Apie masinius susibūrimus prie Kauno eglės: tvoromis ar barikadomis šio klausimo neišspręsime

Savaitgalį Kaune įžiebus pagrindinę miesto eglę, būriai miestiečių, nepaisydami koronaviruso pavojaus, patraukė į Rotušės aikštę. Netrūko jų čia ir sekmadienį.

Šeštadienio vakarą, kai vyko Kauno kalėdinės eglės įžiebimo šventė, kuri transliuota nuotoliniu būdu, į Rotušės aikštę susirinko nemažai žmonių. 

Žmonės į aikštę važiavo, ėjo ir sekmadienį. Įvažiavimuose link jos nusidriekė automobilių spūstys.

Per karantiną bandant suvaldyti koronaviruso pandemiją ir sumažinti sergamumą COVID-19 uždrausta buriuotis, draudžiami renginiai, tačiau kalėdinio stebuklo besiviliantys žmonės, pavargę nuo draudimų ir ribojimų, panašu, kad į saugumą, bent jau prie Kalėdų eglės, bando numoti ranka. 

Kauno miesto savivaldybės atstovų pasiteiravome, kaip bus bandoma reguliuoti žmonių srautus Rotušės aikštėje, kad bandymas pasigėrėti šventiniu simboliu nevirstų dar vienu koronaviruso protrūkiu.

 

 

„Puošti miestą artėjančioms šventėms, kurti Kalėdų laukimo nuotaiką ir po to imtis draudimų, neleidžiant žmonėms tuo pasimėgauti, būtų sunkiai suprantamas sprendimas. Jaučiame atsakomybę prieš Kauno miesto gyventojus, tačiau turime suprasti, kad tvoromis ar kitokiomis barikadomis šio klausimo neišspręsime ir kol kas griebtis tokių kraštutinumų neketiname“, – komentavo Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius.

Jis sakė, kad savivaldybė linkusi pasikliauti kauniečių sąmoningumu, tačiau miestas vis tik pasirūpino papildoma apsauga, kuri nuolat dirbs Rotušės aikštėje, prisidės prie Kauno policijos pareigūnų bei savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistų užtikrinant viešąją tvarką. Be to, situacija gyvai stebima ir vaizdo kamerų pagalba, kad prireikus būtų operatyviai reaguojama.

„Tikime, kad patys kauniečiai yra sąmoningi ir gerai supranta bei objektyviai vertina dabartinės situacijos rimtumą tiek mieste, tiek ir visoje šalyje. Atitinkamai įvairiais kanalais nuolat prašome žmonių elgtis atsakingai, laikantis visų šiuo metu galiojančių karantino ribojimų bei rekomendacijų, kad apsaugotume save ir aplinkinius. Apie tai nuolat primena ir informaciniai garso klipai Rotušės aikštėje“, – teigė T. Jarusevičius.

Kaip priemonę, galinčią padėti išvengti didelio žmonių susidūrimo Rotušės aikštėje, jis įvardijo daugiau sukurtų galimybių pajusti Kalėdų nuotaiką, t.y. išpuošta daugiau erdvių skirtingose miesto vietose.

„Viena, ko šiemet išties ėmėsi Kaunas, tai dar daugiau miesto erdvių išpuošti įvairiomis dekoracijomis, kurios traukia praeivių dėmesį. Dėl to žmonių srautai natūraliai nesusikoncentruoja vien Rotušės aikštėje, bet tolygiai pasiskirto ir po Santakos parką, Senamiestį bei atgijusią Laisvės alėją. Taigi tiek kauniečiai, tiek ir miesto svečiai, vaikštinėdami ir grožėdamiesi švytinčiu miestu, gali jaustis pakankamai saugūs“, – dėstė T. Jarusevičius.

Tvoromis ar kitokiomis barikadomis šio klausimo neišspręsime ir kol kas griebtis tokių kraštutinumų neketiname.

Mero patarėjas teigė, kad jei tik bus sulaukta oficialių rekomendacijų ar kitokių pastebėjimų iš visuomenės sveikatos specialistų, savivaldybė yra pasirengusi į tai neatidėliotinai reaguoti.

„Vis dėlto kol kas jų nesame gavę, o ir specialiųjų tarnybų pareigūnai šeštadienio vakaro situaciją per šventinį Kalėdų eglutės įžiebimo koncertą įvertino palankiai, didelių pažeidimų nenustatė, o pasitaikiusius pavienius atvejus teigė išsprendę geranoriškais žodiniais įspėjimais“, – kalbėjo T. Jarusevičius.

Jis minėjo, kad šeštadienio vakarą aikštėje tebuvo vos keli šimtai žmonių.

„Apie tikslų eglės įžiebimo laiką Kaune nebuvo skelbiama viešai. Maža to, siekiant išlaikyti kauniečių dėmesį namuose, šiemet šešiuose mikrorajonuose apie švenčių laukimo laikotarpio pradžią paskelbė fejerverkų šūviai. Svarbu pastebėti ir tai, kad Rotušės aikštė Kauno mieste – pakankamai didelė. Jos plotas siekia beveik 22 tūkst. kv. m. Tad jau vien šie skaičiai parodo, kad tai yra nepalyginamai saugesnė aplinka už siaurą ir uždarą prekybos centro ar kitos įstaigos erdvę, kur iki šiol yra leidžiama lankytis žmonėms. Taigi tikime, kad čia apsilankantys gyventojai išties išsiteks ir galės saugiais atstumais ramiai grožėtis dar viena išskirtine Kalėdų eglute“, – teigė T Jarusevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mantas

Mantas portretas
Čia ne eglė, o kompozicija...

AGNE

AGNE portretas
tai kam isvis reikejo puosti jei karantinas.

e

e portretas
O meras ar buvo?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių