Ramučių ambicija – tapti tarptautinio roko festivalio namais

  • Teksto dydis:

Jau ne pirmus metus birželį Ramučiuose vyksta kultūros centro inicijuotas "Gatvės roko" festivalis. Šiemet jis pirmąkart išaugs į muzikinį-kultūrinį vyksmą, kurio teritorija išsiplės net į Kauno rajone veikiančią Laisvąją ekonominę zoną (LEZ), o dalis veiklų truks visą vasarą.

Šiuolaikiškos seniūnijos

Tokio spurto, kuris tik suplanuoto tolesnio augimo pradžia, priežasčių – ne viena. Vaisingų sutapimų grandinę galima pradėti tuo, kad šiemet Karmėlavos seniūnija, kuriai ir priklauso Ramučių gyvenvietė, tapo viena iš "Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022" šiuolaikinių seniūnijų ir pradėjo įgyvendinti projektą tokiu pat pavadinimu.

"Šiuolaikinių seniūnijų" projekto tikslas – įtraukti vietos bendruomenes į kūrybinius procesus ir padėti joms augti bei atskleisti savo tapatumą, istorijas, vertybes ir tradicijas per bendras veiklas, įgyvendinamas kartu su profesionaliais menininkais.

Tikslas – išaugti

Karmėlavoje atlikus apklausą (570 respondentų) paaiškėjo, kad seniūnijos gyventojams svarbi tiek istorinės atminties tema, tiek jau tradicinis ir visą seniūniją įtraukiantis Ramučių "Gatvės roko" festivalis. Įgyvendindama "Šiuolaikinių seniūnijų" projektą Karmėlava sujungia šias dvi temas ir kartu su bendruomene kuria veiklas, kurios bus svarbaus projekto "Kaunas 2022" dalis.

Su Karmėlavos seniūnijos bendruomene nutarta 2019 m. "Gatvės roko" festivalį išplėsti, kad jis taptų vienu didžiausių 2022-ųjų renginių Kauno rajone.

"Mūsų seniūnijos infrastruktūra jau dabar paruošta didelio masto tarptautiniam renginiui – juk turime ne tik tarptautinį Kauno oro uostą, bet ir aplink jį išsidėsčiusius viešbučius, maitinimo įstaigas, o ir nusiteikimas jau yra – vietos verslai su festivaliu "Gatvės rokas" bendradarbiauja nuo pat pirmojo renginio", – pasakojo Ramučių kultūros centro vadovė Živilė Jurgaitienė.

Muzikantai festivalį jau susiranda patys – ir šiemet Londono grupė "1939s" parašė, kad norėtų atvykti, patys rūpinasi savo kelione.

Anot jos, vietos bendruomenei šis festivalis – laukiamiausias metų renginys. Dar ankstyvą pavasarį gyventojai pradeda domėtis, kokios gi grupės šiemet koncertuos, kokios kitos pramogos laukia.

Pasirodyti ir pamatyti

Ž.Jurgaitienė pasidžiaugė, kad muzikantai festivalį jau susiranda patys – ir šiemet Londono grupė "1939s" parašė, kad norėtų atvykti, patys rūpinasi savo kelione. Taip pat "Gatvės roko" pagrindinėje programoje – grupės "Only Once", "Good Time Boys", BIX.

Įdomu, kad nedidelio miestelio renginys aktualus ne tik Lietuvos ir užsienio muzikantams bei jų gerbėjams, bet ir stambioms verslo įmonėms. Būtent Kauno LEZ teritorijoje šiemet vyks vienas didžiausių "Gatvės roko" ir šiuolaikinės seniūnijos renginių su "Kaunas 2022" ambasadoriais – grupe "Golden Parazyth".

"Džiaugiamės galėdami pasiūlyti Kauno LEZ teritoriją "Gatvės roko" festivaliui vykti, kur įmonių darbuotojai ir Karmėlavos seniūnijos gyventojai turės galimybę susipažinti vieni su kitais bei pasiklausyti puikios muzikos. Pastaraisiais metais pritraukėme nemažą skaičių investuotojų, kurie dar nėra puikiai vieni su kitais susipažinę, todėl bendras renginys padės suvienyti visas bendruomenes, galbūt išsklaidyti tam tikrus mitus ar atsakyti į klausimus, susijusius su pačia teritorija ir Kauno laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrove. Tikime, kad po šio renginio, visų bendruomeniškumo jausmas bus dar stipresnis", – sakė Vytas Petružis, Kauno LEZ valdymo bendrovės direktorius.

Ramučių kultūros centro direktorė taip pat pasakojo, kad jau yra tekę bendradarbiauti su kai kuriomis Kauno LEZ veikiančiomis įmonėmis: "Naujakuriai siekia įsitraukti į bendruomenės veiklą, pastebiu, kad įmonės nenori būti tik pramonės vienetais, o tapti tikrais kaimynais."

Nuošalyje neliks nė vienas

Šiemet, be tradicinio koncerto Ramučiuose, suplanuoto birželio 28 d., ir birželio 27 d. vyksiančio "Golden Parazyth" koncerto Kauno LEZ, muzikinė roko tema birželio 18–25 d. įžengs į Karmėlavos darželio "Žilvitis" teritoriją. Padedant profesionaliam gatvės menininkui Tadui Vincaičiui, vietos vaikai, tėvai, darželio darbuotojai čia pieš grafičius roko tema.

Birželio 28 d. meninį socialinį tyrimą seniūnijoje pradės žinomas fotografas Artūras Morozovas, kuris taip pat yra "Kaunas 2022" ambasadorius. "Gatvės roko" festivalio metu menininkas kartu su bendruomene pradės įgyvendinti meninį dviejų mėnesių projektą-tyrimą, skirtą Karmėlavos seniūnijos vietos ir žmonių išryškinimui bei įamžinimui. Tyrimo rezultatai ir fotografijų paroda bus pristatyta rudenį.

Birželio 30 d. 13 val. Karmėlavos Šv.Onos bažnyčios šventoriuje vyks akustinio roko-poezijos koncertas, kuriame pasirodys Vytautas V.Landsbergis.

Išskirtinė galimybė

"Šiuolaikinių seniūnijų" projektas apima visą Kauno rajoną ir yra paremtas giliu vietos istorijų, tradicijų pažinimu arba naujų mitų kūrimu, stipriu bendradarbiavimu ir vertybėmis, kurias puoselėja ir "Kaunas 2022" organizacija. Registruotis ir tapti "Šiuolaikine seniūnija" galima kasmet iki 2021 m. Su atrinktomis seniūnijomis dirba "Kaunas 2022" kuratoriai, menininkai, įvairių sričių specialistai, kartu gvildenantys skirtingus identitetus atspindinčias temas. Tikimasi, kad sėkmingiausi projektai taps 2022 m. programos dalimi ir padės bent akies krašteliu pažvelgti į šių vietų unikalumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fanas

Fanas portretas
Glossarium dar gros

apsildys

apsildys portretas
ac dc ir megadeth

Cirkininkai

Cirkininkai portretas
Keliolika atvykusių baikerių iš miesto ir keliolika vietinių gyventojų - be dvasis išpūstas reikalas. Tragiškas kaimo renginys....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių