas tokio tipo aukcionas virs kautynėmis“, – prieš penkių žvaigždučių viešbutyje „Hotel Beau Rivage“ vykusį aukcioną sakė T.Kormindas.

Praturtinti istorijos svoriu

Vis dėlto „Sotheby's“ nesugebėjo parduoti dviejų ypač svarbių prekių.

Pirmoji iš jų – papuošalų rinkinys, padabintas deimantais, kažkada priklausęs Rusijos imperatorienei Jekaterinai I. Šiuos papuošalus jai padovanojo jos vyras, caras Petras Didysis, valdęs šalį iki savo mirties 1725-aisiais.

Už papuošalus buvo tikimasi gauti nuo 3 mln. dolerių (2,8 mln. eurų) iki 5 mln. dolerių (4,5 mln. eurų).

1711 metais Jekaterina buvo sunerimusi dėl didžiulę grėsmę Rusijai kėlusio konflikto su Osmanų imperija ir vidury nakties nurodė savo vyrui parengti taikos sutartį, cituodami istorinius šaltinius nurodė aukciono „Sotheby's“ atstovai.

Nieko nesakiusi vyrui, Jekaterina išsiuntė Osmanų imperijos sultonui Ahmedui III taikos pasiūlymą ir visus papuošalus, kuriuos ji dėvėjo keliaudama.

Sultonas „juos priėmė ir buvo pastebimai sužavėtas, buvo paskelbtos paliaubos, ir (Rusijos) imperija buvo išgelbėta“, anksčiau sakė D.Bennetas.

Be to, neparduotas liko ir deimantinis kaklo papuošalas su nuimama sagtele. Šis papuošalas priklausė imperatorei Jekaterinai II – Jekaterinai Didžiajai, valdžiusiai Rusiją 1762–1796 metais. Jis taip pat buvo vertinamas iki 5 mln. dolerių.


Šiame straipsnyje: deimantaibrangakmeniaiaukcionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių