Pereiti į pagrindinį turinį

Specialistai žada dosnų grybų rudenį

2012-08-25 05:00
Specialistai žada dosnų grybų                  rudenį
Specialistai žada dosnų grybų rudenį / Gedimino Gražuliavičiaus nuotr.

Nors specialistai prognozuoja, kad šiais metais galima tikėtis grybingų metų, tačiau klaipėdiečiams kol kas tenka su nusivylimu braidyti po miškus – grybų pajūryje mažoka.

Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė tikino, kad pagal sezoniškumo grafiką šis ruduo turėtų maloniai nustebinti grybautojus.

„Šie metai turėtų būti labai geri. Dzūkijoje žmonės jau tikino nemažai randantys baravykų. Daug grybų randama ir apie Vilnių, jų gausu ir Aukštaitijoje. Tačiau grybų derlius priklauso nuo temperatūros ir kritulių kiekio“, – aiškino J.Motiejūnaitė.

Aplink Klaipėdą esančiuose miškuose šių rudens gėrybių jau randama, tačiau kol kas ne itin daug, palyginti su praėjusiu sezonu. Šernų, Vėžaičių ir Veiviržėnų miškuose prieš porą savaičių buvo itin gausu voveraičių, tačiau kitų grybų kol kas – kukliai.

„O todėl, kad dar neatšalo. Voveraitės mėgsta šilumą, kai jų miškuose nebeliks, prasidės baravykų metas“, – aiškino mikologijos specialistė.

Rugpjūčio paskutinėmis savaitėmis grybų ėmė rastis Kretingos, Darbėnų miškuose, tačiau Skuodo apylinkėse grybavę žmonės pasakojo grįžę pustuštėmis pintinėmis.

„Šiemet sutampa pramečiavimo grafikas daugeliui mūsų mėgstamų grybų – voveraičių, baravykų. Vieni grybai kas dveji, kiti – kas treji metai itin gerai auga. Šiemet turėtų būti geresni metai nei pernai“, – vilčių suteikė J.Motiejūnaitė.

Jei rugsėjį vyraus šiltos naktys ir bus pakankamai drėgmės, gali būti, kad grybų sezonas ims džiuginti ir pajūrio gyventojus.

„Svarbu ir tai, kad nebūtų per daug lietaus. Gal pajūryje vasaros orai buvo netinkami grybienai vystytis. Bet tikėkimės, kad grybų ras ir klaipėdiečiai“, – linkėjo pašnekovė.

Kretingos urėdas Antanas Baranauskas tikino, kad Kretingos miškuose grybų kol kas mažoka.

„Randa, bet tik vieną kitą“, – pripažino A.Baranauskas.

Smiltynės girininko pavaduotojas Algimantas Laurinaitis teigė, kad šiek tiek grybų randama tik ties Nida.

„Nėra grybų. Visai nėra. Išvaikščiojau Smiltynės miškus, kelias ūmėdes radau. Gal dar anksti?“ – svarstė A.Laurinaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų