TKKF Kino klube – tikro gyvenimo drama

  • Teksto dydis:

Tarptautinis Kauno kino festivalis (TKKF) paskutinį vasaros mėnesį pradeda naująjį Kino klubo sezoną ir kviečia į nemokamą lenkų režisierių Joannos Kos-Krauze's ir Krzysztofo Krauze's vaidybinį filmą "Papuša".

2013 m. pagal tikrus faktus sukurta drama pasakoja romės Papušos gyvenimo istoriją. Papuša (1908–1987) – pirmoji romų tautybės moteris, rašiusi poeziją, ją publikavusi ir pakeitusi tradicinį romų bendruomenėje gyvenančios moters įvaizdį. Slapyvardžiu "Papuša", romų kalba reiškiančiu "lėlė", pasivadinusi Bronisława Wajs buvo ištekinta itin jauna ir Antrojo pasaulinio karo metais gyveno tabore, vėliau komunistinės santvarkos Lenkijoje buvo priversta išsikelti į dirbtinai suformuotą skurdžią gyvenvietę.

Susipažinusi su lenkų poetu Jerziu Ficovskiu, kuris įvertino Papušos talentą ir išleido jos poeziją, moteris pagaliau sulaukė įvertinimo iš visuomenės. Deja, pripažinta lenkų, Papuša buvo atstumta savo tikrosios šeimos – romų bendruomenės.

J.Kos-Krauze ir K.Krauze laikomi vienais svarbiausių šiuolaikinio Lenkijos kino kūrėjų. Pirmasis jų filmas "Skola" ("Dług", 1999 m.) pripažintas reikšmingiausiu Lenkijos kino įvykiu per pastaruosius 20 metų. Antrasis filmas "Mano Nikiforas" ("Mój Nikifor", 2004 m.), tarptautiniame Karlovi Varų kino festivalyje Čekijoje apdovanotas už geriausią režisūrą. Tame pačiame festivalyje 2013 m. specialųjį apdovanojimą pelnė ir filmas "Papuša". J.Kos-Krauze's ir K.Krauze's filmai įvertinti daugiau nei 120 apdovanojimų Lenkijoje ir visame pasaulyje.

TKKF Kino klubo atidarymas, kurio metu bus rodomas nemokamas filmas "Papuša", įvyks rugpjūčio 1 d. 19 val. Kauno kultūros centre (Vytauto pr. 79). Filmas rodomas lenkų kalba su angliškais ir lietuviškais subtitrais, trukmė – 131 min.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių