Pereiti į pagrindinį turinį

Šančių operoje vaidmenį gauna kiekvienas

2018-12-20 14:48
DMN inf.

Energingoji Šančių bendruomenė pasiryžusi savaip interpretuoti garsiąją Lietuvos inteligentų tradiciją metus palydėti klausantis operos "Traviata". Su 2018-aisiais šančiškiai atsisveikins taip pat opera, tik skambant ne Giuseppe Verdi, bet Vidmanto Bartulio muzikai.

Organizatorių nuotr.

Subrandintas kūrinys

Šančiškių operos kūrybos procesas prasidėjo dar praėjusį pavasarį: gegužę vienuolika mėgėjų ir profesionalų susibūrė į kolektyvinio rašymo dirbtuves: čia buvo sukurtas libretas. Birželį rajono kultūros aktyvistai dalyvavo bendruomenės Operos mokykloje, kuriai vadovavo įvairių sričių specialistai. Rugsėjį į procesą įsitraukė ir iš Šančių kilęs kompozitorius V.Bartulis – jis libretui sukūrė muziką.

Per pastaruosius tris mėnesius vyko daugiau nei 20 viešų operos dainavimo ir judesio repeticijų, kurias vedė choreografė Lina Puodžiukaitė ir choro vadovė Snieguolė Urbonienė. Veikė dizaino dirbtuvės, kuriose bendruomenės nariai patys kūrė lėles ir kostiumus.

Bendruomenės inicijuotas operos kūrimo procesas įtraukė daugiau nei 100 įvairių sričių meno mėgėjų ir profesionalų.

"Opera sukuria galimybę žmonėms su skirtingais gebėjimais ir pomėgiais veikti kartu. Tai žanras, kuriame gali atsiskleisti ir aktoriai, ir rašytojai, ir kompozitoriai, ir dailininkai, ir vadybininkai, ir bilietukų plėšytojai – kiekvienas gali rasti savo vietą", – sako bendruomenės pirmininkas Edas Carrollas.

Meilė, karas ir bendrystė

Pagrindinė operos tema – kaimynystė ir skirtingų žmonių sugyvenimas bendruomenėje. Kopūstų lauko herojai Antanas, Rozalija, Genelis ir Franė pasakoja istoriją apie meilę, pavydą, karą, taiką, susitaikymą ir bendrystę. Kūrėjai tikina: visi siužeto motyvai yra paremti vietinių gyventojų pasakojimais.

"Kurdami mes mėgaujamės procesu, nes jis įgalina žmonių bendravimą, kurio metu dalijamės vieni su kitais savo patirtimis, žiniomis, vertybėmis ir jausmais. Tačiau rezultatas yra taip pat labai svarbus, nes jis sukuria šventę", – sako bendruomenės menininkė Vita Gelūnienė.

Tarp operos kūrėjų – žinomi profesionalai ir entuziastai: be jau minėtų V.Bartulio, L.Puodžiukaitės, E.Carollo, S.Urbonienės, V.Gelūnienės, taip pat Daiva Juonytė, Rūta Mickevičiūtė Songailienė, Greta Pangonytė, Arnoldas Zdanevičius, Juozas Surblys, Vitas Petraitis, Izolina Paukštienė, Indrė Mačiulytė, Audronė Žygienė, Ina Pukelytė, Saverija Paliulionytė, Linvydas Krivickas, Ramūnas Šimukauskas, Gediminas Zujus, Vitalijus Neugasimovas, Egidijus Sipavičius, Francois Matarsso, Saulius Budintis, Ieva Variakojytė-Reynström, Ingrida Laurinaitienė, Deimantas Braukyla, Vidas Gusas, Kristina Nargelaitė, Kristina Kirvaitienė, Gintarė Sikorskytė, Airūnė Juozanaitienė, Lina Žebuolienė, Vytenis Jakas, Jurga Juzėnaitė, Jurgita Dirmontienė, Carolina Pailhe, Romualdas Volungevičius, Daina Stankevičiūtė-Oksienė, Rita Namikienė, Goda San, Beinoraitė Greta, Danguolė Danielienė, Birute Glinskienė, Konstantinas Kosovecas, Dangira Pikšrienė, Irena Ka, Vita Linonienė ir kt.

Svetingi ir atviri

Bendruomenės operos "Kopūstų laukas" kūrybos procesas bus pristatytas Balzaminės Kalėdų tuopos šventėje prie vieno seniausių rajono medžių. Į atvirą vietą, išsidriekusią išilgai Suomių gatvės, kviečiami tiek vietiniai gyventojai, tiek svečiai.

Renginio metu skambės ne tik gyvai atliekamos operos arijos, profesionalai ir mėgėjai šoks ir rodys akrobatinius triukus, bet – kaip ir dera šventiniu laikotarpiu – garuos šiltos vaišės.

Anot V.Gelūnienės, Balzaminė Kalėdų tuopa – vienas tų šventinių sustojimų, kuriame bus peržiūrėta tai, ką bendruomenė iki šiol sukūrė. "Kartu pakviesime dar daugiau žmonių įsitraukti į šį reiškinį", – priduria žinoma šančiškė.

Kas: Balzaminės Kalėdų tuopos šventė, opera "Kopūstų laukas".

Kada: Gruodžio 29 d. 17 val.

Kur: Šančiuose, "Kopūstų lauke" (A.Juozapavičiaus pr. 21E).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų