Pereiti į pagrindinį turinį

Atidaroma fotografijų paroda K.Bendoraičiui atminti

2011-09-02 17:39
Atidaroma fotografijų paroda K.Bendoraičiui atminti
Atidaroma fotografijų paroda K.Bendoraičiui atminti / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Rugsėjo 6 d. Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje vyks Šv. Mišios, skirtos Kazimiero Bendoraičio (1923-2010) – aktyvaus lietuvių išeivijos veikėjo Vokietijoje – pirmosioms mirties metinėms paminėti.

Šv. Mišios prasidės 12 val.

Tą pačią dieną Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijoje bus atidaryta fotografijų paroda apie K.Bendoraičio gyvenimą ir veiklą.

Kazimieras Bendoraitis gimė 1923 m. sausio 2 d. Kaune. Tapęs braižytoju dirbo Kauno miesto savivaldybėje. 1944 metais pasitraukė į Vokietiją, 1948 m. įstojo į JAV kariuomenę. Už nuopelnus ir pareigingumą jam buvo suteiktas karininko laipsnis.

Išeivijoje jis aktyviai propagavo lietuvių kultūrą, tradicijas, dalyvavo kuriant Vokietijos lietuvių bendruomenę. K.Bendoraitis sekė Lietuvos politinį gyvenimą, prenumeravo ir skaitė lietuvišką spaudą, ją aukojo Vasario 16-osios gimnazijai Vokietijoje.

Taip pat rėmė Lietuvos menininkus, kultūros darbuotojus, nevyriausybines organizacijas, katalikų Bažnyčios parapijas, ypač Lietuvos atgimimo ir aktyvios Sąjūdžio veiklos laikotarpiu. Kauno Julijanavos katalikiškai vidurinei mokyklai K.Bendoraitis padovanojo vertingų knygų, tarp jų ir popiežiaus Benedikto XVI jam dovanotą Šv. Raštą su palinkėjimu: „Dievas tegul saugoja Lietuvą, mokyklą ir visą Aleksoto bendruomenę“.

K.Bendoraitis mirė 2010 m. rugsėjo 6  d. Vokietijoje, Schwetzingeno mieste, spalio 8 d. palaidotas Petrašiūnų kapinėse Kaune. Jo asmeninis archyvas su biblioteka parvežtas į Lietuvą ir padovanotas šalies mokykloms ir muziejams.

2009 m. už lietuvybės puoselėjimą ir propagavimą K.Bendoraičiui buvo įteiktas Kauno miesto savivaldybės „Gerumo kristalas“ už „reikšmingus neatlygintinus darbus Kauno bendruomenės labui.“

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų