Pereiti į pagrindinį turinį

Į biurą – be kaklaraiščių

2009-04-14 09:00
Į biurą – be kaklaraiščių
Į biurą – be kaklaraiščių / Mindaugo Ažušilio nuotr. Neišradinga: Seimo darbuotojai tikina, jog parlamento pastate taupoma klasikinėmis priemonėmis – pirmiausia reguliuojant apšvietimą.

Taupote? Keistas klausimas. Gal, atsėlinus krizei, iš jūsų biuro dingo vandens aparatai ir buvote įspėti, kad šią vasarą kondicionierius veiks tik išskirtiniais atvejais? Esate ne vieniši. Tiesa, taupymo lyderiais pasaulyje turbūt vertėtų laikyti ne suvalkiečius, bet išradinguosius japonus.

Dar 2005 m. šalies premjeras Junichiro Koizumi nurodė valdininkams biuruose nebenešioti kaklaraiščių ir rinktis vėsesnius, orui pralaidžius drabužius. Valdžia apskaičiavo, kad naujas aprangos kodas leis lengviau išgyventi sumažinus patalpų kondicionavimą valstybės institucijose. Visoje šalyje biurai turėjo būti vėsinami ne iki įprastos 24–26 laipsnių temperatūros, bet tik iki 28 laipsnių. Vėliau atlikti tyrimai parodė, kad vienu šūviu buvo nušauti du zuikiai: ir taupyta, ir švarinta aplinka.

Pernai kompanija "Toyota" energijos taupymo tikslais nusprendė kartą per mėnesį dirbti trumpiau. Taisyklė "Vienas – į viršų, du – žemyn" čia galioja nuo seno: norintieji pakilti vienu aukštu ar nusileisti dviem vietoj lifto privalo naudotis laiptais.

Pasaulio gigantams veržiantis diržus, taupyti pradėta ir Lietuvos Respublikos Seime. Tiesa, mūsų parlamentarai negalvoja keisti aprangos kodo ir atsisakyti kaklaraiščių.

"Mes taupome kiek kitaip", – aiškino Seimo kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento direktorius Antanas Dimaitis. Seimo rūmuose, jo teigimu, įdiegta elektros energiją taupanti pastatų valdymo sistema. Kaip ji veikia? 8 val. ryto koridoriuose užsidega šviesa, lygiai 17 val. ji automatiškai išsijungia. Tamsa apgaubia ne tik kabinetų duris, bet ir Seimo rūmuose eksponuojamus medalius bei paveikslus. Valytojoms taip pat skirtas laiko limitas, per kurį jos gali išvalyti patalpas. Nesuspėjusioms šepečio ir kibiro tenka ieškoti tamsoje.

Bendrųjų reikalų departamento darbuotojai nusitaikė ir į kaitrines lemputes. Pastarosios keičiamos elektrą taupančiomis. "Vandens aparatų neišnešame", – prasitarė A.Dimaitis. Vadinasi, rezervų taupyti dar yra?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų