Pereiti į pagrindinį turinį

Apmokestinta Prisikėlimo bažnyčios aikštelė įsiutino vairuotojus

2013-10-04 14:32

Už automobilių stovėjimą pinigus prie Prisikėlimo bažnyčios pradėjusios rinkti Vilniaus bendrovės veiksmai įsiutino vairuotojus. Aiškėja, kad verslininkai galėjo veikti neteisėtai – jiems grasinti skolų išieškotojais.

Už automobilių stovėjimą pinigus prie Prisikėlimo bažnyčios pradėjusios rinkti Vilniaus bendrovės veiksmai įsiutino vairuotojus. Aiškėja, kad verslininkai galėjo veikti neteisėtai – jiems grasinti skolų išieškotojais.

Palieka gatvėje

Iki šiol didžiąją dalį mieste mokamų automobilių stovėjimo vietų administruoja "Automobilių stovėjimų aikštelės" (AST), taip pat veikė keletas privačių bendrovių, tačiau, atrodo, kad į Kauno rinką nusitaikė vilniečių bendrovė "P-Parkas".

"Kauno dienos" sulaukė pasipiktinusių vairuotojų skambučių, kad prie Prisikėlimo bažnyčios, Žemaičių g., esančiose dviejose aikštelėse palikę automobilius, ant jų rado priklijuotus lapelius, pranešančius, kad privalo sumokėti 50 litų "kompensaciją už pažeidimo kontrolę", kitaip tariant, baudą.

Anksčiau šalia bažnyčios aikštelėse automobiliai galėjo stovėti nemokamai, tačiau padėtis pasikeitė prieš porą savaičių. Abi neasfaltuotas, borteliais apjuostas aikšteles ėmė valdyti "P-Parkas". Kol kas tai vienintelė šios bendrovės prižiūrima aikštelė Kaune. Sostinėje "P-Parkas" jų valdo 14.

Palikti automobilį prie Prisikėlimo bažnyčios vieną valandą kainuoja 1 litą, o mėnesinis abonementas – 65 litus. Aikštelė nesaugoma. Įrengti ženklai nurodo, kad čia stovėjimas nemokamas tik sekmadieniais.

Nors rašoma, kad kontrolę atlieka automobilius fotografuojantis darbuotojas, atvykusiems "Kauno dienos" žurnalistams jo rasti nepavyko. Anksčiau sausakimšos automobilių stovėjimo aikštelės dabar stūkso tuštokos, o miestiečiai automobilius palieka Aušros g.

Baudą vadina kompensacija

Tiesa, naujus ženklus, kad apmokestintos Prisikėlimo bažnyčios prieigos, pastebi ne visi. Kaunietė Vaida Lanauskaitė prieš keletą dienų, kaip ir buvo įpratusi, automobilį paliko vienoje iš aikštelių. Grįžusi po kelių valandų, rado priklijuotą lapelį, kuriame reikalaujama sumokėti 50 litų "kompensaciją už pažeidimo kontrolę". Taip pat įspėjama, kad, to nepadarius, teks bendrauti su skolų išieškotojais.

"Žinojau, kad čia yra nemokama aikštelė. Mačiau, kad vyksta kažkokie darbai, jie tarsi ir ėjo į pabaigą. Taip, ten yra ženklai, kad aikštelės yra mokamos, tačiau pinigų surinkimo aparatas – tik prie vienos jų. Pasiskaičiau iškabintas taisykles, kur parašyta, kad automobilius reikia statyti pagal atitinkamą ženklinimą. Kadangi ten jokio ženklinimo niekur nėra, net neišasfaltuota, supratau, kad aikštelės dar neįrengtos", – pasakojo pašnekovė.

Moteris stebėjosi, kad, skirtingai nei Kaune veikiančioje bendrovėje AST, čia nenumatyta galimybė vietoj baudos įsigyti ilgalaikio apmokėjimo kortelę.

Kaunietė pastebėjo, kad mokėjimo aparatas su taisyklių aprašymu pastatytas tik prie vienos iš aikštelių, o tai gali klaidinti vairuotojus, kurie nusprendžia automobilius palikti tolėliau esančioje aikštelėje. Čia jokių įspėjimų nėra.

Bausti negali

Savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras teigė, ši aikštelė yra privati, tačiau jam abejonių sukėlė kompensacija pavadintų baudų teisėtumas.

"Baudas gali skirti tik policijos pareigūnai arba savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai. Net AST stovėjimo aikštelių darbuotojai negali skirti baudų – jie pažeidėjus perduoda policijai", – sakė P.Keras.

Aikštelėse iškabintose taisyklėse rašoma, kad nesumokėjusiesiems baudos visa informacija bus perduota tretiesiems asmenims – skolų išieškotojams ar anstoliams. Savivaldybės atstovai suabejojo, ar verslininkai tam turi teisę, nes pirmiausia jie turėtų kreiptis į teismą ir tik šis nuspręstų, ar žmogus kažką skolingas privačiai bendrovei, ar ne.

Apie prie Prisikėlimo bažnyčios apmokestintą automobilių stovėjimo aikštelę pirmą kartą išgirdo ir Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius. Jo teigimu, visas sklypas prie šventovės buvo atiduotas bažnyčiai.

Verslininkai: skundų nėra

Kalbinta bendrovės "P-Parkas" Daiva Nevidomskienė patvirtino, kad šis sklypas išnuomotas iš parapijos – su ja pasirašyta žemės priežiūros sutartis.

"Pasirašėme sutartį, sutvarkėme sklypą ir prižiūrime šią žemę. Kol kas tai pirma aikštelė Kaune, ją neseniai atidarėme, tačiau planuojame plėtrą. Ar sulaukėme kauniečių nusiskundimų dėl baudų? Ne, kol kas tokių nebuvo", – tvirtino ji.

Paklausta, ar privati bendrovė gali skirti baudas už nesumokėtą stovėjimą, direktorė tvirtino, kad tai – ne baudos. "Ši suma – mūsų priežiūros ir kontrolės mokestis", –  bandė aiškinti D.Nevidomskienė.

Skundų netrūksta

Pasidomėjus "P-Parko" veikla, viešoje erdvėje galima rasti ne vieną nuo šios bendrovės Vilniuje nukentėjusio vairuotojo istoriją. Dažniausiai žmonės, kaip ir Kaune, nekreipia dėmesio į ženklus, įspėjančius apie 50 litų "kompensaciją", ir už tai vėliau būna baudžiami.


Komentaras
Dainius Ratkelis, savivaldybės administracijos direktorius

Privačioje aikštelėje savininkai gali imti nuompinigius, tačiau rinkliavos rinkti neturi teisės, kaip ir skirti baudų. Prieš rinkdami nuompinigius, jie turi apie tai informuoti visuomenę, kad tai nėra vieša vieta ir vieša rinkliava. Ar gali jie skirti baudas? Ne, jokiu būdu – administracinių baudų negali būti. Galima sakyti, kad jei žmogus pastato pas juos automobilį, tarsi ir sudaroma civilinė sutartis – dviejų asmenų sutarimas.

Tai tas pats, kas, paėmus paskolą iš banko ir laiku nesumokėjus įmokos, gali būti skiriama kokia nors bauda, bet jokiu būdu ne administracinė. Žmogaus duomenys antstoliams negali būti perduodami – bendrovė turi kreiptis į teismą, kuris priteistų, jei  žmogus nevykdė tos sutarties. O teismo ir valdžios sprendimus vykdo antstoliai – privačių asmenų sprendimų jie negali vykdyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų