Bauginanti tyla: namas Žaliakalnyje tarsi kabo ore

Po garsiai nuskambėjusios istorijos, kai pradėjo griūti daugiabutis Kaune, praėjo mėnuo, tačiau gyventojai teigia nepastebėję jokių veiksmų, kad pastatas būtų pradėtas remontuoti.

Gyventojai: niekas nevyksta

"Nieko naujo – tebekabo ore. Paramstyta, uždengta, ir viskas stovi, – stebėjosi viena daugiabučio K.Petrausko g. 38 savininkių. – O mes tiesiog laukiame. Remontuoti savo butų, nes įtrūko siena, negalime. Kol kaimynas nebaigs tvarkymo darbų, statybininkai patarė nieko nedaryti, nes namas dar gali judėti."

Mes pakabinti ore, kaip ir visas namas ore kabo.

Moteris skundėsi, kad gyventojų niekas neinformuoja, kas jau padaryta, kas dar planuojama, kad namas bent priartėtų prie būklės, kuri buvo prieš avariją. "Buvo tokia šneka, kad savininkas ruošia tvarkymo projektą ir jį derina su Statybos inspekcija. O kaip tas derinimas vyksta, mūsų niekas neinformuoja. Net susirinkimo, kaip žadėta, nebuvo. Kaimynai mes vieni kitų klausinėjame, ir niekas nieko nežino", – sakė daugiabučio gyventoja.

"Mes pakabinti ore, kaip ir visas namas ore kabo", – konstatavo kaunietė. Ji dėstė, kad su tokiais tempais galima sulaukti ir rudens,  o permainų nebus. "Žiemą tai iš viso neįsivaizduoju… Juk po namu viskas atvira. Šaltis juk eis. Net minties tokios bijau", – teigė moteris.

Pavojų keliančiame name yra ne tik butai, bet čia įsikūrusi ir A.Morkūno odontologijos klinika, ir notaras. Namo būklė ir jų atstovams kelią nerimą.

Paramstyta, bet nesutvirtinta

Kai atvykome prie daugiabučio, rūsyje, kurį savavališkai gilinant, ir ėmė griūti namas, pamatėme besilankančius, kaip galima manyti, savininką, kuris traktuojamas, kaip nelaimės kaltininkas, arba jo atstovus.

Patalpas, kurios tik pridengtos, bet dalis jų – atviros, apžiūrinėjo du vyrai ir moteris. Žurnalistams prisistačius, vienas vyrų pasiteiravo, ar mes budime prie namo, kitas į visus užduotus klausimus atsakinėjo: "Jokių komentarų."

Aliarmas dėl šio namo buvo kilęs po to, kai pakilo dalis apatinių pastato konstrukcijų, įskilo išorinė siena. Sugužėjus specialiosioms tarnyboms, gyventojai ir pastate dirbantys asmenys buvo parai evakuoti, atjungta elektra, dujos.

Skubiai patikrinimą atlikę Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovai nustatė, kad taip nutiko dėl  savavališkų statybos darbų rūsio patalpose ir išorėje. Jų ėmėsi vienas pastato savininkų.

"Atliekant pastato apžiūrą identifikuotos aiškiai matomos jo deformacijos", – patvirtino tarnybos Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorius Raimondas Dargis.

Remonto darbai buvo staigmena namą administruojančiai bendrovei "Būsto valda". Jos atstovė Jolanta Venskutė akcentavo, kad savininkas remontą atliko savavališkai ir tik prieš kelias dienas iki nelaimės per projektuotojus buvo kreipęsis dėl gyventojų parašų rinkimo. "Kad darbai jau vykdomi, savininkas neinformavo", – sakė atstovė.

Ekspertai vykusius remonto darbus įvardijo kaip nemokšiškus. Nustatyta, kad, vykdant statybos darbus, rūsyje buvo atkastas pastato pamatas žemiau jo pado.

"Gegužės 8 d. įvyko pamato sėdimai ir buvo iškilęs lauko save laikančios sienos griūties pavojus, statinio būklė buvo avarinė. Paramstant rūsio perdangą, padėtis buvo laikinai stabilizuota ir gyventojams buvo leista sugrįžti į pastatą. Ekspertizės išvadose užsakovui buvo aiškiai įvardyti būtini atlikti darbai, siekiant išvengti pastato konstrukcijų griūties", – komentavo Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja Raminta Jančauskaitė.

Pastato būklę įvertinęs ekspertas Juozas Ražaitis "Kauno dienai" yra teigęs, kad gyventojams grįžti į pastatą ir jame būti – saugu, tačiau būtini pastato tvirtinimo darbai. "Pamatai nesutvirtinti, bet yra suramstyti. Rūsio perdanga, kuri remiasi į deformuotą sieną, yra paremta. Siena iš dalies yra nukrauta. Buvo pasvirusi apatinė sienos dalis", – kalbėjo J.Ražaitis.

Kol kas gyventojų saugumą užtikrina įrengti patikimi, kaip vardijo R.Jančauskaitė, storų lentų padėklai, tai, kad buvo paremta pirmo aukšto balkono plokštė, o atkasti pamatai užpilti sutankinto žvyro sluoksniu visu pamatų perimetru, tarp rūsio sienų ir rūsio perdangos atsiradę plyšiai užkamšyti cemento ir smėlio mišiniu, paruoštu plėtriojo cemento pagrindu.

"Situacija stabilizuota"

"Būsto valdos" atstovai teigė, kad intensyviai bendrauja ir su gyventojais, nors pastarieji tai neigia, ir su patalpų savininku. "Jis, bendrovės žiniomis, prisiima atsakomybę ir yra pasiruošęs padengti ekspertizės bei tolimesnių darbų išlaidas", – komentavo J.Venskutė.

Anot jos, tiek iš karto po įvykio, tiek dabar palaikomas ryšys "su namo aktyvesniais gyventojais, kurie domisi situacija". "Tie žmonės turi vadybininko kontaktinius duomenis, ir jei tik kyla klausimų, pasiteirauja, jiems suteikiama atnaujinta informacija", – sakė administratoriaus atstovė.

"Būsto valdos" turimais duomenimis, šiuo metu rūsio patalpų šeimininkas su paties nusamdyta projektuotojų įmone rengia patalpų pertvarkymo projektą. "Tą, kurį turėjo paruošti ir su kaimynais suderinti prieš pradėdamas darbus. Kai jis bus paruoštas, turės grįžti pas mus ir gauti savininkų pritarimą, kad jie projektui pritaria. Taigi mes laukiame, kada savininkas turės šiuos dokumentus. Jis tikrai pasiekiamas, esant reikalui, su mumis bendrauja", – akcentavo J.Venskutė ir pridūrė, kad kiek laiko truks projekto rengimas ir kada bus tęsiami darbai rūsyje, atsakyti galėtų pats savininkas.

Administratoriaus atstovė teigė, kad bendrovė yra suinteresuota, jog klientai jaustųsi ramiai, todėl žadėjo iškabinti "papildomą informaciją laiptinėse apie tai, kas padaryta pagal ekspertizės išvadas, ir kokia bus tolimesnių veiksmų seka".

Gyventojų susirinkimą surengti žadėjo ir administratorius, ir savivaldybės atstovai. "Artimiausiu metu gyventojai bus informuoti apie situaciją. Paprastai kalbant, situacija stabilizuota", – savo nuomonę išdėstė R.Jančauskaitė.

Savivaldybės turimomis žiniomis, šiuo metu rengiamas ir derinamas projektas, skirtas avarinei konstrukcijų būklei likviduoti. "Projekte numatytas pamatų įgilinimas ne mažiau kaip 30 cm į nejudintą gruntą. Pamatai turi būti gilinami, etapais atkasant ne platesnius kaip 1 m pamato ruožus, išdėstytus su 2 m tarpais. Atlikus pamatų sustiprinimo darbus, turi būti apžiūrėtos visų deformuotų pamatų zonoje esančių pastato patalpų konstrukcijos ir pašalinti jose atsiradę defektai", – teigė R.Jančauskaitė.

Pavojingas įprotis

2018 m. Statybų inspekcija surašė 423 savavališkos statybos aktus: nustatyti 42 ypatingųjų statinių, 228 neypatingųjų, 153 nesudėtingų statinių savavališkos statybos (naujos statybos, rekonstravimo ar remonto) atvejai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ljonas

Ljonas portretas
Be susirinkimo,be savininkų sutikimo,parašų ,negali imtis darbų ir juos pradėti.Keista,ne savininkai o elgesi taip lyg būtų jų turtas ir gali daryti ką nori.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Labai įdomu kur buvo namo savininkai kaip.pradėjo kasti,kodėl nestabdė pamačius darbų tik pamačius,kol dar nepradėjo griūti.Turėjo juk būti susirinkimad namo savininkų,turėjo būti aptarti numatyti darbai ,surinkti patašai butų savininkų,tik tada galėjo pradėti kažką dirbti ,jeigu nebuvo prieštaraujančių.Manau abejingi namo butų savininkai,niekam neįdomu kol negriūva.Nereikia paskiau kaltinti kitus.

...

... portretas
"Krabas baigia vis Kauną išgriaut, tai kodėl tiek triukšmo dėl vieno namo? - mes juk TIK pagal jį"...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių