Teatre apsilankęs J. Jurašas perduos ne tik įspūdžius, bet ir garbingą apdovanojimą

  • Teksto dydis:

Kovo 8 d. Nacionaliniame Kauno dramos teatre viešėjo režisieriaus Jono Jurašo sūnus Joris Jurašas ir rašytojos, dramaturgės, eseistės, vertėjos Aušros Marijos Sluckaitės-Jurašienės sesuo Gražina Sluckaitė. Čia jų laukė pažintis su režisieriaus kūrybai dedikuota paroda ir maestro skirtas personalinis garbės atminimo ženklas „Auksinė teatro rūtos šakelė“.

Trumpų atostogų į Lietuvą, Vilnių, iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykęs Joris Jurašas suskubo aplankyti Nacionaliniame Kauno dramos teatre eksponuojamą Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus parengtą parodą „Jonas Jurašas. Būties kaina“. Parodoje – daug nuotraukų, laiškų, dokumentų, plakatų, rankraščių. Juos parodos kuratorei Liucijai Armonaitei padėjo atrinkti ir perdavė režisieriaus asmeninio archyvo puoselėtoja Gražina Sluckaitė. Sūnui Joriui Jurašui dauguma eksponatų buvo nematyti, tad labai reikšmingi. „Aš esu girdėjęs tėtį pasakojant, kaip jis studijavo, mokėsi teatriniame institute Maskvoje, kūrė. Dabar pamačiau tas akimirkas lig šiol nematytose nuotraukose. Aš esu nustebęs, kad tokia gausybė eksponatų čia pateikta“, – kalbėjo svečias.

Į Jungtines Amerikos valstijas Joris Jurašas išvyko su tėvais šešerių. Tėčiui su mama kuriant užatlantėje, augo teatralų vaikų gyvenimą nuo mažumės keliaudavo į repeticijas: žaisdavo užkulisiuose, žiūrėdavo, kaip dirba aktoriai. Jis yra matęs kone visus režisieriaus Jono Jurašo vėlyvuosius spektaklius Lietuvoje. „Baltą drobulę“, kurio inscenizacijos autorė yra Aušra Marija Sluckaitė- Jurašienė, žiūrėjo net tris kartus. Beje, šio spektaklio vienoje scenoje0 epizode metro – skamba ir Jorio Jurašo balsas. J. Jurašas nematė tik paskutinės premjeros – NKDT spektaklio „Barbora“ pagal dramaturgės A. M. Sluckaitės-Jurašienės sukurtą J. Grušo pjesės interpretaciją. Paklaustas, kaip apibūdintų tėtį kaip menininką, Joris Jurašas sakė: „Kaip režisierius jis turi labai aiškią viziją, yra ryžtingas, nesiblaškantis. Reiklus sau ir aktoriams, preciziškas.“

NKDT nuotr.

Per 50 spektaklių skirtingose pasaulio šalyse ir scenose sukūrusį menininką visą kūrybinį kelią lydi jo mūza –rašytoja, dramaturgė, eseistė A. M. Sluckaitė-Jurašienė. Joris Jurašas šią tvirtą bendrystę apibūdino ne tik kaip kūrybinę, bet ir moralinę paramą režisieriui.

Susipažinus su paroda, teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas Joriui Jurašui įteikė garbingą apdovanojimą „Auksinę Teatro Rūtos Šakelę“, kuris režisieriui ir dar keturiems nusipelniusiems Nacionalinio Kauno dramos teatro kūrėjams įteiktas iškilmingo teatro gimtadienio renginyje gruodį.

„Mes svajojome 2021-ųjų gruodžio 19 dienos renginyje teatro bendruomenės rate matyti režisierių Joną Jurašą ir Aušrą Mariją Sluckaitę-Jurašienę žiūrovų, teatralų akivaizdoje ketinome įteikti apdovanojimą už gyvenimu paliudytą ištikimą tarnystę pašaukimui ir meno idėjai. Režisierius Jonas Jurašas mums, teatrui, pasitikusiam Lietuvos teatro šimtmetį, yra kertinė kolona, ant kurios sovietmečiu teatras laikėsi, laikmečiu, kada buvo lengva prarasti kryptį, išduoti, pamesti pašaukimo dovaną. Jo ištikimybė idealams ir vertybėms yra pamoka jaunajai kartai, jog darbai virsta istorija, kuri įkvepia. Garbė perduoti šį apdovanojimą ir apkabinimą su viltimi susitikti su Jonu Jurašu ir Aušra Marija Sluckaite-Jurašiene teatre“, – sakė teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Paroda „Jonas Jurašas. Būties kaina“ žiūrovų laukia iki 2022 m. gegužės 22 d. Ją galima aplankyti prieš spektaklius ir užsiregistruoti į ekskursijas su parodos kuratore.

Artimiausios ekskursijų datos: 2022 kovo 10 d. 16 val., kovo 24 d. 14.30 val. ir 16 val. Renginiai nemokami. Registracija vyksta teatro kasoje, www.dramosteatras.lt bei teatro feisbuko paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių