Atgarsiai iš Žiegždrių: baisiomis sąlygomis laikomų šunų savininkui skirta bauda

Per Lietuvą nuvilnijus istorijoms apie baisiomis sąlygomis veisiamus ir laikomus šunis gyvūnų teisių aktyvistai nestabdo apsukų. Kai kurie jų į tas pačias vietas vyksta ne vieną kartą, sulaukę bent menkiausio įtarimo dėl vykdomos netinkamos veiklos prieš gyvūnus. Viena tokių vietų – Kauno rajone esantys Žiegždriai. Tačiau gyvūnų mylėtojai gali lengviau atsikvėpti – netinkamomis sąlygomis čia laikomų gyvūnų savininkas jau nubaustas.

Į Žiegždrių apylinkėse esantį „karštąjį“ tašką savanoriai vyko naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Kaip manoma, apie šią vietą buvo žinoma jau seniai, tačiau realių veiksmų nebuvo imtasi. Tačiau savaitgalį čia apsilankius gyvūnų teisių aktyvistams paaiškėjo, kad šunys laikomi privačioje valdoje priklauso vienam savininkui, o baisiomis sąlygomis, be maisto ir vandens palikti laukuose keturkojai – kitam. Dėl pastarojo veiksmų kilo didžiausias sąmyšis, o pirmadienį į vietą atvykę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai (VMVT) užfiksavo pažeidimus. Antradienį vyrui skirta piniginė bauda.

„Mums atvykus į įvykio vietą lakuose rasti šeši šunys. Nustatėme ir susisiekėme su jų šeimininku, kalbėjome su juo. Jis patikino, kad buvo nuvažiavęs, šunis pašėrė, paliko gerti. Ir tikrai toje vietoje visą tai radome“, – portalui kauno.diena.lt kalbėjo VVMVT Kauno departamento patarėjas Linijus Valiuška.

Tačiau jis pabrėžė, kad sąlygos, kuriose laikomi šie augintiniai – netinkamos.

„Tikrai reikėtų gerinti šunų gerbūvį, nes aplink bruzgynai, šabakštynai. Vieni pririšti prie būdų, kitiems jos sukaltos iš kažkokių padėklų, kas yra negerai. Netinkami ir būdų aukščiai. Viską užregistravome, šeimininkas atvyko į komisiją ir jam paskirta piniginė bauda“, – užtikrino VMVT atstovas, tačiau kokio dydžio bauda skirta teigė negalintis atsakyt.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Paklaustas, ar nebuvo svarstomas šių gyvūnų konfiskavimas, L. Valiuška teigė, kad tokia galimybė buvo numatoma, tačiau pirmiausia duota laiko pažeidimams sutvarkyti.

Viską užregistravome, šeimininkas atvyko į komisiją ir jam paskirta piniginė bauda.

„Terminas duotas gana trumpas, viską privaloma ištaisyti ir pagerinti šunų gerbūvį. Jei tai nebus padaryta, imsimės kitokių priemonių“, – žadėjo pašnekovas.

Žinota seniai

Portalui kauno.diena.lt Kauno gyvūnų gerovės namų „Nojus“ direktorė Loreta Skorupskienė papasakojo daugiau aplinkybių apie tą lemtingą naktį. „Sulaukėme žmogaus skambučio, kad Žiegždriuose šunys laikomi antisanitarinėmis sąlygomis, galimai gresia pavojus gyvybėms. Nuvykęs į vietą mūsų darbuotojas pasijuto kaip kokiame filme – daug žmonių, atvykę policijos pareigūnai, kinologai“, – pasakojo gyvūnų prieglaudos vadovė.

Pasak jos, vidury pievų baisiomis sąlygomis gyvena daug šunų – vieni pririšti šalia šiukšlių krūvos, kiti – uždaryti iš atskirų medžio dalių padarytose nesandariose būdose. Šunys čia buvo palikti be vandens. Kaip spėta išsiaiškinti, šioje vietoje yra dviem skirtingiems savininkams priklausantys šunys. Vieni jų, daugiausia laikų veislės, laikomi privačioje teritorijoje. Kita dalis – tiesiog laukuose. Pastarųjų auginimo sąlygos kėlė didžiausią nerimą.

„Negaliu teigti, kad tai – nelegali daugykla. Tačiau ši vieta jau seniai buvo žinoma, tačiau niekas nieko nedarė. Dabar, kai prasidėjo gyvūnų mylėtojų sujudimas, imtasi realių veiksmų, kad šie gyvūnai būtų išvaduoti“, – pasakojo L.Skorupskienė.

Asmeninio archyvo nuotr.

Taranavo automobilį

„Nojaus“ vadovė užsiminė apie dar vieną incidentą, kuris įvyko netoli įtariamos nelegalios daugyklos vietos. Apie jį plačiau portalui kauno.diena.lt papasakojo įvykyje dalyvavęs prieglaudos darbuotojas Giedrius.

„Buvo daugybė žmonių, kurie atvyko gelbėti keturkojų. Vienų savanorių automobilį taranavo vietos ūkininko automobilis, kuris po smūgio nulėkė į griovį. Šiame automobilyje buvo šunys, kuriuos, kaip spėjame, jis bandė išvežti iš šio „karštojo“ taško“, – savo įžvalgomis pasidalijo pašnekovas ir užsiminė, kad po eismo įvykio automobilyje buvusius keturkojus vairuotojas skubiai išleido iš transporto priemonės, o tris jų pavyko pagauti – visi jie šiuo metu „Nojaus“ prieglaudoje.

Naktį šioje dramoje dalyvavusi savanorė Kamilė teigė tokių vaizdų, kuriuos teko matyti ir užfiksuoti, nepamiršianti dar ilgai. „Tuose laukuose, kur buvo rasti šuneliai, mėtėsi krūvos kaulų, tačiau nepanašu, kad jie būtų tiesiog kokio nors šėrimui naudoto galvijo. Akivaizdžiai matėsi dantys, kaukolių fragmentai. Toks vaizdas, kad nugaišę šunys yra sušeriami kitiems keturkojams. Labai baisu“, – kalbėjo gyvūnų mylėtoja.

Moteris pasakojo, kad tąnakt buvo daug chaoso, tačiau ji labai dėkoja apie 3 val. nakties atvykusiems pareigūnams-kinologams, kurie kantriai klausė visų savanorių ir stengėsi paaiškinti, kodėl ir kokių veiksmų negali imtis. „Kinologai labai jautriai sureagavo ir į mūsų siekį išlaisvinti šiuo keturkojus, ir į reiškiamas emocijas. Taip pat jų paraginta paskambinau Aplinkos apsaugos departamento atstovams, jiems pasakiau apie baisius vaizdus, kuriuos matau laukuose. Sekmadienio rytą jie atvyko į vietą ir viską užfiksavo“, – gerų žodžių tarnybų atstovams negailėjo Kamilė.

Portalui kauno.diena.lt susisiekus su Kauno policijos budėtoju jis patvirtino, kad į šią vietą vyko ne vienas policijos ekipažas. Sekmadienio paryčiais, 5.41 val., buvo gautas pranešimas, kad Žiegždrių apylinkėse, Dambravos kaime įvyko eismo nelaimė. „Vyro vairuojamas automobilis BMW taranavo kitą automobilį „Renault“. Po smūgio BMW nuskriejo į griovį. Tokį pranešimą policija gavo iš pranešėjo. Atvykę į nelaimės vietą policijos pareigūnai užfiksavo įvykį, žmonės per jį nenukentėjo. Tuomet atvykusiems pareigūnams kiti ten buvę žmonės papasakojo apie aptiktą šunų daugyklą. Patruliai viską užfiksavo. Atliekamas išsamus tyrimas“, – teigė Kauno policijos budėtojas. Jis užsiminė, kad taip pat gautas asmens pareiškimas dėl dingusių šunų. Galima spėti, kad tų pačių, kurie šiuo metu yra „Nojaus“ prieglaudoje.

Pradėjo tyrimus

Primename, kas policija nuo šeštadienio pradėjo penkis ikiteisminius tyrimus dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.

Kaip BNS informavo Policijos departamento atstovas spaudai, ikiteisminiai tyrimai pradėti Alytuje, Marijampolėje, Tauragėje, Širvintų ir Kretingos rajonuose.

Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas pabrėžė, kad šiuo atveju svarbiausiais žmonių sąmoningumas – jeigu nebūtų paklausos nelegaliai auginamiems gyvūnams, nebūtų ir nelegalių veisyklų. „Žmonės nepirktų, tai nebūtų ir nelegalių veisyklų, – teigė G. Blekaitis. „Blogiausia, kad atsiranda žmonių, kurie nori įsigyti tokius gyvūnus. Veislinis gyvūnas yra brangus, bet kam tada pirkti gyvūną iš tokių sąlygų? Juk yra globos namai, kur tikrai yra nereikalingų gyvūnų, kurių kažkas atsisakė“, – pridūrė jis. Jis stebėjosi, kodėl anksčiau tarnybai nebuvo pranešta apie tokius atvejus, nes veikla greičiausiai buvo vykdoma ne vienerius metus.

„Facebook“ nuotr.

„Žmonės gyvena visiškai šalia. Gal kaimynai ir įtarė kokią veiklą, nes vis tiek šunų laikymas – juk ten ne vienas ir ne dešimt šunų buvo, bet mūsų institucija anksčiau nebuvo gavusi jokio pranešimo“, – sakė tarnybos atstovas.

Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas G.Blekaitis taip pat priminė, kad už pažeidimus, administracine tvarka, numatytas įspėjimas, galima piniginė bauda, gyvūnų konfiskavimas. 

Baudžiamasis kodeksas už žiaurų elgesį su gyvūnais numato viešuosius darbus, baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki vienerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gile

Gile portretas
Ne bauda reikia skirti tokiems veikejams, o viesuosius darbus kokiem 5 metam, plytas nesioti, gatves sluot, puodus mazgoti, laukus arti, siuksles rusiuoti - suzinotu, kaip uzdirbami pinigai

Lietuvos gėda

Lietuvos gėda portretas
TAIP LIETUVOS DARBDAVIAI ELGIASI SU ŽMONĖMIS.

Gervuogė

Gervuogė portretas
Dėl senelių slaugos namų pritariu. Klaipėdoj kai močiutę paguldė, seselės iškart pasakė vežkit maistą kasdien, nes močiutė mirs badu. Baisu, kurie seneliai neturi artimųjų... bet niekam nerūpi
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių