D. Dargis: tas 1990 metų laikotarpis žmonėms savotiškai žavus

„Vienas geriausių susitikimų. Kaune visada labai malonu pakviesti skaitytojus į diskusiją“, – emocijų apie ketvirtadienio vakarą „Vagos“ knygyne „Megoje“ vykusį renginį neslėpė rašytojas Dailius Dargis.

Knygų apie kriminalinį Kauną ir Daktarų epochą autorius jau intriguoja apie naują esą visus nustebinsiančią knygą.

Nustebino auditorija

Į susitikimą su D.Dargiu rinkosi įvairi publika. Tuo stebindama ir patį susitikimo kaltininką. Rašytojas atkreipė dėmesį, kad pastebėjo daug jaunų, maždaug iki 30 metų žmonių. Tokia susitikimo dalyvių gausa, įvairovė ir amžius leidžia D.Dargiui suprasti, kad žmones domina jo aprašomos kriminalinės Kauno istorijos.

„Tas 1990 metų laikotarpis žmonėms savotiškai žavus. Gal tai šiandienos mada, tačiau pagal taiklius jaunų žmonių klausimus suprantu, kad jie apsiskaitę apie tos epochos veidus, nusikalstamumą“, – pastebėjimais po susitikimo dalinosi D.Dargis.

Ne vienos knygos apie mafiją autorius prisipažino nenorėjęs vienas dominuoti, todėl skaitytojų dėmesiu dalinosi su realiai tuo laikotarpiu dirbusiais pareigūnais ir kitais kviestiniais svečiais.

Beveik filmo scenarijus

D.Dargis išskyrė šiandien advokato padėjėju dirbantį Eriką Pavlovičių. Jis gi buvo vienas iš Henriko Daktaro gynėjų.

1993 metais E.Pavlovičius buvo slaptas policijos agentas, infiltruotas į Daktarų grupuotės jaunimo padalinį „šampaninius“. „Jis pasakojo, kaip mokėsi vogti automobilius, dirbo po priedanga. Vėliau kaip bėglys išvyko į Angliją. Negailėjo kritikos anų laikų policijai, kuri bendradarbiavo su nusikaltėliais. Labai įdomios biografijos žmogus“, – E.Pavlovičių pristatė D.Dargis.

Susitikime su kriminalinio Kauno istorijos gerbėjais E.Pavlovičius pasisakė aplankantis Henytę. Beje, prieš priimdamas sprendimą dalyvauti D.Dargio susitikime su skaitytojais, Kauno nusikalstamo pasaulio šulo gynėjas pranešė apie tai H.Daktaro šeimai. D.Dargio toks poelgis nenustebino, nes rašytojas su H.Daktaro šeima po pirmosios knygos leidimo bylinėjosi teisme.

Kolekcininko pastebėjimai

Pikantiškų istorijų papasakojo ir Julius Urbaitis – dviejų KGB muziejų iniciatorius. „J.Urbaitis mano knygoje šneka apie tai, kaip anais laikais slaptoji Rusijos tarnyba (KGB) stebėjo ir klausėsi Kauno restoranuose puotaujančių žmonių. Ložėse buvo įrengta garso įrašymo technika. J.Urbaitis atskleidžia ir kitus pikantiškus anuometinius KGB šnipų veiksmus ir techniką“, – pašnekovų įvairove džiaugėsi R.Dargis.

Rašytojas tikino neabejojantis jo pašnekovų istorijų autentiškumu, nes, tarkime, J.Urbaitis 25 metus renka įvairią KGB techniką. Taip palaipsniui asmeninė J.Urbaičio kolekcija perkelta į du muziejus – vienas Kaune, kitas Niujorke.

Autentiški pasakojimai

D.Dargis išskyrė susitikime dalyvavusį Zenoną Rimšą. Tai – vienas iš ką tik atkurtos Nepriklausomos Lietuvos Organizuotų nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnų. Buvusio pareigūno istorija apie tai, kaip jis pats į laisvės atėmimo vietą vienam nusikaltėliui įnešė narkotikus greičiausiai nesitikėjęs, kad pastarasis kone jo akivaizdoje susileis dozę. Visgi tąsyk pareigūnas spėjo ištraukti reikiamą informaciją apie kitus tuo metu pareigūnus dominusius nusikaltėlius.

Buvęs ONTT pareigūnas apie daug atvejų kalba pusę lūpų, tačiau D.Dargis neslepia, kad šis jo knygos herojus leidžia suprasti pareigūnus naudojus ir nelabai teisėtus metodus informacijai išgauti.

„Pareigūno atvirumas į susitikimą susirinkusiems žmonėms buvo savotiškas šokas. Taip, pareigūnai dirbo su žulikais, kad gautų tam tikros informacijos“, –patvirtino rašytojas. Susitikime Z.Rimša pasidalino prisiminimais apie matytas Daškės gaujos nuotraukas iš įkalinimo įstaigų, kad tikrai vyrai nenuobodžiavo zonoje – baliukai, merginos skaidrino laisvės atėmimo bausmės laiką.

Dailius Dargis

Komplimentai Kaunui

D.Dargis džiaugėsi, kad Kaune susitikimai sus skaitytojais, knygų pristatymai visada pavyksta. Priešingai nei Vilniuje, esą ten publikai įdomu mados ir grožis. „Kažkaip „neįsipaišau“ į Vilniaus publiką, tačiau taip pat nusivylę ir kiti autoriai, todėl nesuku galvos“, – gimtąjį miestą Kauną gyrė D.Dargis.

Rašytojas prasitarė, kad artimiausiu metu susitikimų su skaitytojais neplanuoja, tačiau svarsto, kad būsimą savo knygą tikrai pristatys Kaune. Tiesa, apie ką bus knyga, D.Dargis nutyli. Esą jos pasirodymas turėtų visus nustebinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Vilniuje matomai zymiai protingesni zmones gyvena, kad tokio briedo neprisileidzia ir neskaito. Ar sitas rasytojas (kaip save vadina) dar kazka sugeba nei ta pati per ta pati desimt metu pilstyti?

To nuomonei SOBAKAI

To nuomonei SOBAKAI portretas
Tu lopas ir taip aisku kas esi - tas sutrius, kuris ir tesugebi komentuot ir pavydet sekmingiems ir idomiai gyventantiems zmonems; todel toliau uostyk ir komentuok:) O man Dargio knygos labai patinka - viskas pateikta taip kaip buvo, gyvenom, gyveno musu artimieji ir tie, kuriu jau nebera tarp musu. Daugiau tokiu knygu. Kazkas bande taikyt panasiom istorijom apie "Tulpinius", "Gaidjurgius" ir "Pravieniskiu mafija", bet jos visos sausos, neidomios, be kvapo ir gyvasties. Dargio knygos kausto ir nuo pat pirmu eiluciu. Respectas jam uz originaluma!!!

Liudvika

Liudvika  portretas
Daliau nekreip dėmesio į tuos komentarus,aš tave pažįstu nuo vaikystės,o taip pat ir visą tavo šeimą.Nenustok ir daryk tai kas tau malonu,o tai tavo pasirinktas kelias. Sėkmės !
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių