Pereiti į pagrindinį turinį

Antstolė: iki šiol policija iš nepaklusniųjų pinigų nereikalaudavo

2012-06-14 14:38
Antstolė: iki šiol policija iš nepaklusniųjų pinigų nereikalaudavo
Antstolė: iki šiol policija iš nepaklusniųjų pinigų nereikalaudavo / Artūro Morozovo nuotr.

Už operaciją, per kurią 240 ginkluotų pareigūnų atvažiavo į Garliavą padėti antstolei perduoti dukterį Laimutei Stankūnaitei, buvusiai mergaitės globėjai Neringai Venckienei policija yra parengusi 77 tūkst. litų sąskaitą. Teismo sprendimą vykdžiusi antstolė Sonata Vaicekauskienė tikina, kad per jos darbo praktiką dar nėra pasitaikę atvejo, kad policija prašytų iš atsakovo išieškoti išlaidas už suteiktas paslaugas, nors ji pareigūnus į pagalbą pasitelkia neretai.

Sąskaitos iš policijos sulaukė pirmą kartą

Įspūdingo dydžio sąskaitą policija jau išsiuntė anstolei. Ji ir turėtų pasirūpinti, kad pinigai būtų sumokėti.

„Jie vakar išsiuntė, šiandien dar negavau, – portalui 1kaunodiena.lt trečiadienį sakė S.Vaicekauskienė.

Ji tvirtina nenustebusi, kad iš N.Venckienės reikalaujama tokia pinigų suma. „Manęs sąskaitos dydis nestebina – tiek daug policijos pareigūnų dalyvavo vykdyme. Tai yra normali, reali suma, kuri yra pagrįsta“, – tvirtino anstolė.

S.Vaicekauskienės teigimu, iškeldinant skolininkus ar vykdant kitus teismo sprendimus, jeigu kyla konfliktas, policija visada kviečiama viešajai tvarkai palaikyti, bet paprastai užtenka keturių pareigūnų. Pasidomėjome, kiek tokiais atvejais skolininkams kainuoja policijos paslaugos?

„Nežinau... Dėl valandos darbo sąskaitos nepateikiamos“, – atsakė anstolė.

S.Vaicekauskienė teigė negirdėjusi, kad ir jos kolegų policija prašytų išieškoti išlaidas, kurios patiriamos užtikrinant teismo vykdymą. „Nežinau tokių atvejų. Jeigu nėra buvę, tuomet šis atvejis bus pirmasis“, – pripažino antstolė.

80 tūkst. litų turės sumokėti per 5 dienas

Teisėjai teks apmokėti ne tik policijos pateiktą sąskaitą. S.Vaicekauskienė irgi jau parengė sąmatą už savo paslaugas vykdant prieštaringai vertinamą teismo sprendimą. 3 tūkst. 22 litų sąskaitos N.Venckienei ji dar neišsiuntė. „Kai gausiu iš policijos raštą, kartu pateiksiu abu prašymus susimokėti, kad nereikėtų per kelis kartus siųsti“, – kalbėjo anstolė.

Pasak jos, N.Venckienė visą sumą – apie 80 tūkst. litų – turės sumokėti per penkias dienas. Jeigu iki nurodyto termino pinigai nebus pervesti, suma bus išieškota nuskaičiuojant dalį skolininkės darbo užmokesčio ar išparduodant jos turtą.

Policijai reikia savaitės atsakyti į atsakymus

„Policijai šita gegužės 17 dienos operacija kainavo maždaug 77 tūkst. litų, tai ir darbo užmokestis, ir Sodra, tai grynai tos išlaidos, ką patyrėme, ir prašome, kad antstolė išieškotų iš kaltosios šalies, kuri nevykdė teismo sprendimo“, – vakar teigė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

Policijos pasiteiravome, kaip buvo apskaičiuota minėta suma, kadangi ją padalijus išeitų, kad kiekvieno Garliavos operacijoje dalyvavusio pareigūno kelios darbo valandos įvertintos maždaug po 300 litų? Klausėme, ar gegužės 17-ąją Garliavoje buvę pareigūnai atsisakys iš valstybės biudžeto skiriamo darbo užmokesčio už tą dieną, nes suma bus išieškota iš N.Venckienės?  

Taip pat prašėme paaiškinti, jeigu yra buvę atvejų, kai policija neprašė išieškoti išlaidų už antstoliui suteiktą pagalbą vykdant teismo sprendimus, kodėl šiuo atveju nuspręsta reikalauti pinigų?

Į šiuos ir kitus klausimus Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis geriausiu atveju pažadėjo atsakyti iki kitos savaitės vidurio, argumentuodamas, kad „klausimų labai daug ir reikia surinkti daug papildomų duomenų“.

N.Venckienė: tai bandymas susidoroti

Policijos parengtą sąskaitą N.Venckienė vertina kaip eilinį bandymą su ja susidoroti. Ji planuoja skųstis teismui, kad reikalavimas sumokėti už policijos dalyvavimą šturme būtų pripažintas neteisėtu.

„Nors nelabai tikiuosi laimėti, bet iš karto tų pinigų nemokėsiu. Dėl ko buvo atvaryta 240 pareigūnų? Mergaitei imti? Tam, kad niekas nematytų, kaip naudojama prievarta. O tai jau yra jų problema. Tai protu nesuvokiama. Šias išlaidas ne aš turėčiau atlyginti, o policijos generaliniui komisarui Sauliui Skverneliui ir jo pavaduotojui R.Požėlai turėtų būti pradėtas tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dėl valstybės lėšų švaistymo“, – be užuolankų rėžė teisėja, jau sumokėjusi beveik 28 tūkst. litų L.Stankūnaitei už teismo sprendimo nevykdymą.

Ji sakė pateikusi prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl pareigūnų piktnaudžiavimo tarnyba ir jos rankos sužalojimo. N.Venckienės teigimu, skųstis policijos veiksmais planuoja ir kiti Garliavoje gegužės 17-ąją sužaloti žmonės.

„Bet aš per daug į galvą neimu. Ne pinigai esminis dalykas, o mergaitė. Susimokėsiu aš ir tuos 80 tūkst. litų. Esu tiek deklaravusi, turiu“, – teigė Drąsiaus Kedžio sesuo. Jos vardu yra atidaryta speciali banko sąskaita, tačiau moteris sakė nežinanti, kiek šiuo metu joje yra rėmėjų suaukotų lėšų.

Žmogaus teisių ekspertas situaciją vadina keista

Profesorius Vytautas Landsbergis, išgirdęs kokio dydžio sąskaita parengta N.Venckienei, pasidomėjo, ar ji pati nėra policijai pateikusi jokių sąskaitų. „O N.Venckienė nėra pateikusi sąskaitos už sulaužytas duris, už išgąstį, pakenktą sveikatą?“ – stebėjosi V.Landsbergis.

Paklaustas, kaip reaguoja į tai, kad antstolė iki šiol nėra girdėjusi, kad policija skolininko paprašytų susimokėti už jų darbą, europarlamentaras atsakė: „Be komentarų. Situacija kalba pati už save“.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius teigė, jog situacija atrodo keistai. „Policija yra visų mokesčių mokėtojų išlaikoma struktūra ir jos paskirtis yra užtikrinti viešąją tvarką ir teisėtumą, taip pat ir teismų sprendimų įvykdymą. Jie tą turėtų daryti ne už papildomą mokestį, o už gaunamą atlyginimą“, – teigė H.Mickevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų