Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečių elegancija ir sukčių išmonė – amžina

2009-02-14 09:00
DMN inf.
Kauniečių elegancija ir sukčių išmonė – amžina
Kauniečių elegancija ir sukčių išmonė – amžina / Jono Palio archyvo nuotr.

Tarpukario Kauno kronikos

Ir ko tik mūsų mieste nebuvo tais senais gerais tarpukario metais: ir zuikiais važinėjančių valdininkų, ir darbininkus skriaudžiančių ligonių kasų, ir iš taupumo gyvybe rizikuojantys kaimiečiai... Tik moterys kaip visada nori atrodyti nepriekaištingai – grožio salonus šturmuoja net 6 val. ryto. Įdomiuosius įvykius parinko istorikas Jonas Palys, kuris nuoširdžiai rūpinasi, kad įdomesnieji Kauno įvykiai ir įamžintos akimirkos nenuklystų užmarštin. Visus, turinčius nuotraukų, kuriose įamžintas senasis Kaunas, J.Palys kviečia susisiekti tel. 8 628 44 630.

LIETUVA

1922 II 03

Nauja dirbtuvė. Šiomis dienomis įregistruota nauja muilo ir parfumerijos dirbtuvė Kaune varfu "Florencija". Dirbtuvė jau pradėjo dirbti.

LIETUVOS ŽINIOS

1924 II 10

Šiomis dienomis vagys išlaužė Bergerio vyno parduotuvę ir išvogė 40 butelių vyno. Iš pil. Kaco buvo pavogtas apsiaustas ir 300 litų pinigų.

1928 II 10

Vos neprigėrė purvyne. Vakar keliems kaimiečiams važiuojant iš turgaus namo Slabados link tur būt pagailo puse lito užmokėti už tiltą, ir jie nutarė važiuoti ledu. Nelaimei Kauno pusėj nuo krašto malūnų vandens buvo krantai atšutę ir tik užvažiavę ant krašto, ledas įlūžo ir kaimiečiai pradėjo purvyne skęsti. Tuoj jie sukėlė triukšmą. Subėgę žmonės skęstančius išgelbėjo.

1928 II 14

Ką daryti? "Tilkos" fabrikas Kaune turi savo ligonių kasą, kuri kas mėnuo išskaičiuoja 2% iš algos. Š.m. vasario 2 d. darbininkei J. susirgus ir paprašius ligonio lapelio, minėtas nebuvo išduotas, bet jai buvo pareikštas paliuosavimas iš tarnybos. Š.m. vasario 4 d. Dir. Kaminskiui darb. S.N. paprašius lig. Lapelio visų akivaizdoj buvo patikrinta temperatūra ir pasirodžius jai esant +38C, pareikšta jog tokių darbininkų fabrikui nereikia. Todėl kyla klausimas, kokiems galams išskaičiuojama iš tos ir taip nedidelės algos 2%.

1937 II 09

Daug sutuoktuvių. Nuo praėjusio sekmadienio Kauno katalikų bažnyčiose yra labai daug sutuoktuvių. Daugiausia sutuokia kun. Dek. Kapočius. Iš sutuoktuvininkų uždirba daugiausia klebonai, o paskui šoferiai ir fotografai.

"""

Darbymetis moterų salonuose. Praėjusį šeštadienį visose Kauno moterų kirpyklose buvo nepaprastas darbymetis: darbas prasidėjo nuo 6 val. ryto ir be pertraukos tęsės iki 9 – 9 ½ val. vakaro. Sekmadienį salionai taip pat smarkiai veikė. Šukavo, frizavo, darė manikiūrus.

"""

Iškels žuvų turgavietę. Žuvų turgavietės krašte yra pašiūrė. Pašiūrės stogas supuvęs, vietomis visai nėra stogo, pirkėjams ir pardavėjams lietus krinta pro stogą. Dabar miesto savivaldybė jau nutarė žuvų turgavietę visai iš vietos iškelti į Zanavykų g-vę, kol galutinai būsianti įrengta turgavietė Ukmergės pl. 104 nr. Dabartinėje žuvų turgavietėje numatoma pastatyti halę, o Vilijampolėje, Panemunėje ir kt. rinkose būdeles.

1937 II 10

Tardymas dėl nelegalaus aborto. Viena ponia atvyko iš provincijos į Kauną ir viename viešbutyje apsirgo gripu. Gydytojas begydydamas ligonę pastebėjo, kad tuo metu poniai padarytas abortas. Buvo pranešta miesto gydytojui ir policijai. Paaiškėjo, kad abortą be leidimo padarė kaunietė gydytoja. Už nelegalų abortą gydytojai keliama byla ir perduota III apylinkės teismo tardytojui.

""""

Pasiskolinus vaiką iš senio išviliojo alimentų sąskaiton per 3000 lt. Prieš kurį laiką vienas žinomas kaunietis pasisamdė tarnaitę. Tarnaitė metus patarnavus išvyko, o po kiek laiko pranešė savo buvusiam šeimininkui, kad ji pagimdžius jo sūnų ir prašė mokėt vaiko išlaikymui. Tariamasis tėvas nesutiko mokėt, tai tarnaitė šeimininkui kėlė dėl alimentų bylą. Kadangi atsakovas turi vardą, tai jam nepatogu ir dar senatvėj dėl tokių dalykų bylinėtis, todėl su mergina susitarė geruoju jai išmokėt per tam tikrą laiką 5000 lt. Mergina su vaiku išvyko į Biržus, o tariamasis vaiko tėvas siuntė pinigus. Mergina "tėvui" siųsdavo meilius laiškus, savo nuotraukas su vaiku, prirašydama "kaip tavo sūnus gerai auga!". "Tėvas" gyvena Kaune, retkarčiais parašo į vieną dienraštį, kaip jis kovojo dėl lietuvybės, o per tą laiką merginai išmokėjo per 3000 lt. Bet vieną gražią dieną jis gavo tikrų žinių, kad jo buvusi tarnaitė jokio vaiko neturi, niekados negimdė, o tik iš draugės pasiskolino naujagimį, jį savo vardu įmetrikavo ir tuo remdamasi iškėlė buvusiam savo šeimininkui bylą dėl alimentų. Kadangi šios žinios pasitvirtino, tai nukentėjęs padavė prokurorui skundą, o mergina, daugiau negaudama iš senio pinigų, teisme atnaujino alimentų bylą. Dėl apgavystės daroma kvota.

1937 II 15

Nuotakoms remti draugija. Kaune įsikūrė pagal senus žydų papročius speciali žydų draugija neturtingoms ir nepasiturinčioms merginoms padėti ištekėti. Tuo reikalu daromos specialiai rinkliavos. Pats sušelpimas daromas, kiek galima neviešai. Rinkliavos daromos kraičiui parūpinti.

1940 II 13

Buvusieji kai kurie Kauno miesto tarybos nariai važiuoja "zuikiais". Kauno miesto taryba buvo nusitariusi miesto autobusais važiuoti nemokamai. Ir visi tarybos nariai turėjo nemokamus bilietus. Bet lapkričio 10 d. tarybos kadencija baigės, baigės ir jų nemokamo važiavimo bilietų terminas ir apie tai paskutiniame tarybos posėdyje buvo informacija. Bet nežiūrint to, kai kurie tarybos nariai ir su negaliojančiais bilietais važinėja, nes konduktoriai ne labai drįsta buv. tarybos narius kontroliuoti. Dabar autobusų konduktoriai vis dėl to pradėjo tikrinti ir du buvusius tarybos narius sugavo "zuikiais" bevažinėjant. Negaliojantieji bilietai atimti. Burmistras "zuikius" galėtų nubausti, bet tur būt, šį sykį taip praeis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų