Pereiti į pagrindinį turinį

D.Kedžio dukra - vaiko teisių apsaugos darbuotojų žinioje

2009-10-06 19:22
D.Kedžio dukra - vaiko teisių apsaugos darbuotojų žinioje
D.Kedžio dukra - vaiko teisių apsaugos darbuotojų žinioje / DMN arch. nuotr.

Dviejų žmonių nužudymu įtariamo ir policijos ieškomo kauniečio Drąsiaus Kedžio mažametė dukra šiuo metu yra Kauno rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų žinioje.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė antradienį sakė, kad apie tai, jog mergaitė paimta iš darželio, sužinosi iš antradienio rytą jai paskambinusios D.Kedžio motinos, mergaitės močiutės. Pastaroji klausė, ar kontrolierė nežinanti, kur gali būti mergaitė. R.Šalaševičiūtė tuomet susisiekė su atitinkamais pareigūnais ir išgirdo, kad mergaitė saugoma.

Kontrolierė užsiminė, jog vaikas šiuo metu greičiausiai yra vienuose iš globos namų.

„Mano žiniomis, mergaitė nuvežta į kažkokius globos namus, kokius, nežinau, ir jei žinočiau, neturėčiau teisės sakyti dėl vakarykščių nužudymų“, - tikino R.Šalaševičiūtė.

Anot jos, mergaitę iš Garliavos darželio-mokyklos paėmė vaiko teisių apsaugos darbuotojai, kadangi įstatymiškai ji liko be globėjo.

„Kauno rajono vaiko teisių apsaugos skyrius turi pateikti įstatymo tvarka administracijos direktoriui, ir direktorius įsakymu skiria globėją vaikui, kuris likęs be įstatyminio globėjo. D.Kedžio dukra šiuo metu yra tokioje situacijoje, nes tėvas - dingęs, pasislėpęs. Tėvas yra įstatyminis atstovas, mergaitės gyvenamoji vieta nustatyta su tėvu, tėvo nėra, seneliai šiuo atveju įstatymiškai nesiskaito, kol nėra paskirta seneliams globa“, - kalbėjo kontrolierė.

Tačiau R.Šalaševičiūtė sukritikavo žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad valdininkai paėmė mergaitę iš darželio be ja besirūpinusių senelių žinios. Anot jos, pirmiausia reikėjo diskutuoti ir įrodinėti, kad toks sprendimas teisingas.

„Manyčiau, kad jei iš tikrųjų, senelis, atėjęs pasiimti anūkės, rado tik Vaiko teisių apsaugos tarnybos raštą, kad mergaitė paimta, tai nėra geriausias sprendimo būdas įvertinant tai, kad mergaitė gyveno toje šeimoje, seneliai jai atstojo galbūt ir tėvus. Taip pasielgti su seneliais, manau, tikrai neteisinga“, - kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Anot jos, reikėjo atsižvelgti ir į žmogiškąsias, ne tik teisines aplinkybes.

„Teisine prasme vaikas liko be globos, ir būtent toks variantas įstatyminio atstovo, kokį paskyrė siūlyti administracijos direktoriui J.Dabašinskienė, jis greičiausiai realizuojamas. Bet visada turi būti įvertinami ne tik griežti ir sausi teisiniai aspektai, turi būti neužmirštas ir žmogiškasis aspektas. Taip, kaip buvo pasielgta su seneliais toje sudėtingoje situacijoje ir jiems, manau, buvo neetiškai ir nekorektiškai padaryta“, - vertino R.Šalaševičiūtė.

Kauno rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Janina Dabašinskienė atsisakė komentuoti šią situaciją.

Anot R.Šalaševičiūtės, antradienio rytą J.Dabašinskienė telefonu jai pareiškė, kad „su vaiku viskas tvarkoje“. Vėliau paskambinusi generalinio prokuroro pavaduotojui Vytautui Barkauskui ji išgirdo, kad „mergaitė yra saugoma“.

Saugoma ir pati vaiko teisių apsaugos kontrolierė - anot R.Šalaševičiūtės, taip nusprendė policija.

„Teisėsaugininkai šiandien pusė septynių ryto man paskambino ir mes kalbėjome apie tai, kad aš turiu saugotis pati, kad apsauga nereikalinga. Bet atvykus prie darbo, man buvo dar vienas skambutis, kad priimtas sprendimas skirti apsaugą“, - pasakojo R.Šalaševičiūtė. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų