Aukštųjų mokyklų mugėje – būsimųjų studentų vilionės

„Žalgirio“ arenoje 20-ąjį kartą surengta Aukštųjų mokyklų mugė, kur buvo galima sužinoti apie studijas, profesinio mokymo galimybes. Mokykloms – tai galimybė pritraukti būsimuosius studentus.

Linkėjo klausyti širdies

Susitikti su būsimais studentais pasiruošė visa eilė profesinių bei aukštųjų mokyklų. Jų atstovai negailėjo laiko pabendrauti su kiekvienu besidominčiu studijomis.

Mugės organizatoriai linkėjo nepasiklysti pasirinkimų kelyje, o jei visgi dar nesužibo idėja, kuo jaunuolis nori būti užaugęs, pirmiausia reikia paklausyti, ką sako širdis. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė antrino sakydama, kad reikia nebijoti keisti krypties, išbandyti save visai kitoje vietoje.

„Gali atrodyti, kad profesijos pasirinkimas lemia visą gyvenimą, bet taip nėra, ypač šiame žinių amžiuje, kai mokymasis visą gyvenimą yra ne tik įmanomas, bet ir būtinas. Gali būti, kad pasimatavę vieną studijų kryptį, jūs nuspręsite ją pakeisti. Raginu to nebijoti, nes kiekvieno širdis žino, kas jai yra geriausia. Nebijokite pasikalbėti su aukštųjų ar profesinių mokyklų atstovais, nuvykti į jas ar į įmones, kurioms reikia tų specialistų, ir savo akimis viską pamatyti“, – į aukštųjų mokyklų mugę atėjusiems mokiniams linkėjo ministrė.

Didelis susidomėjimas

Panašu, kad tokio renginio moksleiviai labai laukė, nes nuo pat įėjimo pasitiko didelės spūstys. Tūkstančiai abiturientų ir žemesnių klasių mokinių, atrodė, kad vietomis net bandė „Žalgirio“ arenos ribas, nes norint prieiti prie norimos aukštosios mokyklos stendo, teko gerokai palaukti arba atsilaikyti bangai, nešančiai tolyn.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Studijų pasirinkimas – svarbus gyvenimo etapas, todėl mugėje moksleiviai galėjo ne tik pasikalbėti su universitetų, kolegijų ar profesinių mokyklų specialistais, jau studijuojančiais studentais, bet bent akies krašteliu pamatyti ir kokios laukia galimybės.

Štai vieni jaunuoliai susirinko ko gero visų aukštųjų mokyklų reklamas ir namuose išsidėlios prioritetus. „Dar nežinau, ką norėčiau studijuoti, tai einu nuo vieno stendo prie kito. Bus sunku apsispręsti, bet pasižiūrėsiu, kokių dalykų reikia kokioms studijoms, tada dėliosiuosi kitus žingsnius. Man dar yra laiko pasirinkti“, – kalbėjo devintokė Aurelija, rankose laikydama dešimtis skrajučių.

Vyrukų būrys rikiavosi prie technologijų kryptis siūlančių aukštųjų mokyklų stendų. Vienus domino mechanika, kiti linkę konstruoti, bandyti ir eksperimentuoti, todėl savo ateitį taip pat sieja inžinerija.

„Domiuosi robotika, todėl ir universitete norėčiau juos gaminti, pritaikyti, kad jie atliktų įvairias funkcijas. Kol kas dar nenusprendžiau, ar mokysiuosi Lietuvoje, ar užsienyje, todėl ir atėjau čia pažiūrėti, ką gali pasiūlyti vietiniai universitetai. Kai išlaikysiu egzaminus, bus matyti į kokias studijas realiai galiu taikyti“, – mintimis pasidalijo Haroldas, kaip tik apžiūrėjęs vienos kolegijos stende demonstruojamą roboto ranką, kilnojančią kamuoliukus.

Gali būti, kad pasimatavę vieną studijų kryptį, jūs nuspręsite ją pakeisti. Raginu to nebijoti.

Vien skrajučių nepakanka

Nors nemažai aukštųjų mokyklų buvo paruošę įvairios su studijomis susijusios dalomosios medžiagos, akys užkliuvo ir už išradingų būsimų studentų vilionių būdų.

Štai Kauno technikos kolegija į „Žalgirio“ areną atsivarė kelis sportinius automobilius. Jie ne tik padeda atkreipti dėmesį, tačiau yra ir gera vizualinė priemonė parodyti, ką geba sukonstruoti kolegijos studentai.

„Susirenka įvairių specialybių studentų grupė ir ji kuria vadinamojo šonaslydžio automobilius, ruošia juos lenktynėms. Visa komanda, kurią sudaro ir automechanikai, ir inžinieriai, elektrikai ir kiti, dirba kartu, priima įvarius techninius sprendimus. Yra žmonių, kurie visą tai supranta, tad pataria, kaip viską kuo geriau įgyvendinti“, – apie sportinį automobilį, prie kurio gimimo ir pačiam teko prisidėti, mugėje kalbėjo Ainis.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Visuomenės sveikatos specialistus ruošiančios aukštosios mokyklos taip pat mugėje pristatė dalį turimų technologijų ir kvietė moksleivius patiems pasimatuoti tam tikrus kūno rodiklius. „Su šiuo aparatu galime pamatuoti įvairius kūno parametrus. Aišku, galima nedidelė paklaida, tačiau vis tiek žmogus gali matyti bendrą vaizdą, kokia yra kūno, raumenų masė ir kitus rodiklius. Universiteto misija yra šviesti visuomenę, tad jau kurį laiką su mobilia laboratorija vykstame į mokyklas, senelių namus ir kitas vietas bei aiškiname, kad fizinis aktyvumas yra pagrindinis raktas į ilgesnį ir sveikesnį gyvenimą“, – dėstė Lietuvos sporto universiteto atstovas Kęstutis.

Dar kitas būdas vilioti moksleivius – parodyti realiai, kaip atrodo pasirinkta specialybė, todėl Maisto pramonės ir prekybos mokymo centro stende buvo plakami kokteiliai, demonstruojami maisto serviravimo ypatumai.

„Geriausia reklama, kai mūsų mokiniai gyvai rodo, kaip atrodo darbas. Mūsų mokiniai, kurie mokosi barmeno specialybės, mugėje gamina kokteilius, o maisto pramonės specialistai mokosi mėsos išpjaustymo subtilybių, tad praeivius džiuginame gražiu nameliu. Pas mus dažniausiai renkasi virėjo, konditerio ar barmeno specialybes. Iš tiesų, mes priimame visus norinčius, stojamųjų egzaminų nedarome. Reikia tik noro įgyti amato. Pas mus svarbu praktiniai įgūdžiai, todėl mokymo metu į juos ir koncentruojamės“, – pažymėjo mokyklos mokytoja Kristina.

Moksleiviai galėjo ir atsipūsti įrengtose poilsio zonose, paklausyti muzikos. „Žalgirio“ arenoje dalyti ir „370“ žurnalai, kad būtų dar galim labiau sužadinti smalsius protus.

Justinos Lasauskaitės nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nereikėtų

Nereikėtų portretas
jokių vilionių, jeigu Lietuvos universitetai ruoštų šaliai tikrai reikalingus ir kompetetingus specialistus. O dabar - toli gražu, ypač vienas iš reitingų gale visada besivelkantis.

pastaba

pastaba portretas
Renginys tikrai reikalingas, geras ir informatyvus, tik būtų gerai, kad vyktų dvi dienas, nes ne vien kauniečiai jame lankosi, atvažiuoja moksleiviai ir iš kitų miestų, miestelių, žmonių labai daug, sunku prisibrauti prie konsultantų dėl studijų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių