Pereiti į pagrindinį turinį

Pavasario pradžią Klaipėdoje skelbs Kazimierai

2012-02-22 05:00
Pavasario pradžią Klaipėdoje skelbs Kazimierai
Pavasario pradžią Klaipėdoje skelbs Kazimierai / Vytauto Petriko nuotr.

Pirmąjį kovo savaitgalį apie prasidėjusį pavasarį skelbs tradicinė Kazimierinių šventė ir Kaziuko mugė. Šie renginiai uostamiestyje vyks 20-ą kartą.

Kazimierinių šventės, kurios dalis yra Kaziuko mugė, atidarymas Teatro aikštėje vyks kovo 3-iąją 12 val. Visus atėjusius į šventę pasitiks Martyno ir Rozalijos personažai, kuriuos įkūnys Klaipėdos dramos teatro aktoriai. Vyks koncertas.

Teatro aikštėje, Turgaus gatvėje šurmuliuos Kaziuko mugė. Joje savo dirbiniais prekiaus amatininkai, tautodailininkai. Mugės metu bus galima paragauti košės, blynų, alaus, karšto vyno.

Klaipėdos krašto Kazimierų bendrijos pirmininkas Kazys Vainoras tvirtino, jog paprastai mugėje prekiauja apie 300–400 prekeivių. Jų registracija dar vyksta.

„Per 20 metų susiformavusi tradicija įgauna vis didesnį mastą. Pas mus atvažiuoja prekiauti žmonės net iš kito Lietuvos krašto – Vilniaus, Marijampolės, Ukmergės. Norime pritraukti dar daugiau amatininkų ir tautodailininkų. Iš jų net neimame mokesčio“, – teigė pirmininkas.

K.Vainoras pabrėžė, kad Kazimierinių šventė nesistengia nustebinti naujovėmis, o siekia išlaikyti tradicijas. Šiemet mugė taip pat neapsieis be verbų – pavasario pradžios ir Kazimierinių simbolio.

Kovo 4-ąją Teatro aikštėje ir Turgaus gatvėje toliau šurmuliuos mugė, o 16 val. Klaipėdos universiteto Menų fakultete vyks nemokamas mišraus choro „Klaipėda“ koncertas.

Pasak K.Vainoro, devyniolika metų būtent šis koncertas paskelbdavo šventės pradžią. Šiemet šią tradiciją teko pakoreguoti dėl salės užimtumo.

Kazimierinių šventę Klaipėdoje pradėjo organizuoti prieš 20 metų įkurta Kazimierų bendrija. Jos iniciatorius buvo žymus klaipėdietis, nusipelnęs inžinierius Kazimieras Vizbaras.

Šią idėją jis parsivežė iš Čikagos, kur tuo metu tam tikro vardo klubai buvo populiarūs. Prie K.Vizbaro prisijungė ir kiti uostamiesčio Kazimierai.

„Iki bendrijos įkūrimo Klaipėdoje nebuvo jokių Kazimierinių šventės tradicijų. Tai buvo tik vardo diena. Bendrija pradėjo kurti šios šventės tradicijas. Viena jos dalimi tapo koncertas, kita – Kaziuko mugė. Vilniaus Kaziuko mugės gimimas susijęs su amatininkais, o Klaipėdoje – su Kazimierų vardo švente“, – pasakojo K.Vainoras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų