Pereiti į pagrindinį turinį

Birštone – sveikatos, ramybės ir geros nuotaikos šaltiniai

2020-09-28 09:24
DMN inf.

Birštonas garsėja savo turtais: mineraliniu vandeniu, gydomuoju purvu ir gamta. Žalumos ir upės apsuptame mieste gausu sveikatinimo įstaigų, netrukus duris atvers daugiafunkcis sporto kompleksas, rengiami nauji projektai, skirti apgyvendinimui ir nuotoliniam darbui.

Būstas: kyla ne tik gydyklos, bet ir daugiabučiai. Būstas: kyla ne tik gydyklos, bet ir daugiabučiai. Būstas: kyla ne tik gydyklos, bet ir daugiabučiai. Būstas: kyla ne tik gydyklos, bet ir daugiabučiai.

Didžiulės investicijos

„Birštonas pastatytas ant mineralinio vandens kupolo“, – pasakojo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė. Rodos, kad pati gamta čia yra sukūrusi atmosferą, kuri nori nenori verčia pailsėti, atsigauti.

Pastaraisiais metais miestas pritraukė didžiules privačias investicijas į gydymo ir poilsio įstaigas, naujų rekreacinių objektų statybą ir atnaujinimą. Daugybė žmonių jau yra išbandę „Versmės“, „Tulpės“, „Eglės“ sanatorijų, „Vytautas mineral SPA“ baseinus ir kitas paslaugas, o kartu ir paties Birštono tyrą orą, pėsčiųjų takus, dviratininkams skirtus maršrutus.

Tikimasi, kad dar šiemet bus baigtas Birštono daugiafunkcis sporto kompleksas. Jame planuojama  organizuoti treniruočių stovyklas, tad miestas bus atvertas plačiai sporto bendruomenei. Įvairių sporto šakų komandas Birštonas galės priimti bet kuriuo metų laiku, nes viešbučiai ir kiti objektai Birštone veikia ištisus metus.

Pirmame komplekso aukšte bus atidarytos treniruoklių salės, skirtos Birštono gyventojams ir svečiams.

Kviečia darbostogų

Tvarkant miesto infrastruktūrą lieka vis mažiau apleistų senų pastatų. Jie rekonstruojami pritaikant apgyvendinimui, įkuriant jaukias kavines, restoranus.

Pavyzdžiui, B.Sruogos gatvės pastatas pavirs nedideliu SPA ir konferencijų centru su maitinimo paslaugomis. Atnaujintas ir pritaikytas kurortinei veiklai bus ir buvęs Kurortologijos mokslinių tyrimų laboratorijos pastatas, vietoj senojo baro „Nida” duris atvers naujas restoranas.

Vystant naujus projektus per kelerius metus mieste sukurta daugiau nei 800 naujų darbo vietų.

„Labai norime, kad įsibėgėtų darbostogų projektas. Įstaigos jau dabar yra įrengusios patalpas, skirtas darbui ir poilsiui. Nuotolinis darbas gali vykti iš bet kurios patogios vietos. Turime žemės sklypą, kurį norime išnuomoti tam, kad būtų pastatyti biurai tiems, kurie nori įsikurti ir dirbti Birštone“, – kalbėjo savivaldybės merė.

Merė N.Dirginčienė pasakojo apie pokyčius dar labiau gražėjančiame Birštone. 

Ji džiaugėsi, kad pradedami statyti nauji daugiabučiai namai, vilos, tad galbūt padaugės vietinių gyventojų, kurių dabar – 4,5 tūkst.

Kalbant apie apgyvendinimą, šiemet Birštone pradėjo veikti ir kempingas, galintis priimti apie šimtą žmonių.

Dėmesys viešoms erdvėms

Birštone gražėja ne tik pastatai, bet ir parkai, kitos viešos erdvės. Atsiranda vaikų žaidimų aikštelės, suaugusiųjų poilsio zonos. Centriniame parke kursuoja traukinukas vaikams. Po Birštono įdomiausias vietas rengiamos ekskursijos elektromobiliais su audiogidais.

Birštonas yra gerokai pasistūmėjęs kvartalinės renovacijos srityje sutvarkant ir inžinerinę struktūrą bei aplinką. Mieste pasodinta daug vyšnių, obelų, kurios neabejotinai taip pat puoš aplinką ir kurs jaukumą mieste.

Daug svečių Birštone sulaukiama ypač savaitgaliais. Į miestą dažnas atvyksta automobiliu. Parkavimo bėdoms spręsti planuojama įrengti didesnes automobilių stovėjimo aikšteles prie įvažiavimo į Birštoną. Nuo čia judėti siūloma pėsčiomis arba dviračiu, paspirtuku, kuriuos bus galima čia pat išsinuomoti.

Ką reikia aplankyti?

Patrauklumo miestui suteikia ir kultūros renginiai. „Labai gaila, dėl koronaviruso neįvyko Džiazo festivalis“, – apgailestavo N.Dirginčienė, pridūrusi, kad iki šių metų Birštono gyventojai ir svečiai negalėjo skųstis koncertų, festivalių ir kitokių pasirodymų trūkumu.

Merė, paprašyta įvardyti kelias vietas, kuriose būtina apsilankyti užsukus į Birštoną, sakė, kad nevertėtų praleisti progos užkopti į aukščiausią šalies apžvalgos bokštą. Į jį kitais metais bus nutiestas viadukas, kuris užtikrins saugumą ir patogumą.

Nuo Birštono apžvalgos bokšto, pastatyto ant Škėvonių gūbrio, aikštelės, iš 45 m aukščio atsiveria įspūdingi Nemuno kilpų regioninio parko vaizdai.

Puiki Birštono apžvalgos aikštelė – ir ant Vytauto kalno, kuris šiuo metu yra tvarkomas. Atnaujinami laiptai, bus įrengtos atokvėpio vietos. Po rekonstrukcijos iš apžvalgos aikštelės atsivers dar įspūdingesni vaizdai nei iki šiol. Kalną planuojama apšviesti.

„Birštonas pastatytas ant mineralinio vandens šaltinių. Anksčiau žmonėms buvo prieinamos tik kelios biuvetės. Norėjosi, kad mineralinio vandens šaltiniai būtų labiau prieinami“, – kalbėjo N.Dirginčienė, pradėdama pasakoti apie Kneipo sodą. Jame visi norintys gali pabraidyti po mineralinio vandens baseinėlį, panardinti rankas, atgaivinti sąnarius, suaktyvinti kraujotaką.

Čia pat sveikatinimo trasa – refleksoterapinis takas, skirtas vaikščioti basomis, kai spaudžiami pėdose esantys aktyvūs taškai.

Mineralinio vandens paviljone „Birutės vila“ patogiai įsitaisius galima kvėpuoti sveikatai naudingu mineralinio vandens prisotintu oru, ilsėtis net ir esant blogam orui, mankštintis, daryti jogos pratimus, gurkšnoti vaistažolių arbatą.

Vienintelis Lietuvoje mineralinio vandens garinimo bokštas „Druskupis“ skirtas mėgautis jūrinio efekto oru.

Nepamiršti ir ekstremalaus sporto mėgėjai. Jų laukia vandenlenčių parkas „Birštonas Wake park“.

Slidinėjimo trasa nebebus eksploatuojama. „Žiemą būna labai mažai sniego, nusprendėme, kad kalną reikia pritaikyti vasaros pramogoms. Konkurso laimėtojas rengia projektus, kuriuos pateiks savivaldybei derinti“, – dėstė N.Dirginčienė.

Greitesnė kelionė iš Kauno

Birštonas yra kompaktiškas, viską galima greitai pasiekti pėsčiomis. Tuo labiau kad aplinka tokia, jog nesinori sėdėti automobilyje. Vienas pasivaikščiojimo takų 2,5 km driekiasi Nemuno krantine.

Šiltuoju metų laiku Birštonas tampa ne tik pėsčiųjų, bet ir mėgėjų keliauti dviračiais traukos centru. „Turime daug dviračių takų. Jie įrengti ir mieste, ir už jo ribų“, – pasakojo Birštono vadovė.

Didelis dėmesys – viešoms erdvėms. 

Planuose – gerinti susisiekimą su Kaunu. „Kelią reikia praplatinti, turi atsirasti dviračių takai. Tuomet Birštoną iš Kauno ir jo apylinkių būtų galima pasiekti ir dviračiu, o kelionė automobiliu būtų greitesnė nei dabartinėmis sąlygomis. Bet viskas priklauso nuo politikų sprendimų, kam skirti finansavimą“, – teigė N.Dirginčienė.

Per pastaruosius keletą metų Birštonas tapo sparčiausiai augančiu kurortu. Visi, kurie nori pailsėti nuo didmiesčių triukšmo, pagerinti sveikatą ar atsigauti po sunkių darbų, yra laukiami mineralais prisotintame ir žaliajame Birštone.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų