Pereiti į pagrindinį turinį

Mažųjų scenų kiemelyje virs kultūrinis gyvenimas

Nacionaliniam Kauno dramos teatrui išėjus kūrybinių atostogų, atgijo Mažųjų scenų kiemelis. Čia veikia vasaros terasa, „Romuvos“ lauko kino teatras, o „Kita galerija“ kvies ieškoti ir atrasti.

Patogu: Agnė ir Armanda kviečia užsukti į galeriją, kuri dirba po jūsų darbo valandų. Patogu: Agnė ir Armanda kviečia užsukti į galeriją, kuri dirba po jūsų darbo valandų. Patogu: Agnė ir Armanda kviečia užsukti į galeriją, kuri dirba po jūsų darbo valandų. Patogu: Agnė ir Armanda kviečia užsukti į galeriją, kuri dirba po jūsų darbo valandų. Patogu: Agnė ir Armanda kviečia užsukti į galeriją, kuri dirba po jūsų darbo valandų. Patogu: Agnė ir Armanda kviečia užsukti į galeriją, kuri dirba po jūsų darbo valandų. Patogu: Agnė ir Armanda kviečia užsukti į galeriją, kuri dirba po jūsų darbo valandų. Patogu: Agnė ir Armanda kviečia užsukti į galeriją, kuri dirba po jūsų darbo valandų.

Skaitmeninė iliustracija

Iš Panevėžio persikėlusi į Kauną, kur, kaip pati sako, rado visišką ramybę ir pilnatvę, renginių organizatorė ir aktyvistė Agnė Survilaitė-Urbutė ėmėsi veiklos. Moteris įkūrė kultūros barą „Godo“, kur sutarimo nuolat ieško muzika, literatūra, modernus menas, gėrimai ir maistas , o visai neseniai atidarė „Kitą galeriją“. „Teatro klubo“ erdvėse, kurios iki tol buvo nenaudojamos, šiandien galima iš arčiau susipažinti su skaitmeniniu menu, kuriam, anot galerijos įkūrėjos, vis dar tenka skintis kelią į pripažinimą.

„Jau seniau turėjau suorganizuoti skaitmeninių iliustracijų parodą. Norėjau atkreipti dėmesį į šią meno rūšį, kuri nenusileidžia jokiai kitai“, – gavusi erdvę, A. Survilaitė-Urbutė galėjo įgyvendinti savo sumanymą.

Ant „Teatro klubui“ priklausančių erdvių sienų iškabinta kiek daugiau nei 20 darbų, kuriuos pristato kūrėjai iš visos Lietuvos. Kai kurie jų specialiai kūrė iliustracijas parodai „Difuzija“, kai kurie rado darbų, kurie atitiko atradimų temą.

Lankytojų vertinimui – Žilvino Jagėlos, Teklės Ūlos, Liepos Vasiliauskaitės, Jolitos Online, Armmavi ir vienas pačios Agnės darbas.

„Beveik visos iliustracijos kurtos skaitmeniniu būdu. Visi darbai nagrinėja atradimo temą. Ką reiškia atrasti? Save, kitą, naują gyvenimo tiesą? Kaip tai keičia atradusį ir aplinką? Visa tai ir dar daugiau pamatysite peržengę slenkstį“, – parodą dar sykį pristatė A. Survilaitė-Urbutė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Tramplinas kūrėjams

„Kita galerija“ iš esmės skiriasi nuo kitų kultūrinių erdvių. Ji skirta mažiau žinomiems menininkams ir menininkų statuso neturintiems talentingiems kūrėjams, kurie neturi galimybių eksponuoti savo darbus.

Įėjimas į galeriją nemokamas, darbo laikas – nestandartinis. Tuo metu, kai uždarote savo darbo duris, „Kita galerija“ atveria savąsias.

„Pastebėjau, kad įprastu grafiku dirbančiam žmogui yra keblu patekti į tokias vietas, nes tradiciškai jos uždaromos 17 val. Todėl visą vasarą nusprendėme dirbti nuo 17 iki 22 val. Žmonės spės grįžti po darbų namo, persirengti, o atvykę čia pasimėgauti paroda, gėrimu ir galbūt naktiniu kino seansu“, – įsidėmėti kultūrines erdves, esančias Kęstučio gatvėje, kvietė A. Survilaitė-Urbutė ir bičiulė, menininkė Armanda Klimavičiūtė, nemažai prisidėjusi prie to, kaip šiandien atrodo „Kita galerija“.

Tik sujungdami savo unikalias stiprybes galime pasiekti lankytojui patrauklesnių rezultatų.

Beje, dar prieš atidarymą ji pademonstravo kitokį savo charakterį.

Kelias dienas laukusios dažytojų teptukų, galerijos sienos liko nieko nepešusios, todėl galiausiai šio darbo ėmėsi Agnė su Armanda ir dar keliomis merginomis. Per šešias valandas jos nudažė sienas balta spalva, o kai šios išdžiūvo, sukabino atspausdintas iliustracijas. Tiesa, jas visas netrukus teko nuimti. Patalpos buvo tokios drėgnos, kad darbai neteko savo išvaizdos.

„Darbus spausdinome dar kelis kartus, o paskui įsigijome drėgmės surinkiklį“, – įrenginys, anot pašnekovių, išsprendė visas problemas.

Užleis erdves tapybai

Birželio 14-ąją įvyko galerijos atidarymas ir „Difuzijos“ pristatymas visuomenei. Agnė su Armanda džiaugėsi, kad tądien į renginį atvyko ne tik savo darbus eksponuojantys kūrėjai, bet ir meno gerbėjai iš kitų miestų. Galerininkės vylėsi, kad toks susidomėjimas bus jaučiamas visą vasarą, juolab kad terasoje veiksmo nestigs iki pat rudens, o „Kita galerija“ neapsiribos vien tik parodomis. Planuose numatyta ir kitokia veikla.

„Kadangi „Difuzijos“ dalyviai vaizdais analizuoja atradimo temą, sumanėme tai panagrinėti ir kitomis meninėmis formomis. Jau šį mėnesį galerijos erdvėse bus galima dalyvauti Armandos skenografijos dirbtuvėse – ji kvies atrasti mažai žinomą fotografijos rūšį, ryšį su savimi ir aplinka. Garso menininkas Tadas Greičiūnas-Greitas smėlis ruošia gyvą pasirodymą pavadinimu „Stotelės“. Autorius kalbės apie tai, kad, norint surasti, atrasti, suprasti, yra svarbu sustoti ir įsigilinti. Parodos uždarymo renginį organizuos jaunosios kartos poetė Patricija Gudeikaitė. Renginio metu, t. y. liepos 15-ąją, kviestiniai poetai ir prozininkai skaitys savo ir kitų kūrybą. Skambant tekstams, gyvai improvizuos garso menininkė Ugnė Makselytė“, – pasakojo A. Survilaitė-Urbutė.

„Difuzijos“ savo vietą užleis tapybos parodai, kuri čia bus iki pat vasaros pabaigos. Nors dauguma darbų jau surinkta, tapytojai gali teikti aplikacijas.

Dar iki galerijos atidarymo svajojusi, kad tai būtų gyvos erdvės, kurios suburtų meno mylėtojus, Agnė daro viską, kad mintys virstų kūnu. Todėl visus kūrybingus, įvairių idėjų turinčius žmones ji kviečia burtis ir dar labiau įveiklinti „Kitą galeriją“.

„Galbūt galite surengti kūrybines dirbtuves, kokią paskaitą, pasidalyti savo žiniomis ir patirtimi, bet neturite tam erdvių? Kviečiame pas mus į galeriją!“ – A. Survilaitė-Urbutė ragino būti aktyvius.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Numatoma daug veiksmo

Teatro vasaros terasa šurmuliuos iki pat rudens. Čia skambės daug eksperimentinės ir nišinės muzikos, kiekvieno mėnesio paskutinį antradienį vyks stand up vakarai, o antradieniais–šeštadieniais lankytojai galės mėgautis geru kinu gryname ore.

Atidžiai atrinktas „Romuvos“ lauko filmų repertuaras siūlys atrasti ne tik rinką užkariavusį amerikietišką, bet ir kokybišką europietišką kiną. Žiūrovams paruoštos intriguojančios naujienos, simpatijų pelniusios komedijos, vasariškos dramos ir kvapą gniaužiantys trileriai. Kaip teigia „Romuvos“ Kino programų vadovė Justė Vyšniauskaitė, repertuare nestigs ir specialių teminių renginių, skirtų šventinėms dienoms. „Romuvos“ kino centro repertuarą galima sužinoti čia: https://kcromuva.lt/repertuaras/.

Žiūrovų patogumui kiemelyje įrengtos specialios sėdimo vietos, kurios yra ne tik patogios, bet ir pritaikytos didesnėms kompanijoms. Reikės tik labiau susiglausti ir mėgautis kinu.

Neatskleidžia intrigos

Įstaigas į teatro kiemą sukvietusi Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinio direktoriaus pavaduotoja rinkodarai Agnė Burovienė teigia, kad Mažųjų scenų kiemelio įveiklinimas vasaros laikotarpiu, kai nerodomi spektakliai, yra kelerius metus brandintas sumanymas, kurio sėkmė priklausė nuo tinkamų partnerių.

„Tik sujungę savo unikalias stiprybes galime pasiekti lankytojui patrauklesnių rezultatų. Pagrindinė mintis buvo išnaudoti miesto širdyje esančią turimą infrastruktūrą nerenovuotame, bet sykiu ypatingą aurą turinčiame Mažųjų scenų kiemelyje. Dėl to miesto vasaros renginių ir lankytinų laisvalaikio vietų žemėlapį papildė išskirtinės kultūrinės veiklos, suteikiančios galimybę vasarišką teatro veidą patirti ne tik esamiems, bet ir naujiems lankytojams, kuriuos, be abejo, trauks puikūs lauko filmų seansai, įdomios parodos ir jauki erdvė, skirta susitikimams ir įspūdžių pasidalijimui prie šalto gėrimo taurės. Atvėsus orams, rugsėjį, žiūrovus kviesime grįžti į sales, žiūrėti pamėgtų spektaklių ir premjerų. Bilietus bus galima įsigyti jau nuo liepos mėnesio“, – kalbėjo A. Burovienė.

Yra ir daugiau užmojų, kaip vasaros sezonu pagyvinti kiemelį, tačiau visų jų šeimininkai nenori atskleisti. Kviečia sekti „Kitos galerijos“ ir „Teatro kiemo“ puslapius medijose, kur bus keliama visa naujausia ir aktualiausia informacija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų