Debesų eglė ruošiasi skrydžiui Rotušės aikštėje

270  tūkst. pusplasčio puodelių, 5 kilometrai lempučių, 12 didžiulių angelų – tai tik dalis įspūdingos konstrukcijos, kuri pakilusi į 17 metrų aukštį baltais pūkiniais debesimis papuoš Kauno Rotušės aikštės dangų.

Sergės angelai

“Vadinu ją eglės simboliu, nes tai jau nebebus tikras medis”, - sako menininkė Jolanta Šmidtienė jau šeštus metus iš eilės kurianti pagrindinę Kauno Kalėdų eglę.

Likus savaitei iki tos dienos, kai eglė bus įžiebta Rotušės aikštėje, “Kauno diena” apsilankė dirbtuvėse Kauno rajone. Kai mieste jau buvo pradėtos statyti konstrukcijos ir kalėdinio miestelio nameliai, čia Eigirgalos kaimelyje esančiuose angaruose plušėjo angelus iš putplasčio kuriantys skulptoriai ir debesis iš puodelių lipdančios merginos.

Anot idėjos autorės J.Šmidtienės, angelai sėdės ant debesų, pakilę penkis metrus virš žemės ir stebės žmones.

“Kadangi angelus kuria ne vienas skulptorius, jie visi bus labai skirtingi, su savo charakteriu. Sakyčiau, labai žmogiški”, - pasakojo moteris, pridurdama, kad šiemet prie projekto prisijungė daug menininkų.

“Džiaugiuosi dėl to, nes kiek gi galima tą Šmidtienės vardą visur kartoti”, - juokėsi ji.

Dirbo su putplasčiu

Apsauginiu kostiumu vilkintis skulptorius Lukas Šiupšinskas sakė, kad net namie negalintis atsikratyti putplasčio drožlių, jų pilna ir automobilyje. Tačiau darbas nesunkus, ypač kad skulptūros yra nemažos, siekia dviejų metrų aukštį.

Nemažą patirtį turintis skulptorius Marijus Petrauskas savo angelą pavadino mielu vardu Saldainiukas. Anot jo, nors darbo su putplasčiu technika primena darbą su medžiu, tačiau jis žymiai trapesnis, lengvai lūžta ir įdumba.

Kiti skulptoriai angelus kūrė savo dirbtuvėse. Iš viso projekte dirbo šeši skulptoriai: Tadas Vosylius, Lukas Šiupinskas, Martynas Martišius, Jonas Špokas, Marijus Petrauskas, Kęstutis Benedikas ir du Kauno dailės instituto studentai Mykolas Malinauskas bei Audrius Radzevičius. Angelams sparnus ir eglės viršūnę nukaldino kalvis Marius Balčiūnas.

Pasak J.Šmidtienės, po švenčių angelai bus tikrai išsaugoti ir nutūps kur nors mieste.

Klijavo iš puodelių

Pirmadienį prie konstruktorių Rotušės aikštėje prisijungs ir merginos, savo rankomis kuriančios debesis iš puodelių. Dauguma jų su J. Šmidtiene dirba nuo pat pirmos Kalėdų eglės. Vienos greitai ir tiksliai pjaustė puodelių dugnus, kitos – klijavo juos su karštais klijais.

Kitą savaitę keltuvais ir kopėčiomis pakilusiųjų į didelį aukštį laukia nauji darbai – pagamintus debesis sukabinti padangėje.

“Jau nebeskiriame dienos nuo vakaro, - juokėsi į darbus įnikusios merginos, pridurdamos, kad lengviau atsikvepia, kai įsižiebia eglė. - Tada jau einame atostogauti.”

Užduotis konstruktoriams

Regis, šiųmetinė J.Šmidtienės idėja, atsiplėšusi nuo žemės, tapo nemažu iššūkiu ne tik menininkei, bet ir technikams, kurie turėjo sugalvoti, kaip visą konstrukciją pakabinti danguje.

“Visada pirmiausia konstruktoriams papasakoju savo idėją, o jau po to tenka derintis prie jų sprendimų”, - anot kūrėjos, tai nereiškia, kad šis projektas sudėtingesnis nei prieš tai buvę.

“Kiekviena eglė yra vis kitokia, todėl kiekviena yra eksperimentas. Pagal planą niekas nevyksta – tai yra kūrybinis procesas”, - šypsojosi J.Šmidtienė.

Pernai menininkės kurta eglė buvo mezgama iš vienkartinių maišelių. Prireikė apie 40 tūkst. rulonų. Numegzta daugiau kaip 500 kv.m gryno mezginio. Išlaidos pernykštei eglei siekė kaip ir šiemet – 100 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

diena_admin

diena_admin portretas
kazkas cia ne to

diena_admin

diena_admin portretas
weqf
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių