Apie anapilin iškeliavusį M. Drungą: asmenybė, į kurią norisi lygiuotis

Eidamas 76-uosius metus mirė žurnalistas, dėstytojas, visuomenės veikėjas Mykolas Drunga. Pažinojusieji apie jį atsiliepia kaip apie „šviesią, taurią, tolerantišką asmenybę“, įdomų pašnekovą ir savo srities profesionalą.

Su portalu kauno.diena.lt savo prisiminimais pasidalijo Vytauto Didžiojo universiteto profesorė, Viešosios komunikacijos katedros vedėja Kristina Juraitė.

M. Drunga į VDU bendruomenę įsiliejo 2004 m., kai grįžo iš Prahos, kur dirbo reporteriu Laisvosios Europos radijuje.

„Ryškų ženklą jis paliko ir studentų, ir kolegų, bendraminčių atsiminimuose. Tai asmenybė, į kurią visada buvo galima atsiremti, į kurią norisi lygiuotis, su kuria norisi bendrauti. Įspūdį darė jo betarpiškumas, kolegiškumas, atvirumas“, – kalbėjo K. Juraitė.

Savo kelią VDU jis pradėjo Viešosios komunikacijos katedroje kaip žurnalistikos dėstytojas. Universitete dirbo iki pat 2020 m. su įvairių pakopų studentais.

Tai asmenybė, į kurią visada buvo galima atsiremti, į kurią norisi lygiuotis, su kuria norisi bendrauti. Įspūdį darė jo betarpiškumas, kolegiškumas, atvirumas.

„Ši diena liūdna, bet tuo pačiu gera galvojant apie tai, ką paliko Lietuvai ir savo studentams, bendradarbiams, visiems jį pažinojusiems šis šviesus žmogus, nuostabus žurnalistas.  Visi pasiilgsime jo balso, apžvalgų, įžvalgų apie tai, kas vyksta pasaulyje. Visada sugebėdavo parodyti daugiau nei mes patys matydavome savo geografiniame kontekste.  Labai truks šio žvilgsnio iš šono. Labai rūpestingo žvilgsnio. Jam iš tiesų rūpėjo Lietuva, Lietuvos visuomenė, žiniasklaida“, – dėstė K. Juraitė.

„Jam labai rūpėjo žurnalistikos profesionalumas, standartai, etika, objektyvumas, – tęsė profesorė. – Jo disertacija buvo būtent objektyvumo tematika. Su studentais mielai likdavo pabendrauti po paskaitų, baigiamųjų darbų gynimo, pasibaigus semestrui. Kalbėdavosi apie gyvenimą, žurnalistiką, iššūkius, ateitį“.

Mykolas Drunga

Už nuopelnus M. Drungai buvo suteiktas VDU garbės daktaro vardas, nemažai kitų apdovanojimų.

M. Drunga gimė 1948 metais Tiubingene, Vokietijoje, 1959-aisiais su šeima persikėlė į JAV, į Niujorką. Mokėsi privačioje katalikiškoje gimnazijoje. 1968 metais jis baigė Pedagoginį lituanistikos institutą Čikagoje, o 1969 metais Čikagos universitete įgijo filosofijos bakalauro laipsnį.

1969–1972 metais studijavo filosofiją Masačusetso technologijos institute Kembridže, nuo 1981-ųjų – Pedagoginiame lituanistikos institute.

Vėliau jis mokytojavo Čikagos ir Bostono šeštadieninių lietuvių mokyklose, dirbo savaitraščių „Keleivis“, „Vienybė“, dienraščio „Draugas“ redakcijose. Nuo 1984 metų buvo JAV lietuvių žurnalo „The Observer“ redaktorius.

Nuo 2004 dirbo Išeivijos studijų centre Kaune, dėstė Vytauto Didžiojo universitete.

M. Drunga už savo veiklą ir pasiekimus pelnė įvairių apdovanojimų, tarp jų – Metų Tolerancijos žmogaus apdovanojimą (2008 m.), Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalį „Tarnaukite Lietuvai“ (2016 m.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vienas niekšas o kitas kvailys..

labai patikdavo

labai patikdavo portretas
jo laidos, gaila, tokių nebebus. Amžiną atilsį p.Mykolui.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai buvo amerikoniška gnida ir patentuotas niekšas...pažvelkite tik į šios padugnės veidą....O kas nori lygiuotis į jį yra gnidos ir niekšai....TAI MANO NUOMONĖ APIE JĮ...
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių