Idėja prekiauti tiesiai iš daržo ar pagaminimo vietos atkeliavusiais produktais kilo siekiant vartotojui suteikti daugiau pasitikėjimo. Trumpesnė tiekimo grandinė leidžia geriau suprasti, kokį kelią nuėjo lėkštėje atsidūręs maistas. Visus rūpimus klausimus apie pirkinių krepšelyje esančius produktus bus galima užduoti juos tiekiantiems ūkininkams ar gamintojams.
Tai patvirtina ir šios idėjos vystytojas bei investuotojas R. Lapinskas. Anot jo, bus siekiama, kad šiame išskirtiniame turguje savo gėrybėmis prekiautų patys ūkininkai. Žmonių lūkesčiai maisto produktams vis labiau auga. Ieškoma vietiniuose ūkiuose auginamų produktų, tokiais ūkiais vis labiau pasitikima. Tai – pirmas toks projektas Lietuvoje, o įgyvendinti jį galima tik subūrus skaidrius, tvarumo principais besivadovaujančius gamintojus bei informuojant savo maistu besidominčią bendruomenę“, – teigia Remigijus.
Naujajame Garliavos turguje pirkėjams bus siūlomas pats geriausias kainos ir kokybės santykis. Tačiau kas leidžia tai padaryti? Atsakyti į šį klausimą iš tiesų paprasta: prekiaujant tik vietiniuose ūkiuose užauginta produkcija, atsisakoma įprastai naudojamų tarpininkų paslaugų. Tokiu būdu įgyvendinamas unikalus „iš daržo ant Jūsų stalo“ konceptas suteikia galimybę ir skatina smulkius ūkininkus parduoti savo produkciją čia ir dabar, tiesiai vartotojui. To rezultatas – sutrumpėjusi produktų tiekimo grandinė ir mažesnė, pirkėjus džiuginanti kaina.
Visgi šiuolaikiniame, tvarumą puoselėjančiame turguje bus ne tik prekiaujama, bet ir buriamasi į bendruomenės poreikius atsižvelgiančių ūkininkų kooperaciją. Čia vietiniai gamintojai papildys vieni kitus bei užtikrins, jog turgelio asortimentas būtų platus ir atitiktų kiekvieno vartotojo poreikius. Taip pat lankytojams bus suteikiama puiki galimybė tiesiogiai pažinti bei bendrauti su savo maisto tiekėjais. Anot turgaus steigėjų, tai itin svarbu norint užmegzti abipusę naudą nešančius, pilnaverčius atsakingo gamintojo ir vartotojo santykius.
Naujojo turgelio vadovė D. Prekevičienė džiaugiasi, jog šios unikalios vietos privalumais naudosis tiek čia dirbantys, tiek ir apsilankantys žmonės: „Siūlome ne tik patrauklią darbo vietą, bet ir bendruomenę. Kuriamas turgelis Garliavos apylinkių bendruomenei, kad gyventojus pasiektų sveikas, šviežias, lietuviškas maistas.“ Tad čia bus ne tik perkama ir parduodama, bet ir organizuojamos derliaus nuėmimo, Kalėdų, Velykų ir kitos šventės, mugės bei renginiai.
Visa tai vyks jaukiame, naujai renovuotame pastate su automobilių parkavimo aikštele. Komfortiškas darbo ir apsipirkimo sąlygas turguje užtikrins čia įrengta rekuperacinė vėdinimo sistema ir patalpų kondicionavimas, o lankytojai galės mėgautis jiems skirta poilsio zona, kava bei šviežiais desertais.
Turgelio įkūrėjai kviečia ūkininkus ir kitus vietinius gamintojus prekiauti čia įrengtuose mediniuose nameliuose arba pagrindiniame pastate su šaldymo vitrinomis ir skirtingiems produktams pritaikytomis zonomis. Į prekybai pasirinktos vietos nuomos kainą bus įskaičiuojami šildymo, elektros, vandens sąnaudų, internetinio ryšio ir kiti kaštai, tad beliks pasirūpinti tuo, kas svarbiausia – Garliavos bendruomenę džiuginančios vietinės produkcijos pristatymu. Turgus „Ūkio sakmės“ lankytojų lauks Vytauto g. 39C, Garliavoje nuo antradienio iki penktadienio 10–18 val., šeštadienį ir sekmadienį 8–15 val.
Naujausi komentarai