Į Kauną sugrįžta Istorijų festivalis: programoje – ir dokumentinis filmas, skirtas miesto žmonėms

Jau kitą savaitę, spalio 3–6 dienomis, po Kauno ir Kauno rajono erdves pasklis šiemet Kauno miesto muziejaus (KMM) organizuojamas Istorijų festivalis „Transformacija: žmogus, miestas, gamta“. Festivalis kauniečius ir miesto svečius kvies į daugiau nei 25 organizatorių ir partnerių renginius: parodas, teatralizuotas ir žygio tipo ekskursijas, knygos ir trumpametražio dokumentinio filmo pristatymus, audiovizualinės instaliacijos patyrimą, diskusiją, kūrybines dirbtuves. Festivalio atidarymo renginys vyks spalio 3 d. Kauno kultūros centre (Vytauto pr. 79).

„Istorijų festivalis jungia visus, kurie mėgsta pasakoti ir klausytis istorijų. Tęsiame „Kaunas 2022“ misiją ir siekiame festivaliu priminti miesto istoriją, skatinti žmonių pasididžiavimą vieta, kurioje gyvename, o kartu – ieškoti inovatyvių istorijų pasakojimo formų“, – apie festivalio idėją priminė KMM direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Šiais metais festivalio programa kviečia iš skirtingų kampų žvelgti į Kauno transformaciją – žmogaus, miesto ir gamtos pokyčius – natūralų miesto procesą, kuris vyksta pamažu, lėtai, kartais greitai, bet visada – nenutrūkstamai. Festivalio programa siekiama ne tik priminti užmirštas miesto kaitos istorijas, bet kalbėti ir apie laiko atnešamus pokyčius.

Kauno miesto muziejaus nuotr.

KMM renginių organizatorius ir festivalio koordinatorius Mantas Sakalauskas sako, kad nors „Istorijų festivalis“ šiemet kalba apie miesto kaitą, kuri ryškiausiai pastebima miesto infrastruktūroje ir architektūroje, verta atsisukti į žmogų, kuris visa tai liudija, patiria, formuoja, o ir pats yra to veikiamas: „todėl pirmąją festivalio dieną, per atidarymo renginį, Kauno kultūros centre pristatysime Mariaus Paplausko trumpametražį dokumentinį filmą, skirtą kauniečiams, šio miesto gyventojams, skirtingą miesto patirtį turintiems žmonėms. Filme išgirstos pokalbių nuotrupos, o ir užfiksuoti kasdienybės vaizdai, tikime, privers žiūrovus nusišypsoti, o gal ir susimąstyti“.

Vienas iš Istorijų festivalio akcentų – Kauno rotušės palėpėje šiuo metu įrenginėjama paroda „Industrinės pasakos“, kurioje pristatomi eksponatai, atspindintys moderniosios miesto industrijos kūrimąsi skirtingais XX a. dešimtmečiais bei juos apjungianti menininko Vlado Suncovo ir kūrybinės komandos instaliacija, interpretuojanti tai kaip istoriją, persipynusią su pasakoms būdingais elementais.

Kauno miesto muziejaus nuotr.

Industrinio miesto tema taip pat bus plėtojama naujos KMM knygos pristatymo metu – tai jau trečiasis fotografo Stanislovo Lukošiaus (1906–1997) darbams skirtos albumų serijos leidinys, kuris šį kartą skirtas įvairių šakų Kauno pramonės raidai atskleisti.

Tradiciškai festivalio programą sudaryti padėjo galybė partnerių – kultūros įstaigų ir iniciatyvų, veikiančių Kaune ir Lietuvoje.

Kauno kultūros centras pristatys audiovizualinę instaliaciją „Sutartinai“, kurioje susijungs originali muzikinė kompozicija, baltiškų simbolių grafinė animacija, tūrinis tekstilinis objektas, atspindintis M. K. Čiurlionio pasaulėvaizdį. Instaliacija bus pristatoma kartu su šokio trupe „ULNA“.

Kauno miesto muziejaus nuotr.

Kauno rajono muziejus kvies iš naujo atrasti Šilelio kaimą ir jo istorines metamorfozes – atvers parodą „Šilelio senkapio radiniai“ ir rengs žygį-ekskursiją po vietovę. Lietuvos švietimo muziejus savo erdvėse kvies susipažinti su tradiciniais simboliais ir ornamentais, jų reikšmėmis bei istorijomis, kurias pasakos Krymo totorių bendruomenės menininkė Elvira Drozdova.

Kauno Vinco Kudirkos biblioteka Laisvės alėjoje pristatys parodą „Senasis Kaunas dailininko Gerardo Bagdonavičiaus kūryboje“, kuri priartins praeitį prie šių dienų ir leis įdomiausiuose Gerardo Bagdonavičiaus darbuose užfiksuotus objektus palyginti su šiandien matomu miesto peizažu.

Šilainių bendruomenę judinantis „Gyvasis mikrorajono archyvas“ kvies į diskusiją, kurioje bus pristatomi šio projekto, siekiančio kūrybiškai ir įtraukiai atverti įpaveldinimo procesus sovietmečiu statytų rajonų gyventojams, rezultatus, o taip pat kvies išgirsti ir pasidalinti pasakojimais apie pastarųjų 50-ies metų Šilainių mikrorajono gyventojų kasdienybę.

Festivalyje netrūks ekskursijų: nuo pasivaikščiojimų po Panemunę, Dainavą, Šilainius ir Rūtų gatvę Žaliakalnyje iki šokio spektaklio-ekskursijų, ekskursijos dviračiais po Šančius ir teminių ekskursijų miesto centre.

Istorijų festivalis – vienas svarbiausių „Kaunas 2022“ renginių, kurio organizavimą perėmė Kauno miesto muziejus. Renginių, parodų, edukacinių užsiėmimų ir ekskursijų kupina programa kauniečius ir miesto svečius pasitiks 2024 m. spalio 3–6 d. Festivalis vyks kas dvejus metus.

Visą festivalio programą galima rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių