Kino festivalio dėmesys – miesto simboliams

  • Teksto dydis:

"Miestas renkasi kine" – tokiu šūkiu prisistato 12-asis tarptautinis Kauno kino festivalis (TKKF), šiemet, kaip ir pernai, kurti vaizdinę komunikaciją patikėjęs dizainerių Igno Paškausko ir Luko Dryžo komandai.

Ryškiomis spalvomis ir miestiečiams bei miesto svečiams gerai atpažįstamais akcentais – Sėjėju, Maironiu ir Žmogumi – autoriai kviečia spalvingą rudenį sutikti kine.

"Įvaizdinio piešinio idėja atėjo ne iš karto, – prisipažįsta dizaineris I.Paškauskas. – Turėjome daug minčių, labai daug diskutavome su komandos nariais ir galiausiai supratome, kad festivalis yra labai aiškiai susietas su Kaunu ir jau tapęs miesto tapatybės dalimi. Nusprendėme, kad jo vaizdinei komunikacijai galime naudoti atpažįstamus miesto simbolius ar viešųjų erdvių detales. Mūsų pasirinktos skulptūros – visai kaip ir Kauno kino festivalis – suaugusios su Kauno miestu", – sako kūrėjas.

Plakatuose, atvirukuose ir kitoje vaizdinėje medžiagoje galima išvysti tris gerai žinomas skulptūras – Bernardo Bučo "Sėjėją", Gedimino Jokūbonio "Maironį" ir Petro Mazūro "Žmogų", kuriuos, kaip sako I.Paškauskas, buvo smagu atsirinkti. "Nors jau daug metų gyvenu Vilniuje, esu kaunietis, tad objektus labai gerai pažįstu, esu juos matęs ir žinau, kurie jų yra svarbesni ir ryškesni kauniečių sąmonėje", – šypsosi dizaineris.

Kuriant vizualinę komunikaciją atsirado ir festivalio šūkis: "Iš pradžių sąraše turėjome nemažai skulptūrų, kurias buvo galima susieti su kino kontekstu, – dirbdami net naudojome terminą sukininti, tačiau kurį laiką mums nepavyko jų visų sudėti į vieną logišką ir tvarkingą seką", – prisimena dizaineris.

Atrinkti miesto simbolius ir išgryninti idėją dizaineriui padėjo visa Kauno kino festivalio komanda. "Išties Kaune itin daug paminklų ir daugelis jų, tokiame sename mieste kaip Kaunas, turi svarbią asmeninę, sukasdienintą, nepompastišką reikšmę, lygiai taip, kaip filmai, pažiūrėti festivalyje", – sako festivalio meno vadovė Ilona Jurkonytė.

TKKF taip pat prisidėjo prie Kauno kino istorijos įamžinimo urbanistinėje erdvėje. 2010-aisiais kartu su kuratoriumi Valentinu Klimašausku Kauno santakoje buvo iškeltas paminklas Nematomam žmogui pagal aktoriaus Romo Ramanausko sukurtą vaidmenį Aleksandro Zacharavo filme "Nematomas žmogus" (1984).

O koks ryšys su festivaliu sieja jo vaizdinės komunikacijos kūrėją? "Apie festivalį žinojau dar prieš išsikraustydamas į Vilnių – buvau jo lankytojas, – šypsosi I.Paškauskas. – Festivalis visuomet traukė įdomia programa. Labai gerai prisimenu, kad Kauno kino festivalis išsiskyrė stipria vizualine komunikacija – iki šiol turiu išsaugojęs keletą programėlių ir katalogų, kurie man tuo metu, nors buvau dar tik pradedantis grafikos dizaineris, pasirodė įdomūs." "Taip pat žinau, kad Kauno kino festivalis kauniečių sąmonėje yra tapęs vienu svarbiausių kultūrinių renginių", – priduria kūrėjas.

TKKF šiemet vyks rugsėjo 26–spalio 6 d. Kauno kultūros centre, kino centre "Romuva", kino teatre "Cinamon" ir Kauno menininkų namuose, taip pat keliaus į kitus šalies miestus.


Šiame straipsnyje: TKKFKauno kino festivaliskinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių