Pereiti į pagrindinį turinį

Kauną nuspalvinęs festivalis dar tikisi sugrįžti

2015-06-06 10:38

Sekmadienį oficialiai baigėsi antrasis gatvės meno festivalis "Nykoka", kuris Kauną padarė dar gyvybingesnį ir spalvingesnį.

Sekmadienį oficialiai baigėsi antrasis gatvės meno festivalis "Nykoka", kuris Kauną padarė dar gyvybingesnį ir spalvingesnį.

Baltoji meška, valganti ledus, astronautas atvirame kosmose, veidai, įvairiaspalvės formos, simbolinė 194 žingsnių trasa Santakos parke prie Neries ir Nemuno, paminint Kauno "Žalgirio" krepšinio ekipos pradžią 1944 metais, paskaitos ir daug kitų renginių. Visa tai – festivalio dalis.

"Dabar norim pailsėti, bet tikimės, kad bus ir trečiasis tiek daug dėmesio sulaukęs festivalis, – sakė festivalio "Nykoka" koordinatorė Goda Skėrytė.

2014 metais, idėjos autoriaus Tado Šimkaus iniciatyva, startavęs gatvės meno festivalis "Nykoka" gimė su tikslu Kauną paglostyti spalvomis, atkreipti dėmesį į viešųjų erdvių problemas ir padėti suprasti kiekvieno iš mūsų vaidmenį miesto kūrimo procese.

Šiemet savaitę trukusio festivalio metu piešti šeši paveikslai. Po Varnių gatvės tiltu (Vilijampolės pusėje) Norvegijoje gyvenantis anglas paliko savo pėdsaką: žmonių veidus.

Vytenio Jako „Kiemo galerijoje" (Ožeškienės g. 21A, kur kelią žymi garsus aktorius Charlies Chaplinas), einant kiemu pasitinka Arlekino, čia gyvenančių žmonių veidai ir nupieštas prie pradaro lango rymantis katinas.

LSU Irklavimo pastato sieną (Perkūno al. 3A., greta sporto aikštelės) nuspalvino įspūdingas vaizdas iš kosmoso: astronautas erdvėje iš Alfonso Cuaróno filmo "Gravitacija".

"Bet jis nežus, nenuskries tolyn į kosmosą, o susijungs su laivu", – šyptelėjo vis dar plušantis kupiškietis menininkas Marius Skrupskis, 1200 kvadratinių metrų ploto piešinio gruntui panaudojęs 15 litrų ir dar apie 40 buteliukų (po 400 ml) spalvotų dažų.

Beje, čia trumpam gatvės menininku tapo ir Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjas Jonas Valančiūnas.

Smalininkų g. 7 pastatą nuspalvins stilizuotas kvadratas, o Veiverių g. 50 numeriu pažymėtas, pastoliais dengiamo seno namo fasadas vis dar gražinamas spalvingomis abstrakcijomis.

Dar trys Norvegijoje gyvenantys festivalio svečiai – norvegas, australas ir britas – savo pėdsakus paliko Nemuno krantinėje (po M.K.Čiurlionio tiltu, perėjus požeminę perėją centro pusėje): praeiviai, dviratininkai šypsodamiesi fotografavo tarp ledynų išnirusią ir ledus valgančią baltąją mešką.

"Nykoka" festivalyje vyko ir menininkų susitikimai, paskaitos, kalbėta apie gatvės meno kultūrą, didelio formato piešinius ant pastatų sienų.

Anot menininkų, tokie kūriniai ne tik nuspalvina miestą ir įkvepia jam gyvybės, bet ir atgaivina viešąsias erdves. "Atnaujintos viešosios erdvės kurs ne tik socialinę, bet ir ekonominę vertę, o tuo pačiu skatins pasikeisti ir kitus – naujomis spalvomis nudažytos erdvės dažnai tampa visos vietovės atsinaujinimo postūmiu", – tikino festivalio organizatoriai.

Kitas "Nykoka" festivalio kūrinys – erdvinės instaliacijos, kurios taps naujais ir įsimintinais viešųjų erdvių objektais Kauno senamiestyje bei naujamiestyje.

Savaitę vykusį festivalį apie 4800 eurų parėmė miesto savivaldybė, dar šimtus eurų skyrė verslininkai.

"Labai džiaugiamės ir dėl verslininkų, kurie entuziastingai mums padėjo ir finansais, ir didelėmis nuolaidomis, – prisipažino G.Skėrytė. – Jie labai džiaugėsi, kad gali kažkuo prisidėti prie gražėjančio Kauno."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų