Kaune pristatomas albumas, kviečiantis pasivaikščioti po pradingusį miestą

  • Teksto dydis:

Gruodžio 9 d. 18 val. Kauno miesto muziejus Rotušės skyriuje (Rotušės a. 15) pristato albumą „Kaunas Stanislovo Lukošiaus žvilgsniu: pasivaikščiojimas po pradingusį miestą“, kuriame atsiskleidžia, kaip Kaunas pasikeitė nuo XX a. 6 deš. iki dabar.

Albumas parengtas naudojantis Kauno miesto muziejuje saugomu gausiu S. Lukošiaus (1906–1997) archyvu, kuriame sukauptos fotografijos ir negatyvai tapo nepamainoma vaizdine istorine medžiaga.

Pasirodysiantis leidinys skirtas šio fotografo įamžintiems Senamiesčio ir Naujamiesčio kadrams, kuriuose užfiksuota dabar jau iš esmės pasikeitusi aplinka: seni pastatai ir kvartalai užleido vietą naujoms statyboms, gatvių jungtims, aikštėms, laiptams. Kai kurie pastatai buvo neatpažįstamai perstatyti ar restauruoti, kiti pakeitę funkciją tapo primiršti. Taip pat bus parodyta dalies vietovių kaita: šalia senojo vaizdo – griovimo darbai arba reginys po rekonstrukcijos.

Nors S. Lukošius yra žinomas kaip žymiausias XX a. Kauno architektūros ir urbanistinės raidos fotografas, apie jo asmenybę rasti daugiau informacijos lig šiol buvo gana sunku.

„Apie fotografą buvo itin menkai rašyta ir kalbėta, stigo informacijos. Rengiant naujausią leidinį muziejininkai nuodugniai pasidomėjo S. Lukošiaus biografija, jos detalėmis maloniai sutiko pasidalyti jo dukros. Tad leidinyje bus galima sužinoti ir daugiau įdomių faktų apie patį fotografą“, – pasakoja leidinio sudarytoja, Kauno miesto muziejaus Kauno istorijos skyriaus vedėja dr. Inga Puidokienė.

Pagrindinė leidinio idėja – pasivaikščiojimas po tarsi kitą Kauną, kurio jau nebėra. Atsivertę albumą liks nustebę tie, kurie įpratę prie tradicinių vadovų ar žinynų, pateikiančių išlikusius lankytinus kultūros paveldo objektus. O perskaitę ir užvertę jį jau nebežiūrės į tas pačias vietas ankstesniu žvilgsniu – matyti vaizdai primins, kaip viskas čia atrodė anksčiau. Skaitytojas su anuometiniu Kaunu bus supažindintas nuosekliai, nuo vienų kvartalų ir gatvių pereinant prie gretimų tolesnių.

Pasak albumo sudarytojos, leidinį bus patogu naudoti ir vaikštant po miestą, nes parinktas tinkamas nešiotis knygos formatas, objektai sugrupuoti penkiais maršrutais, vedančiais nuo Kauno pilies iki Nepriklausomybės aikštės ir atvaizduotais įterptuose scheminiuose gatvių planuose.

Norintieji daugiau sužinoti apie leidinį (ar jį įsigyti) kviečiami gruodžio 9 d. 18 val. atvykti į Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriuje (Rotušės a. 15) vyksiantį leidinio pristatymą, kuriame dalyvaus knygos sudarytojai, autoriai ir kiti garbūs svečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dominus LT

Dominus LT portretas
Gyventumėm ne prasčiau už vakarų europiečius, jei gu ne mūsų rytų kaimynėliai, su visu caro imperializmu, bolševikų šovinizmu. Kai pamatai ir pagalvoji.

aš portretas
daugumoje kultūringų šalių įžymesni architektūriniai šedevrai atstatoml, nors ir buvę visai sugriauti [pvz. Vokietijos Drezdeno miestas], Lietuvoje deje tik vieni Valdovų rūmai. Tas skverelis -nuostabus, pamenu kaip vaikai lakstydavome per po pastatu buvusias dvejas bromas-vartus, jugusias laisvės al. su Ožeškienės gatve. Tai buvo vienas Kauno perlų.Gaila ,kad tik buvo, ir daugeliui jaunesnės kartos neteko matyt..Karą atlaikė, o tarybinės taikos-ne, nugriovė turbūt apie 1970 metus

Laiptas

Laiptas portretas
noriu įsigyti šios vietos nuotrauką
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių