Pereiti į pagrindinį turinį

Medaus priešas – noras įtikti pirkėjui

2008-10-21 09:00
Medaus priešas – noras įtikti pirkėjui
Medaus priešas – noras įtikti pirkėjui / Tomo Raginos nuotr.

Nenumaldomai artėjanti žiema ir peršalimo ligų sezonas vis dažniau verčia griebtis medaus. Tačiau ne vienas šio natūralaus vaisto griebiamės inertiškai, gerai nežinodami nei apie jo gydomųjų savybių subtilumus, nei žinodami, kaip, perkant medų, atskirti gerą nuo prasto.

Žinomas bitininkas Juozas Jankauskas pataria rudenį pirkti kietą medų (toks jis tampa per laikotarpį nuo medonešio pabaigos). Kai bitininkai didelį kiekį medaus laiko didelėse talpyklose (pavyzdžiui, emaliuotuose kibiruose), jis susikristalizuoja.
Pardavėjai, norintys užpildyti tokiu medumi puslitrinius ar kitokios talpos stiklainius, plastmasinius kibirėlius, turi jį pašildyti iki 40 laipsnių (šildant daugiau, labai nukenčia medaus savybės). Tad verčiau pirkti kietą, o ne skystą medų.

Beje, užsieniečiai labiau mėgsta skystą medų. Todėl užsienio prekybininkai, norėdami įsiteikti savo pirkėjams, kad medus būtų ir žiemą skystas, apdoroja jį ultragarsu. Tačiau bitininkystės literatūroje rašoma, kad toks medus netenka jam būdingų savybių kaip ir pakaitintas.

Vidutinė kilogramo medaus kaina turguje šiuo metu yra 14 Lt. Už pašildyto medaus su atvertais korio gabaliukais puslitrį prašoma 12 Lt.

Neturėtume baidytis medaus, kurio paviršius ar net ir šonai stiklainyje išraižyti baltais dryžiais, dėmėmis. Tai tėra ženklas, kad, besikristalizuojant medui, išsiskyrė vynuogių cukrus (gliukozė).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų