Pereiti į pagrindinį turinį

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje – J. Arčikausko kūryba

2020-09-03 15:11
DMN inf.

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus parodoje intriguojančiu pavadinimu "Kėslai ir ketinimai" pristato vieno ryškiausių Lietuvos postmoderniosios dailės kūrėjų – scenografo ir keramiko Jono Arčikausko kūrybą.

Jis nevengia provokuoti, savo kūriniuose naudoja deformacijas, įvairių stilių derinius, lengvai transformuojamas formas.
Jis nevengia provokuoti, savo kūriniuose naudoja deformacijas, įvairių stilių derinius, lengvai transformuojamas formas. / Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus archyvo nuotr.

Daugiau nei 40 metų menininkas dirba įvairiuose teatruose, kuria scenovaizdžius, kostiumus, grimą, vaizdo instaliacijas, plakatus teatro spektakliams ir kinui, režisuoja, rašo libretus. Savo kūrybos kelyje J.Arčikauskas įgyvendino scenografiją daugiau nei 100 spektaklių Lietuvoje, Austrijoje, Danijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Rusijoje, Japonijoje. Lietuvoje J.Arčikauskas kuria kartu su režisieriais: Jonu Vaitkumi, Valentinu Masalskiu, Gyčiu Padegimu, Sakalu Uždaviniu.

Būdamas vienas pirmųjų scenografų Lietuvoje, besinaudojančių eklektikos teikiamomis galimybėmis, jis nevengia provokuoti, savo kūriniuose naudoja deformacijas, įvairių stilių derinius, lengvai transformuojamas formas, tai suteikia jo kūriniams interaktyvumo.

Konceptualiems J.Arčikausko scenovaizdžiams būdingos netikėtos, gyvenimiško analogo neturinčios formos, lakoniška minčių raiška, mėginimas kalbėti apie gyvenimą jo neimituojant.

Dailininkas kuria netikėtų formų kostiumus – jų sudėtingų formų konstrukcijos, transformuojamos spektaklio metu, padeda scenoje sukurti gyvus scenovaizdžius. Menininkui ne kartą buvo patikėta kurti ir įgyvendinti reikšmingų valstybinių renginių meninę koncepciją.

J.Arčikausko darbai įvertinti teatrų festivaliuose Kaliningrade, Torunėje, Stokholme ir Panevėžyje. Už geriausią metų scenografiją dailininkas yra pelnęs "Kristoforo" ir "Fortūnos" (2000 m.) premijas, apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi (2012 m.)

Daugiau kaip 50 metų J.Arčikauskas kuria keramikos srityje – nuo miniatiūrinių iki didelių kompozicijų viešųjų erdvių interjeruose bei eksterjeruose. Menininkas aktyviai dalyvauja parodose ir simpoziumuose Lietuvoje, Suomijoje, Italijoje, Čekijoje, Danijoje, Lenkijoje, JAV.


Kas? J.ARČIKAUSKO PARODA "KĖSLAI IR KETINIMAI".

Kur? Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus V.K.Jonyno galerijoje (Turistų g. 9, Druskininkuose).

Kada? veikia iki spalio 8 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų