Pereiti į pagrindinį turinį

G. Verdi jubiliejui – išskirtinis vakaras

2013-10-31 16:00
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Šį sekmadienį Kauno valstybiniame muzikiniame teatre (KVMT) – išskirtinis koncertas, skirtas Giuseppe's Verdi 200-osioms gimimo metinėms.

KVMT, o ir visos operos Lietuvoje istorijoje, G.Verdi yra ypatingas kompozitorius. 1920 m. pabaigoje Kaune įsteigtoje Operos vaidykloje buvo pastatytas pirmasis profesionalus muzikinis spektaklis – G.Verdi opera "Traviata". Operos teatras vėliau buvo iškeltas į Vilnių, tačiau garsioji "Traviata" Kaune tradiciškai skamba kasmet Naujųjų išvakarėse ir kiekvienais metais žiūrovų salė būna pilnutėlė.

Apskritai G.Verdi – itin populiarus kompozitorius, tai neabejotinai reikšmingiausia figūra operos pasaulyje. "Taip, tai – operos patriarchas, – patikina KVMT vyriausiasis dirigentas Julius Geniušas. – Apie G.Verdi, jo reikšmę pasauliui būtų galima kalbėti labai daug. Iškalbingas vien faktas, kad per penkerius metus pasaulyje yra pastatyta per 3 000 G.Verdi operų – tai pats populiariausiais kompozitorius."

Ir turbūt nerasime žmogaus, net ne operos mylėtojo, kuris nežinotų garsiosios "Traviatos", "Rigoleto", "Aidos". "Kompozitorius parašė 26 operas ir nėra muzikinio teatro, kuris nebūtų statęs G.Verdi operų, jis – nepralenkiamas, – šypsosi J.Geniušas. – Maža to, kiekvienoje jo operoje galima rasti dvi, tris arijas ar duetus, kurios tinkamos atlikti koncerte – tuo negalėtų didžiuotis nė vienas pasaulio kompozitorius."

Šįmet visame pasaulyje minimas G.Verdi jubiliejus neaplenkė ir Kauno. Dviejų dalių šventiniame vakare skambės pačios gražiausios, populiariausios arijos, duetai ir ansambliai iš žinomiausių operų.

"Formuojant koncertą kūrinių pasirinkimas milžiniškas, galėtume surengti du ar tris skirtingus G.Verdi arijų koncertus", – juokiasi J.Geniušas, šventinį vakarą su kolegomis Virgilijumi Visockiu, Jonu Janulevičiumi, stosiantis prie dirigento pulto. Scenoje pasirodys solitai Raminta Vaicekauskaitė, Gitana Pečkytė, Sabina Martinaitytė, Eglė Šidlauskaitė, Liudas Mikalauskas, Tadas Girininkas, Mindaugas Zimkus, Ramūnas Urbietis, Raimondas Baranauskas, Tomas Pavilionis, Eugenijus Chrebtovas, choro ir baleto artistai. Koncertą ves ir žiūrovų muzikinių žinių bagažą papildys charizmatiškasis Viktoras Gerulaitis.


Kas: GALA koncertas "Vivat, Verdi".
Kur: Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.
Kada: lapkričio 3 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų