Oninės ir rugiapjūtė Rumšiškėse: proga iš naujo atrasti duonos skonį

  • Teksto dydis:

Oninių ir rugiapjūtės šventė vyks Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse, Aukštaitijos kaime, liepos 25 d. 12–15 val., paskutinį šio mėnesio sekmadienį, tad muziejaus lankymas ir dalyvavimas šventėje bus nemokamas.

Oninės – ne tik Onų ir Onučių varduvės, bet ir derliaus prinokimo šventė dar kitaip vadinama Nokiu ar Sirpstu. Seniau tokiu laiku jau būdavo baigiami patys sunkiausi vasaros darbai. Tai metas, kai naujas derlius pakeičia senąjį, miškuose prisirpsta avietės, soduose – vyšnios, o laukuose – rugiai. Šią dieną buvo kepama šviežia duona, tad žmonės sakydavo – „Ateina Onutė su šviežia duonute“.

Rugių pjovimas – vienas sunkiausių ūkio darbų, o ruginė duona lietuviams – ir pagrindinis valgis, ir sakralus simbolis. Todėl rugiapjūtė – proga susiburti bendruomenei, darbus lydi skambios dainos ir sakralios apeigos, o viską vainikuoja pabaigtuvių šventė su vaišėmis, pokštais, šokiais ir linksmybėmis.

Pagal senąsias tradicijas, kartu su Kauno folkloro klubu „Liktužė“ (vadovė Jūratė Svidinskienė) ir Rumšiškių kultūros centro folkloro ansambliu „Praviena“ (vadovė Ernesta Žiūkienė), organizatoriai kviečia kirsti ir rišti rugių pėdus, dainuoti rugiapjūtės dainas, sveikinti varduvininkes ir vaišintis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių