Pereiti į pagrindinį turinį

Istorinis banko gyventojas

2009-04-18 09:00
Istorinis banko gyventojas
Istorinis banko gyventojas / Tomo Raginos nuotr. Įspūdinga: buvęs A.Voldemaro darbo kabinetas su aštuonių metrų aukščio kupolu.

Kelios miesto institucijos pagaliau pasirūpino atidžiau panagrinėti prieš 126 metus gimusio Augustino Voldemaro – vienos prieštaringiausių, išsilavinusių ir kartu skandalingiausių tarpukario Lietuvos politikos asmenybių veiklą.

Kadangi A.Voldemaro veikla iki šiol nėra išsamiai išnagrinėta, neišleista nė viena monografija apie šį pirmąjį Lietuvos ministrą pirmininką ir užsienio reikalų ministrą, visuomenėje tebegajūs A.Smetonos autoritarinio režimo arba sovietinės ideologijos mitai. Juos mėgino išsklaidyti Kauno miesto tarybos narys Raimundas Kaminskas ir Švietimo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas, sukvietę istorijos mokytojus, istorikus, muziejininkus prie apskritojo stalo į senuosius Lietuvos banko rūmus Kaune.

Šie bene prabangiausi Kaune rūmai pasirinkti neatsitiktinai – juose A.Voldemaras turėjo aštuonių kambarių butą, kuriame buvo ir ištaiginga priėmimų salė, darbo kabinetas, biblioteka. Beje, po 1926 m. perversmo kilus konfliktui tarp ministru pirmininku tapusio A.Voldemaro ir Prezidento A.Smetonos, pastarasis ketino pašalinti buvusį bendražygį iš užimamo posto 1929 m. pavasarį, bet gegužės 6-ąją kairieji studentai prie Muzikinio teatro pasikėsino į A.Voldemaro gyvybę. Šis įvykis sukėlė didžiulę pasipiktinimo audrą Lietuvoje bei užsienyje, ir A.Smetonai teko atidėti savo planą.

Iš buto Lietuvos banko rūmuose A.Voldemaras buvo iškraustytas jėga, A.Smetonai siekiant atsikratyti radikalių pažiūrų bendražygio – A.Voldemaras buvo ištremtas į Platelius, į grafų Šuazelių dvarą, o jo baldai, daiktai ir knygos iškraustyti jam išvažiavus. Tačiau net ir tremtyje A.Voldemaras sukėlė skandalą – pareikalavo iš Kauno savivaldybės administracijos 5 mln. litų už kraustant sugadintas jo knygas ir antikvarinius daiktus.

Dabar buvusiame A.Voldemaro bute įsikūrusios įvairios banko tarnybos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų