Metas sugrįžti: kas nauja Kauno istoriją ir tapatybę puoselėjančiose vietose?

  • Teksto dydis:

Kai, atrodo, viską jau apėjai ir patyrei, metas patikrinti, galbūt seniau lankytos vietos atsinaujino ir turi pasiūlyti kai ką neregėtai įdomaus.

Vieniems objektams įtakos turi metų laikai, kitiems – entuziastingi kolektyvai, su meile ruošiantys siurprizus savo svečiams. Taigi kas nauja Kauno istoriją ir tapatybę puoselėjančiose vietose?

Naujienos muziejų žemėlapyje

Bene labiausiai šiemet atsinaujino Maironio lietuvių literatūros muziejus, kaip tik minintis įkūrimo 85-metį. Muziejus, įsikūręs barokiniuose rūmuose prie pat Kauno rotušės, kuriuos kadaise įsigijo poetas ir kunigas Maironis, lankytojams siūlo visiškai naują lietuvių literatūros istorijos ekspoziciją „Literatūra keičia“, kurioje pristatomi kūrėjai ir jų darbai nuo XVI a. iki šių dienų. Naujosios nuolatinės ekspozicijos tikslas – supažindinant su mūsų literatūros klasikais, jų kūriniais, darbais, pažadinti lankytojus, įkvėpti, sukelti pasididžiavimo jausmą. O tai padaryti padeda ne tik rašytojų daiktai, jų knygos, laiškai, balsai, bet ir šiuolaikinės technologijos, eksponatus paverčiančios gyva, čia pat ir patiriama istorija.

Naujienų turi ir vienas literatūros muziejaus padalinių – Juozo Grušo namai-muziejus, esantys Kalniečių g., Žaliakalnyje. Rašytojas su šeima jaukų medinuką kadaise pasistatė dar visai neurbanizuotoje vietovėje, o šiandien sodyba apsupta kitų gyvenamųjų namų, visai šalia ūžia Savanorių prospektas. Visgi šis muziejėlis išlieka ramybės, kūrybos ir įkvėpimo oaze. Lapkričio 29-ąją dramaturgui būtų sukakę 120, tad laukdami šios progos namai atsinaujino. Čia įrengta nauja interaktyvi ekspozicija, pirmąkart rodomi Grušo rankraščiai, galima pasižiūrėti 8-ajame dešimtmetyje sukurtą filmą. Sužavės ir autentiškas kambarių interjeras, o antrame aukšte galėsite prisėsti tarp žaliuojančių augalų ir… tiesiog paskaityti.

Šio rudens „hitas“ – taip pat ne be progos su meile atnaujinti skulptoriaus Juozo Zikaro namai, esantys ant Pelėdų kalno. Užsukę į šį medinuką, alsuojantį inteligentiška tarpukario dvasia, per inovatyviai pateiktą skulptoriaus kūrybą ir jo šeimos palikimą pažinsite Lietuvos istoriją, Lietuvą mylėjusius žmones ir XX a. 2 deš. interjerų ypatumus. Būtinai užsisakykite ekskursiją, kurios metu laikas nepastebimai praskries. Juk 2021-aisiais minime Juozo Zikaro metus! O šio kūrėjo gimimo diena jo namuose bus švenčiama jau lapkričio 18 d.

Muziejaus nuotr.

Nors dar vienas mūsų rekomenduojamas objektas oficialiai duris atvėrė ir muziejumi tapo tik šią vasarą, jam taip pat tinka žodis „atsinaujino“. Istoriniame bute, istoriniame name Gedimino g. 48 įrengtas privatus „Art Deco muziejus“ pasakoja daugelio tarpukario šviesuolių šeimų istorijas – kaip tuomet žmonės gyveno, kuo domėjosi, ką mėgo, kaip ilsėjosi, ruošė valgyti, pramogavo… Patyriminės ekskursijos šiame bute – viena kaunastiškiausių įmanomų patirčių. Beje, sklando gandas, kad 2022-aisiais, Kaunui tapus Europos kultūros sostine, čia bus galima net apsistoti. Kad ir trumpam!

„Art Deco muziejaus“ nuotr.

Galbūt seniai lankėtės Lietuvos švietimo istorijos muziejuje? Dabar – pats metas. Juk kitąmet ši institucija švęs šimtmetį. Pasigrožėję pirmame aukšte įrengta tarpukario svetaine, apstatyta stebukladario baldų dizainerio Jono Prapuolenio kūriniais, apžiūrėsite ir pasaulinio garso kūrėjo Marko Šagalo parodą.

Ar šiemet – apvali jūsų mokyklos baigimo sukaktis? Muziejus siūlo klasės susitikimą rengti būtent čia, naujoje erdvėje „Klasė“, kurios sienas puošia istorinių asmenybių portretai, sukurti Kauno dailės darbų gamybinio kombinato „Dailė“ menininkų. O jau netrukus švietimo istorija bus pristatoma ir interaktyviame „Muziejuje ant ratų“!

Lietuvos švietimo istorijos muziejaus nuotr.

Nauji skonių potyriai

Kad nauja – tai viso labo pamiršta sena, deklaruoja simpatinga senamiesčio vietelė BōHEME HOUSE. Išskirtinio interjero svečių namai, primenantys tikrąją Kauno istoriją, kviečia atgaivinti angliškąją popiečio arbatos tradiciją – faifokloką. Kauną ši gomuriui ir sielai maloni tradicija pasiekė prieš šimtmetį. Pasakojama, kad „Metropolio“ viešbutyje kas antrą penktadienio popietę rinkdavosi bohemos klubai, ir netrukus arbata ir užkandžiais nukrautos etažerės paplito visose „Mažojo Paryžiaus“ restoranuose. Tai paprotys, kurį išties verta atgaivinti – galbūt net su puikiu vaizdu, kurį siūlo BōHEME HOUSE terasa, pritaikyta ir vėsesniems orams?

BōHEME HOUSE nuotr.

Kalbant apie gastronomiją, džiugu, kad Kaune netrūksta restoranų, kurių meniu diktuoja ne greitai praskriejančios mados, o keturi metų laikai. Vasarą pailsėjęs Nemuno g. įsikūrusio restorano „Nüman“ kolektyvas jau pora mėnesių džiugina rudeniškais pasirinkimais, prie kurių itin dera profesionalų atrinkti gėrimai.

Kita gastroliuotojams patiksianti stotelė – „Monte Pacis“. Už kinematografiškumą apdovanotame Pažaislio vienuolyne veikiančio svetingumo komplekso restorano šefas Raimundas Dambrauskas, pasitikdamas rudenį, parengė specialų meniu, kuris… tikrai negyvuos amžinai. Rekomenduojame užsisakyti degustacinę vakarienę, kurios metu parragausite ne vieno iš sezoninių produktų gimusio šedevro – tai geriausia, ką „Monte Pacis“, o gal ir visas Kaunas, turi šiandien.

Be to, „Monte Pacis“ kolektyvas, Įkvėpti istorinio Paryžiaus „Ritz“ viešbučio, „atrado“ ir naują erdvę skonio potyriams – Galeriją. Štai dar viena priežastis sugrįžti!

„Monte Pacis“ nuotr.

Pabaigoje – žinia, kad kaip tik šiomis dienomis baigiama Kauno menininkų namų renovacija. Tarpukarį menanti vila V. Putvinskio gatvėje lapkričio 26-ąją minės sukaktį – meno žmonės čia buriasi jau 50 metų. Gera proga įvertinti atsinaujinusias erdves, tiesa?

Tikimės jau netrukus kauniečius ir miesto svečius pakviesti į iš pagrindų rekonstruotą „Romuvos“ kino teatrą Laisvės alėjoje bei atgimstančią istorinę Kauno sporto halę Ąžuolyno pašonėje. O gal ir į naujus ar atsinaujinusius restoranus? Taip pat jau visai greitai visu gražumu atsivers skulptūrų gausus miesto sodas prie Kauno valstybinio muzikinio teatro. Darbai vyksta T. Ivanausko zoologijos muziejuje – tiesa, dabar jame veikia Kauno bienalės paroda (kaip ir Krepšinio namuose bei Velnių muziejuje), taigi naujienų aptiksite ir čia. ir Taigi daugiau žinių – netrukus, o kol kas metas su atsinaujinimu sveikinti šiame straipsnyje aprašytus objektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
wau.vau,vau. Atmintinu VIETU ,IZYMIU musu zmoniu ATMINTIS ---glosto LIETUVIO SHIRDI .PUIKU!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių