Žiemos receptas
Kauno miesto simfoninio orkestro smuikininkė, pedagogė Kristina Domarkienė iš koncertinių kelionių veža ne suvenyrus, o kitų tautų patiekalų receptus ir pagal juos paruoštais valgiais vaišina draugus. "Kauno dienos" skaitytojams ji siūlo patiems pasigaminti japoniško sušio.
"Po to, kai per vienas gastroles pavaišinome japonų muzikantus lietuviška kiaušiniene, kepta su rūkytais lašinukais, jie teigė nieko skaniau, išskyrus sušį, nėra valgę. Tad ten pat, gastrolėse, kolegos muzikantai iš Japonijos išmokė mane pasigaminti namie sušį", – pasakojo ponia Kristina. Anot kaunietės, tai tikrai nesudėtinga, tačiau būtina nusipirkti specialiai sušiui reikalingų ryžių, ryžių acto, sušiui skirto sojų padažo, žalio tuno ar lašišos, mėgstamų žalių daržovių. Iš bėdos, kaip sakoma, jas galima pakeisti ir marinuotomis, pridedant savo sultyse konservuoto tuno.
1 stiklinė ryžių,
apie 3 šaukštus ryžių acto,
apie 100 g žalio tuno ar lašišos,
sušiui skirto sojų padažo,
žalių daržovių,
ikrų, krevečių (nebūtinai),
džiovintų jūržolių lapų,
beveik 1,3 stiklinės vandens.
Į puodą sudėti kruopščiai nuplautus ryžius (vis keičiant vandenį jie plaunami trinant tarp delnų). Užpilti ryžius maždaug trečdaliu didesniu kiekiu vandens, užvirti ir tuoj pat sumažinti ugnį iki minimumo. Virti 15 minučių, nekilnojant puodo dangčio. Nesibaiminti, kad ryžiai nebus birūs – taip turi būti.
Į atvėsusius ryžius supilti actą, sumaišyti. Tada dėti siauromis juostelėmis supjaustytas daržoves. Sumaišytos masės šaukštas dedamas ant pusės ar viso džiovintų jūržolių lapo, paskaninama, pavyzdžiui, ikrais, smulkiai supjaustytu žaliu tunu (lašiša), virta išdarinėta krevete – tuomet lapas su tokiu įdaru susukamas į vamzdelį. Taip paruoštas sušis mirkomas į specialiai sušiui skirtą sojų padažą.
Naujausi komentarai