„Aukso paukštė“ nutūpė Babtuose: geriausio mėgėjų meno kolektyvo nominaciją gavo „Algupys“

  • Teksto dydis:

Nuo 1999 m. Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo įsteigta metų nominacija "Aukso paukštė" geriausiems mėgėjų meno kolektyvams ir jų vadovams šįmet atskrido į Babtus ir buvo įteikta pučiamųjų orkestrui "Algupys", kuriam 30 metų vadovauja Jonas Girnius.

Šis aukščiausias Lietuvoje mėgėjų meno apdovanojimas – jau aštuntas Kauno rajone.

Rugpjūčio 1 d. šventiniame renginyje orkestrą sveikino daug garbingų svečių, meno kolektyvų.

Renginio dalyviams gražią dainų puokštę skyrė "Algupys", Kauno rajono Babtų kultūros centro moterų choras "Gynia", Kauno rajono Kulautuvos vyrų vokalinis ansamblis "Šilokas", Lietuvos talentų nugalėtoja jaunoji dainininkė Milėja, plastiškais šokio žingsneliais visus užbūrė šiuolaikinio šokio atlikėja Agnietė.

"Aukso paukštės" apdovanojimą orkestro vadovui įteikė Lietuvos nacionalinio kultūros centro atstovas, pučiamųjų orkestrų specialistas Gerimantas Statinis. "Dūdos yra dieviška muzika. Tai, kad šiandien šis apdovanojimas įteikiamas jums, yra įrodymas, kad tik kūrybingi ir darbštūs žmonės gali pasiekti aukštumų. Sveikinu ir linkiu jums didžiausios kūrybinės sėkmės ateityje", – sakė G.Statinis.

Sveikindamas "Algupį", Kauno rajono savivaldybės dovanas įteikė Kauno rajono mero pavaduotojas Paulius Visockas.

"Nuoširdžiai sveikinu jus ir visą kolektyvą pelnius aukščiausią Lietuvoje mėgėjų meno apdovanojimą "Aukso paukštė". Daugiau nei pusšimtį metų džiuginate klausytojus savo atliekamais kūriniais. Su savo muzika jūs visada tarp žmonių ir su žmonėmis. Dėkoju, kad garsinate Kauno rajono vardą ir linkiu jums klestėjimo bei ilgų gyvavimo metų", – linkėjo P.Visockas.

Jonas Girnius: aš užaugau su šiuo kolektyvu, o dabar pats jį auginu. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Orkestro vadovo teigimu, šis apdovanojimas labai svarbus kiekvienam kolektyvo nariui, nes tai įrodymas, kad jie ne veltui leido laiką  repeticijose ir koncertuose.

"Aš užaugau su šiuo kolektyvu, o dabar pats jį auginu. Man garbė šiandien priimti šį apdovanojimą, nes mūsų kelias link jo buvo ilgas ir vingiuotas. Labiausiai ačiū noriu pasakyti savo vyrams, kurių dėka iš mažo kolektyvo tapome tokiais, kokie esame šiandien", – už visus sveikinimus dėkojo orkestro vadovas J.Girnius.

Babtų krašte pučiamųjų orkestras jau žinomas nuo XX a. pradžios. Algupio kaime jį pradėjo burti Justinas Čižinauskas. Iš jo vadovo pareigas perėmė Antanas Palavinskas, kurį vėliau pakeitė sūnus Edvardas. E.Palavinskas savo namuose pučiamaisiais groti išmokė beveik visus Kaniūkų kaimo vaikus ir 1970 m. įvyko pirmieji šio orkestro pasirodymai. Orkestras grodavo įvairiose iškilmėse, laidotuvėse, šv.Velykų rytą – Babtų šv.apaštalų Petro ir Povilo bei Panevėžiuko Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčiose.

E.Palavinskas orkestrui vadovavo beveik iki pat mirties 1985 m. 1985–1991 m. laikotarpiu "Algupiui" trumpai vadovavo keli vadovai, kartais jų visai nebuvo, tačiau orkestras savo veiklos nenutraukė. 1991 m. orkestro vadovu paskirtas J.Girnius, o jo grojimo stažas orkestre – 50 metų.

"Algupys" – šiuolaikiškas orkestras, aktyvus tarptautinių festivalių, respublikinių dainų švenčių, Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionatų dalyvis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių