Pereiti į pagrindinį turinį

Pakeliui į muzikos olimpą – stotelė Kaune

2018-04-05 14:58
DMN inf.

Jau 27-ąjį kartą tarptautinio jaunųjų muzikų festivalio "Kaunas 2018" sukviesti į Kauną plūsta jaunieji talentai iš įvairiausių pasaulio šalių.

DMN nuotr.

Subūrė jaunuosius talentus

Kauno valstybinės filharmonijos inicijuotas festivalis iš gana kuklaus renginio per daugiau nei ketvirtį amžiaus tapo solidžiu, brandžiu muzikiniu įvykiu. Tapęs Baltijos jūros regiono šalių Kultūros ministerijų koordinuojamos programos "Ars Baltica" nariu, festivalis į Kauną jau yra pakvietęs svečius iš kone visų žemynų ir įvairiausių pasaulio šalių.

Ypatingu festivalio pasiekimu galima įvardyti faktą, kad dauguma šio renginio dalyvių po keleto metų tampa žinomais atlikėjais. Tarp jų – violončelininkas Edvardas Armonas, pianistai Indrė Petrauskaitė, Edvinas Minkštimas, Gabrielius Alekna, Evelina Puzaitė, Andrius Žlabys, Aidas Puodžiukas, Vokietijoje reziduojanti latvių fortepijono virtuozė Lauma Skridė, viena talentingiausių Čekijos pianisčių Veronika Böhmova, prieš aštuonerius metus jauniausiu koncertmeisteriu tarp didžiųjų JAV simfoninių orkestrų tapęs norvegų smuikininkas Davidas Coucheronas ir kt.

Festivalio svarba džiaugiasi jo iniciatorius, ilgametis renginio kuratorius, Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta.

"Puikiai suprantu, kiek pastangų ir pasiaukojimo reikalauja jauno talento ugdymas. Tam vien pedagogo talento negana – pirmuosius žingsnius žengiančiam muzikantui sužydėti reikia ypatingų sąlygų, tinkamos aplinkos, daug lemia sėkmės faktorius, – sako J.Krėpšta. – Talentingas jaunuolis – tarsi dirva, į kurią rūpestingai beriamas grūdas, vėliau tikintis nuostabaus derliaus. Šie sėjėjai ir puoselėtojai – jaunųjų muzikantų tėvai, globėjai, mokytojai bei rėmėjai. Be jų bendrų, titaniškų pastangų pasėtas talento grūdas negalėtų pavirsti vešliu, visomis muzikos spalvomis žydinčiu augalu."

Į septynis koncertus jungiantį renginių ciklą sukoncentruotas festivalis balandžio 10–14 d. skambės ne tik Kauno valstybinės filharmonijos salėje. Svečių iš užsienio ir jaunųjų Lietuvos talentų muzikavimu galės mėgautis Rietavo Mykolo Kleopo Oginskio ir Elektrėnų menų mokyklos salėse susirinkusi publika. Rietave balandžio 11 d. skambės viešnios iš Ukrainos Sofiia Yakovenko smuikas ir iš fiordų išraižytos Norvegijos atvykusios Sytske Pas valtorna. Elektrėnuose balandžio 12 d. fortepijoną prakalbins iš Vokietijos atvykusi Carmen Geutjes ir dvi mūsų tautietės, jaunosios pianistės Klėja Kašubaitė bei Dominyka Norbontaitė.

Klasika ir nacionalinė muzika

Festivalį balandžio 10 d. iškilmingai pradės jungtinis Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos ir Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos simfoninis orkestras, kuriam diriguos puikiai festivalio gerbėjams pažįstamas maestro Jonas Janulevičius.

Kauno valstybinės filharmonijos salėje vyksiančio koncerto metu skambės žinomi italų baroko meistro Antonio Vivaldi, klasicizmo epochos genijaus Josepho Haydno, belcanto operos šedevrais pagarsėjusio Gaetano Donizetti, norvegų romantiko Johano Svendseno ir vieno žymiausių Lietuvos kompozitorių – Balio Dvariono opusai, o kartu su orkestru muzikuos jaunieji solistai – Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos mokiniai: smuikininkės Justė Kaminskaitė, Alija Larbi, Austina Mažeikaitė, klarnetininkas Rokas Makštutis ir pianistė Kamilė Palekauskaitė.

Šie koncertai – ne tik puiki proga pažinti jaunus atlikėjus, bet ir išgirsti jų reprezentuojamą savų tautų kompozitorių kūrybą.

Trys pagrindiniai festivalio koncertai Kauno valstybinės filharmonijos klausytojams leis susipažinti su jaunaisiais talentais iš Lietuvos, Danijos, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos, Ukrainos, Italijos, Norvegijos ir Slovėnijos. Greta gausių ir spalvingų fortepijoninių programų, skambės violončelės, smuiko, valtornos bei klarneto repertuaras, o jauniesiems instrumentininkams talkins ištikimos jų pagalbininkės – kartu atvykusios ar Lietuvoje reziduojančios pianistės koncertmeisterės.

Šie koncertai – ne tik puiki proga pažinti jaunus atlikėjus, bet taip pat – išgirsti jų reprezentuojamą savų tautų kompozitorių kūrybą. Kiekvienas atlikėjas greta klasikinio repertuaro, atskleidžiančio jaunojo talento interpretacinius ir techninius gebėjimus, gros savos šalies autorių kūrinius.

Balandžio 11-ąją pasirodys pianistė iš Danijos Dina Elena Draugsvoll, latvių violončelininkė Paula Skultė ir mūsų šalies atstovė, pianistė Klėja Kašubaitė. Balandžio 12-osios vakarą nuskaidrins smuikininkės iš Ukrainos Sofiia Yakovenko, jos kolegės iš Latvijos Emylijos Bukšos, taip pat – iš Lenkijos bei Vokietijos atvykusių pianistų Paweło Wojciechowskio ir Philipo Hubero muzikavimas. Balandžio 13 d. klausysimės Lietuvos pianisčių Medos Siliūtės ir Dominykos Norbontaitės, italų smuikininkės Francescos Conte, Slovėnijos klarnetininko Gabero Avseco, norvegų valtornininkės Sytske Pas bei vokiečių pianistės Carmen Geutjes.

Baigiamasis festivalio koncertas pristatys jaunųjų muzikų fiestos svečius kitu amplua. Visi jie turės progą pasirodyti kaip solistai, grojantys su simfoniniu orkestru. Šioje iškilmingoje muzikinėje kelionėje jaunuosius atlikėjus patikimai lydės Kauno miesto simfoninis orkestras ir patyręs maestro, Vokietijoje reziduojantis mūsų tautietis, dirigentas Vilmantas Kaliūnas, kurio kūrybinėje biografijoje svarbią vietą užima muzikavimas su jaunimo kolektyvais.

Baigiamasis festivalio koncertas pradžiugins klausytojus perlais iš klasikinio koncerto žanro repertuaro. Čia skambės žymieji rusų romantiko Piotro Čaikovskio, nemariųjų Vienos klasikų Josepho Haydno ir Wolfgango Amadeus Mozarto, vokiškojo romantizmo atstovų Roberto Schumanno bei Carlo Maria von Weberio, gaivalingojo lenkų kūrėjo Frederico Chopino, XX a. pradžios rusų smuikininko ir kompozitoriaus Julijaus Konyuso, taip pat bene produktyviausio XX a. Latvijoje simfonijų autoriaus Janio Ivanovo kūriniai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų