Pereiti į pagrindinį turinį

Akademiškiausias Kauno jaunuolis: apie studijas Harvarde ir prisiekusiuosius

2016-11-02 19:22
DMN inf.

Kauno apylinkės teisme viešėjo kaunietis Justinas Jarusevičius – vienas pirmųjų lietuvių, gavusių Harvardo teisės mokyklos magistro laipsnį.

Justinas Jarusevičius Justinas Jarusevičius

Čia teisės išsilavinimą įgijo JAV prezidentas Barackas Obama ir pirmoji šalies ponia Michelle Obama, didžioji dalis JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjų.

Prieš savaitę advokato priesaiką davęs J. Jarusevičius dirba komercinių ginčų sprendimo srityje "Motieka ir Audzevičius" advokatų kontoroje. Jis konsultuoja Baltijos šalių regione vykstančiuose komerciniuose ginčuose.

Justinas didelę dalį savo laiko skiria visuomeninei veiklai, patarinėja teisiniais klausimais. Justino aktyvi veikla neliko nepastebėta ir jo gimtajame mieste – šiais metais jis išrinktas akademiškiausiu Kauno jaunuoliu.

Kauno apylinkės teisme viešėjęs Justinas papasakojo, kaip kilo mintis ir kas jį padrąsino stoti į Harvardo teisės mokyklą – vietą, į kurią susirenka geriausi ir gabiausi studentai iš viso pasaulio.

,,Kad augtum ir tobulėtum, svarbu turėti mentorių – puikiai tave pažįstantį žmogų, kuris padėtų įveikti silpnybes, o stipriąsias puses dar geriau atskleistų. Bilo Gateso mama prieš 25 metus pakvietė Warreną Buffettą pietų ir supažindino jį su savo sūnumi. Abu džiaugiasi naudinga pažintimi. Ką daryti, jeigu tavo mama negali pakviesti tokio svarbaus žmogaus kaip W. Buffettas? Išeitis yra – greta yra puikiai tave pažįstančių ir gero linkinčių žmonių, kurie gali nukreipti teisinga kryptimi“, – ragino įsiklausyti į kitų patarimus Justinas.

Jo nuomone, vilioti turi ne greita sėkmė, bet progresas, žinios. ,,Visada reikia galvoti, ką renkiesi – ar trumpalaikę naudą, ar ateities perspektyvą“, – teigė vaikinas.

Justinas pasakojo, kad JAV, kitaip nei Lietuvoje, negalima studijuoti teisės neturintiems bakalauro laipsnio. JAV yra dvi pagrindinės teisės studijų programos: trejų metų teisės studijos, skirtos teisės nestudijavusiems, ir vienerių metų magistrantūros studijos, skirtos teisės išsilavinimą jau įgijusiems asmenims.

Norintieji Harvardo teisės mokykloje įgyti magistro laipsnį turi pristatyti ne tik reikiamus dokumentus, motyvacinį laišką, bet ir 2-3 rekomendacijas.

J. Jarusevičius pasakojo, kad Harvardas įsikūręs šalia Bostono, kuris savo dydžiu panašus į Vilnių. Kartu su Justinu teisę viename garsiausių universitetų krimto 180 studentų iš 70 skirtingų šalių. ,,Kai pasakau, kad kartu su manimi mokėsi studentai iš visų žemynų, sulaukiu klausimo, ar tarp jų buvo pingvinų“, –gero humoro jausmo nestokoja Justinas.

Vaikino sėkmės istorijos klausęsi teisininkai teiravosi, kokius dalykus jam teko mokytis. ,,Nėra privalomų dalykų, universitetas suteikia didžiulę laisvę rinktis. O pasirinkimas didelis – 400 kursų“, – teigė Justinas. Jis pasakojo studijavęs įmonių teisę, įrodinėjimo, derybų ir mediacijos programas.

Justinas susirinkusiesiems pasakojo, jog Harvardo teisės biblioteka – didžiausia teisės biblioteka pasaulyje. ,,Šioje bibliotekoje yra tik penktadalis turimų knygų. Likusios knygos saugomos sandėlyje. Kasdien pagal studentų užsakymus jos autobusiuku atvežamos iš už miesto esančių saugyklų“, – įspūdžiais apie didžiausią biblioteką dalijosi J.Jarusevičius.

Justinas džiaugiasi, kad jam nusišypsojo laimė gyventi būtent tame bendrabučio aukšte, kuriame gyveno garsus JAV teisėjas Antoninas Scalia. ,,Kai pagalvoji, kad gaminiesi maistą toje pačioje virtuvėje, kurioje gaminosi toks garsus žmogus kaip teisėjas A.Scalia, be galo įkvepia“, – sakė kaunietis.

Mėgstantis juokauti Justinas iš studijų laikų prisiminė dar vieną istoriją. ,,Nors universitetas viešai neskelbia, kuriame bendrabučio kambaryje gyveno prezidentas B. Obama, tačiau, kai studentų klausiama, kuris iš jų gyvena prezidento kambaryje, visi įvardija save“, – juokėsi jis.

Į susitikimą su Justinu atėjusiems teisėjams ir jų padėjėjams įdomu buvo sužinoti apie mediaciją, kuri gana sėkmingai taikoma ir Lietuvos teismuose. J.Jarusevičius pasakojo, kad Harvardo universitete yra daug vadinamųjų klinikų, kuriose studentai skatinami dalyvauti įvairiose iniciatyvose. ,,Universitete yra keletas žmonių, kurie organizuoja mediacijos mokymus. Tam, kad galėtum medijuoti Masačiusetso valstijoje, turi būti išėję 32 valandų mokymus“, – apie mediaciją JAV pasakojo kaunietis.

Jo teigimu, kasmet universitetas paruošia 32 mediatorius. Išklausę specialius kursus, jie siunčiami tarpininkauti į teismus. Jiems teismuose padeda didelę patirtį turintys mediatoriai. Tarpininkaujama poromis, kad būtų galima pasitarti, palaikyti vienas kitą. ,,Lietuvos studentai nedalyvauja tokioje veikloje. Manau, kad vyresniųjų kursų teisės studentai galėtų tai daryti. Jiems tai būtų gera praktinė patirtis“, – sakė Justinas.

Susitikimo pabaigoje diskutuota apie JAV šimtametes tradicijas turintį prisiekusiųjų institutą. JAV Konstitucijoje įtvirtinta, kad jei civilinis ginčas viršija 20 dolerių, žmogus gali prašyti prisiekusiųjų.

Vaikinas pasakojo, kad jam studijuojant JAV, teko dalyvauti teismo posėdyje, kuriame buvo nagrinėjama su intelektinės nuosavybės teisėmis susijusi byla. Teismo posėdžių salėje sėdėjo 12 atsitiktine tvarka atrinktų žmonių, prisiekusiųjų. ,,Galbūt tai buvo sutapimas, tačiau šalia mūsų sėdėjęs žmogus snūduriavo. Tarpusavyje diskutavome, ką šis prisiekusysis išgirdo ir suprato“, – teigė Justinas.

JAV prisiekusieji renkami iš gyventojų sąrašo atsitiktine tvarka. Per dieną jiems mokama 40-50 dolerių. Prisiekusieji tik išimtiniais atvejais gali nevykdyti teismo įpareigojimo. Tai yra jų konstitucinė pareiga, už kurios nevykdymą gali būti taikomos sankcijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų