Lietuvos bitininkų asociacija pripažįsta – lietuviai ne tik atsilieka medaus gamybos srityje, bet ir nepakankamai vertina kokybišką produktą.
Svetur medus brangesnis
„Deja, Lietuva medaus gamybos srityje dar atsilieka. Mūsų šalyje visiškai nėra medaus rūšiavimo pagal augalus, iš kurių surenkamas medus. Mes atsiliekame informacijos kiekiu, kurį pateikiame vartotojui, tad dažnas pirkėjas nežino ne tik kokiose pievose ar Lietuvos regionuose surinktas, bet ir kokiomis technologijomis šis medus buvo apdorotas, kol pasiekė pirkėją“, – šiandien Kaune surengtoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos bitininkų asociacijos prezidentas Žilvinas Šolys.
Bitininkai nerimauja, kad gyventojai labiau linkę rinktis pigesnį, nekokybišką medų arba jo pakaitalą. Nenuostabu, juk kilogramas tikro natūralaus lietuviško medaus kainuoja apie 20-30 litų.
„Lietuvoje medaus kainos yra mažiausios iš visų šalia esančių valstybių. Latvijoje medaus kilogramas kainuoja 25-50 litų, o Baltarusijoje – 40-100 litų. Tose valstybėse žmonės sunaudoja daugiau medaus nei sviesto“, – teigė asociacijos vadovas.
Sertifikuotų bitininkų likę nedaug
Lietuvoje sertifikuotų bitininkystės ūkių nėra daug. Išskirtinės kokybės sertifikatus turinčių bitininkų Lietuvoje yra apie 30.
„Šie bitininkai jums gali pateikti patį kokybiškiausią lietuvišką medų. Žinoma, Lietuvoje galima suskaičiuoti apie 11 tūkst. bičių augintojų, bet dažniausiai šie ūkininkai medaus pasigamina tik savo poreikiams, ne pardavimui“, – sakė Ž.Šolys.
Norintys savo soduose ar ūkiuose auginti bites pirmiausia turėtų atsiklausti kaimynų, ar jie neprieštarauja šiam sumanymui.
„Jeigu norite ne tik auginti bites, bet ir iš to gyventi, reikia turėti bityno pasą, kurį išduoda veterinarijos tarnyba. Lietuvoje yra keli šimtai profesionalių bitininkų, kuriems šis darbas yra pragyvenimo šaltinis“, – pasakojo bitininkų atstovas.
Daugiausia – vietos rinkai
Tiksliai įvardinti, kiek per metus Lietuvoje pagaminama medaus, negalėjo atsakyti net ir Lietuvos bitininkų asociacijos prezidentas. Ne visi ūkiai deklaruoja, kiek produkcijos turi, nes tai neprivaloma.
„Mūsų šalies bitininkai beveik visą pagamintą produkciją parduoda Lietuvoje, ūkininkų turgeliuose. Vos keli bičių augintojai nerūšiuotą medų po 200-300 kilogramų eksportuoja į Daniją, Prancūziją“, – atskleidė Ž.Šolys.
Kai kurie bitininkai per metus gali pagaminti net 12-14 rūšių medaus (pavasario sodų, aviečių, dobilų, eržių, klevų).
Medaus mėgėjams specialistas įvardijo pagrindines taisykles, kurias turėti žinoti kiekvienas, valgantis medų. Medų būtina laikyti tamsioje spintelėje, kuo toliau nuo šaldytuvo ar viryklės, nes medus nemėgsta staigaus temperatūrų svyravimo. Be to, patartina sekti, kaip atrodo medus. Jeigu jis išsisluoksniavo, pradėjo skystėti – geriau jo nevalgykite, nes greičiausiais išsiskyrė kenksmingos medžiagos.
Smaližiams – mugė
Puiki proga smaližiams įsigyti kokybiško medaus bus jau šį savaitgalį, birželio 16-17 dienomis, kai prie Kauno "Akropolio" vyks bitininkų mugė „Pirmasis medaus šaukštas“.
Čia prekeivių vietas užims apie 15 išskirtinės kokybės sertifikatus turinčių bitininkų, kurie pasiūlys įvairių bičių produktų, atskleis medaus gamybos technologijas ir atsakys į smalsuolių klausimus.
Naujausi komentarai