Kauniečiai kviečiami į ekskursiją apie tarpukario Kauno parfumerijos ir kosmetikos pramonę

  • Teksto dydis:

Artėja 2022 metai, kai Kaunas taps Europos kultūros sostine, ta proga mieste bus organizuojama daug originalių koncertų, festivalių, susitikimų, spektaklių ir ekskursijų.

Viena iš naujausių ekskursijų, skirtų šiai progai, yra “Tarpukario Kauno parfumerijos ir kosmetikos pramonė” – tai teminė ekskursija, parodanti Kauną kitu aspektu ir leidžianti suvokti tarpukario gyvenimo ypatumus Laikinojoje sostinėje.

Tarpukariu Kaunas suklestėjo dėl savo ypatingos auros: knygynų, viešbučių, restoranų, kino teatrų, nuo vakarų Europos neatsiliekančių madų, kosmetikos, parfumerijos ir daugelio kitų dalykų, be kurių negalima įsivaizduoti modernios valstybės sostinės. Todėl miestas buvo vadinamas „Mažuoju Paryžiumi“. Tarpukariu Kaune veikė net dvylika muilo fabrikų bei mažų dirbtuvėlių, o visoje Lietuvoje tuomet jų buvo 32. Muilas garsėjo puikia kokybe. Ano meto spaudoje rašoma, kad suvartoto muilo kiekiu gali būti matuojamas žmogaus kultūringumas: „Kurio didesnė bus muilo krūva, tas ir kultūringesnis bus“ arba „Ką pasėsi – tą ir pjausi, kokį muilą vartosi – tokią odą ir turėsi“.

Laikinosios sostinės grožio ir kvapų industrijos pradžia siejama su savos gamybos švaros ir higienos prekių poreikiu, muilo pramonės išvystymu. Kaunas dar iš carinės Rusijos laikų paveldėjo du muilo fabrikus: S. Vislickio akc. buveinę ir „Marsel“. Tarpukariu veikiant šiems muilo fabrikams ir įsteigus keletą naujų, Kaunas tapo Lietuvos muilo pramonės centru.

Organizatorių nuotr.

Muilo fabrikų gamybos apimtys nebuvo didelės, tačiau įmonės galėjo pasigirti ypač dideliu kai kurių muilo rūšių populiarumu ir aukšta kokybe bei kitų kosmetikos produktų ir parfumerijos gamyba. Kaune įsigalėjo grožio bei kvapų industrija. Kosmetikos ir parfumerijos gamybos gigantais Kaune tapo fabrikas „Florance“, chemijos-farmacijos-kosmetikos laboratorijos „Kosmos“, „GerMaPo“, „Alma“, „Regina“... Savo produkcija garsėjo ir mažesnės dirbtuvės, gaminusios tokias higienos prekes kaip dantų pasta, vaikiška pudra ir net antakių „paišeliai“.

Ekskursijos metu po Kauno senamiestį bus pasitelkta vaizduotė ir bandoma užuosti lietuviškus kvepalus „Lilas de Lithuanie“, suvokti tarpukariu gamintos parfumerijos-kosmetikos gausą bei įvairovę ir įsivaizduoti muilo gamybos apimtis ir pačius fabrikėlius, kurių šiandien jau nebėra. Lankytojai apžiūrės vienuolika muilo fabrikų ar laboratorijų.

Ekskursija nemokama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klm

klm portretas
Super informatyvi informacija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių