Pereiti į pagrindinį turinį

Dokumentinis filmas kviečia atverti širdis kitataučiams

2014-10-12 14:17
DMN inf.

Į Kauną atkeliauja režisierės Aistės Ptakauskės dokumentinis filmas "Pasaulio virtuvė", kuris kviečia susipažinti su penkiomis Lietuvoje gyvenančiomis kitatautėmis moterimis.

Organizatorių nuotr.

Į Kauną atkeliauja režisierės Aistės Ptakauskės dokumentinis filmas "Pasaulio virtuvė", kuris kviečia susipažinti su penkiomis Lietuvoje gyvenančiomis kitatautėmis moterimis, paskatinti būti atviresniems kitų kultūrų, tautybių ir rasių žmonėms. Visi norintieji jį galės pamatyti nemokamai, o paskui dalyvauti diskusijoje su kūrėjais, herojėmis ir žmogaus teisių ekspertais.

Filmo peržiūra rengiama spalio 16-ąją 18 val. kino teatre "Romuva". Po seanso žiūrovai laukiami diskusijoje, kurią ves Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja dr. Jolanta Mickutė. Magistro diplomą ji gavo Oksfordo universitete, o disertaciją apie žydų moterų politinę, kultūrinę ir seksualinę istoriją tarpukario Lenkijoje apsigynė Indianos universitete JAV.

Aktorė Alicia į Lietuvą atkeliavo iš JAV pagal studentų mainų programą ir rado meilę, diplomatė čečėnė Aminat nebegrįžo po oficialaus vizito Vilniuje – prasidėjo Grozno šturmas. Padirbėjusi gimtojoje Jamaikoje, Afganistane ir Zambijoje, inžinierė Keisha atvyko į Lietuvą magistrantūros studijų.

Urugvajietė Marisa į protėvių žemę sugrįžo kartu su keturiais vaikais. Lietuvoje gimusi Božena ne sykį turėjo nuryti karčią piliulę, nes yra romė, bet užsispyrimas neleido palūžti.

Filmas pasakoja ne tik apie sunkumus, kuriuos patiria imigrantai, bet ir kaip užsieniečiai praturtina Lietuvos gyvenimą. Kartu tai yra raginimas atkreipti lietuvių dėmesį į imigrantų teises, pasikalbėti, kas mus verčia jaustis svetimus, ir ištiesti pagalbos ranką tiems, kas šalia mūsų nesijaučia visiškai savi. "Paprastai domimės, ką užsieniečiai apie mus galvoja, o ne kaip jie pas mus jaučiasi, – sako režisierė A.Ptakauskė. – Turime atsidurti tų žmonių kailyje."

"Tikiuosi, kad filmas padės lietuviams atidaryti savo namų duris ir širdis žmonėms, kurie yra skirtingi, – pažymėjo filmo sukūrimą parėmusios NVO programos Lietuvoje vadovė Dovilė Šakalienė. – Globalizacijos laikais mūsų visuomenėje neišvengiamai atsiranda įvairių tautybių ir kultūrų žmonių. Jų bijome, kai nesuprantame ir nepažįstame. Geriausias vaistas nuo baimės ir neapykantos – pažinimas, o geriausia pažinti konkretų žmogų."

Užsieniečiai sudaro tik 1 proc. Lietuvos gyventojų. Šis rodiklis yra vienas žemiausių ES (vidurkis – 6,6 proc.), greičiausiai todėl, kad Lietuva – viena iš migrantams nepakančiausių visuomenių žemyne. Kaunas yra vienas iš miestų, kurie sulaukia daugiausia užsieniečių, atvykusių mokytis ar dirbti, taip pat – prieglobstį Lietuvoje gavusių pabėgėlių. Per pastaruosius keletą metų jų mieste įsikūrė 46.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų