Galerija „Balta“ pristato tęstinį projektą: dalyvaus ne tik tekstilininkai

  • Teksto dydis:

Gruodžio 6 d. 18 val. Babtyno-Žemaitkiemio dvare vyks parodos „Aistringoji Lietuvos tekstilė Lietuvos dvaruose“ pristatymas. Tekstilininkų ir dailininkų gildijos galerija „Balta“ organizuoja šį tęstinį tekstilės projektą jau devynerius metus. Projekte šiais metais dalyvauja ne tik tekstilininkai, bet ir kitų sričių menininkai.

Šioje parodoje, pristatoma tik dalis kolekcijos šių autorių darbų: Linos Jonikės, Linos Gutauskienės, Jolantos Šmidtienės, Marijonos Sinkevičienės, Giedrės Kriaučionytės, Aušros Kleizaitės ir Birutės Sarapienės kūriniai.

„Per dešimt metų yra pristatyta pakankamai daug parodų, atskleidžiančių kintančias, įdomias tekstilės tendencijas, nutolimą nuo tradicinės tekstilės mokyklos, naujų formų paieškas. Jau daugiau kaip dešimt metų Lietuvos profesionalioji tekstilė išgyvena kūrybinį pakilimą. Lietuvos tekstilė išsiskiria dviem dalykais-idėjos konceptualumu ir kūrybišku tekstilės technikų ir technologijų vystymu. Lietuvos tekstilės menininkėms pavyksta sujungti technologijos ir šiuolaikinio meno temas, todėl jos gavo nemažai svarbių apdovanojimų. Jų pasirodymai Kauno, Vilniaus, Rygos, Berlyno, Bonos, Dortmundo, parodų salėse lydi pagarba, susižavėjimas, o darbai apibūdinami tokiais epitetais kaip aistringoji tekstilė, įkvepiantis, kerintis, fantastiškas menas“, – teigė profesorė, menotyrininkė Rasa Andriušytė-Žukienė.

Organizatorių nuotr.

Šiais metais rengiama paroda išskirtinė keliais aspektais: parodoje dalyvauja ne tik tekstilininkai, tačiau taip pat ir kitų vizualiųjų menų atstovai, viešnia iš Korėjos. Tai keliaujanti paroda, kuri bus dar eksponuojama Gelgaudiškio, Babtyno-Žemaitkiemio dvaruose. Kai kurie menininkų darbai yra sukurti dar bendradarbiaujant su Kauno tekstilės bienale ir jie yra kolekciniai tęstinio projekto darbai.

Parodos akcentu galima laikyti tekstilininkių dueto L. Jonikės ir L. Gutauskienės kūrinį „Tapetas“, kuris sukurtas 2009 metais. Šio tapybos kūrinio personažai buvusios Kauno tekstilės bienalės lankytojai. Visi parodos objektai yra sukurti naudojant skirtingas technikas ir technologijas, visų autoriai skiriasi savo tematika ir išraiška, visuose ieškoma betarpiško dialogo su žiūrovu. Paroda veiks Žemaičių dailės muziejuje iki gruodžio 31 dienos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių