Daugiabučių kiemuose – mūšiai dėl automobilių

Perpildytuose daugiabučių kiemuose automobiliai statomi vos ne užremiant laiptinių duris. Tarp vairuotojų ir kitų kaimynų kylančius konfliktus neretai tenka gesinti policijos pareigūnams. Savivaldybės atstovai mato bene vienintelę išeitį – saugojimo aikšteles.

Perpildytuose daugiabučių kiemuose automobiliai statomi vos ne užremiant laiptinių duris. Tarp vairuotojų ir kitų kaimynų kylančius konfliktus neretai tenka gesinti policijos pareigūnams. Savivaldybės atstovai mato bene vienintelę išeitį – saugojimo aikšteles.

Apstu laisvų vietų

2013 m. buvo parengta Kauno miesto daugiabučių ir mokamų automobilių stovėjimo aikštelių studija.

Buvo atlikti tyrimai ir skaičiavimai, kiek aplink daugiabučius namus yra automobilių stovėjimo vietų ir kiek trūksta.

Paaiškėjo, kad daugiausia automobilių stovėjimo vietų trūksta Šilainiuose (1846) ir Eiguliuose (1281). Visuose daugiabučių namų rajonuose trūksta 3935 automobilių statymo vietų.

Tačiau specialistai atkreipė dėmesį, kad nors daugiabučių namai perpildyti automobilių, mokamose saugojimo aikštelėse buvo 2,3 tūkst. laisvų vietų.

Pasak Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotojo Tado Metelionio, šie duomenys rodo, kad gyventojai turi galimybę automobilius statyti netoliese esančioje mokamoje aikštelėje, tačiau dažnai linkę juos palikti greta namų, net pažeisdami Kelių eismo taisykles – ant vejos, šaligatvio, vaikų žaidimų aikštelėse.

Vien savivaldybei priklausančios įmonės "Automobilių stovėjimo aikštelėse" gali stovėti 3313 automobilių. Šių aikštelių užimtumas – 42 proc. Savo transporto priemones čia nuolat laiko 1407 kauniečiai ir jų skaičius vis didėja.

Specialistai neslepia, kad saugomos automobilių aikštelės – realiausias būdas išspręsti daugiabučių kiemų problemą.

"Papildomų automobilių stovėjimo vietų skaičių pavertus į plotą nustatyta, kad daugiabučių namų kiemuose reikėtų papildomai surasti 12 ha žemės arba statyti brangias daugiaaukštes saugojimo aikšteles", – pastebėjo T.Metelionis.

Trukdo medikams

"Kauno diena" rašė, kad automobiliais užgrūsti daugiabučių kiemai ne tik sukelia konfliktus tarp kaimynų, bet ir daugiau rūpesčių.

Specialiajam medikų transportui prasibrauti pro automobiliais užgrūstus daugiabučių kiemus ir įvažas dažnai yra sunkiai įgyvendinama misija. Tad ligonius iki greitosios medicinos pagalbos automobilio tenka neštuvuose ant ratukų vežti per visą kiemą.

"Kiemai duobėti, tad taip vežant pacientas gali būti traumuojamas. Žiemą pavojus dar didesnis", – pastebėjo Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties Slaugos padalinio vadovė Irena Dabulskienė.

Paslydus neštuvus stumiančiam personalui, jie gali apvirsti, ir žala pacientui gali būti dar didesnė. Medikų automobiliui sustojus prie namo, neretai atsiranda pasipiktinęs gyventojas, kad nebėra kur jam pasistatyti mašinos. Pasitaiko, kad medikų automobilį  užstato, todėl jie nebegali išvežti ligonio, nors jam reikia skubios pagalbos.

Patraukia trukdantį transportą

Automobilio stovėjimo vietų trūkumas apsunkina ir ugniagesių darbą. "Transporto priemonių daugiabučių kiemuose vis daugėja. Pats gyvenu Šilainiuose, matau, kad mašinos statomos ir leistinose, ir neleistinose vietose. Žmonės išnaudoja visas galimybes. Tad mums neliko kitos išeities, kaip tik patiems pasigerinti darbo sąlygas", – apie specialią techniką, padedančią patraukti automobilius, pasakojo Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacinio vadovavimo skyriaus viršininkas Vytautas Jokšas.

Nors jis teigė, kad sausakimši kiemai lemiamos įtakos padariniams likviduoti neturi, bet gelbėtojams sukelia nemažai nepatogumų. "Puikiai žinote, ką reiškia per gaisrą užgaišta viena minutė. Per ją situacija gali apsiversti aukštyn kojom, tad perpildyti daugiabučių kiemai reikalauja papildomų pajėgų ir technikos", – konstatavo V.Jokšas.

Kol vieni ugniagesiai traukia automobilius, kiti tuo metu įvertina įvykį, tiesia vandens magistalinę liniją. "Jeigu pravažiuoja lengvasis automobilis, telpame pravažiuoti ir mes. Mūsų vairuotojai pripratę prie ekstremalių sąlygų. Ypač sudėtingų vietų, sujungtų kiemų, kai į vieną gali patekti tik per kitą, yra Šilainiuose, Eiguliuose. Ypač sudėtingi kiemai Kuršių, Šarkuvos g. Ten net ir lengvuoju automobiliu sunku įvažiuoti ir išvažiuoti", – pastebėjo viršininkas.

Patiria nuostolių

"Dėl daugiabučio kiemuose paliktų automobilių kyla ne tik susierzinimas, bet ir patiriama materialinių nuostolių", – pastebėjo ir "ERGO Insurance" Lietuvoje Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas.

Anot jo, senos statybos daugiabučiuose esančios tarpuvartės dažnai tampa iššūkiu visureigiams ir kitiems didesnių gabaritų automobiliams.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svarbu

Svarbu portretas
Na ką jus galit spręsti, aikštelių dydis nepasikeis. Jeigu net negalite įvesti taisyklēs, kad vienam butui ne daugiau vieno automobilio priklauso laikyti kieme. O dabar vienas gali 3 laikyti, o kitas gatvej turi vietos ieškoti iveskite bent normas pagaliau.

Reikia

Reikia portretas
Reikia normaliai rekonstruoti daugiabuciu kiemus ir problemos nebus. Tikrai galima viską suplanuoti. Rankas išbučiuočiau tam, kuris tai padarytų. Kaunas, gražinikimės, nesnauskim.

baisu po langais pristatyta

baisu po langais pristatyta portretas
vien benzino smarve 1a gyvenu.kad tik to namo statytu bet stato ir kitu namu.salia 9a namas jie pas mus stato visi.kazkas turetu keistis.vakare atvaziuosi jau prie savo namo masinos nepastatysi nera vietos,sprestu kazka del tu automobiliu
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių