Gyventojai praneša: Romainiuose kanalizacijos vanduo bėga į vietinį upelį

Romainiuose gyvenantys kauniečiai pasakojo, kad jau ketvirtą kartą per šį mėnesį tenka kviestis avarinės tarnybos specialistus, nes kanalizacijos vanduo veržiasi į namus, jis užtvindė ir šulinius. Negana to, dalis nuotekų patenka ir į upelį.

Gyventojams neramu

Į portalo kauno.diena.lt redakciją kreipėsi Vijūkų gatvės gyventojai ir teigė, kad trečiadienio rytą juos pažadino iš kriauklės gurguliuojantis vanduo ir iš tualeto sklindantis baisus dvokas. Paaiškėjo, kad vėl užsikimšo kanalizacijos šuliniai ir vanduo pradėjo veržtis į namus. Labiausiai neramu dėl to, kad ši problema kartojasi nuolat.

Viena vietos gyventoja portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad trečiadienio rytą išgirdo, kaip kriauklėse kunkuliuoja vanduo. Kadangi kriauklėse vandens mažiau, nuotekos į viršų neprasiveržė, tačiau apie tai, kad kažkas negerai, pranešė būtent sklindantys garsai. Tačiau klozete situacija buvo dar prastesnė. Čia kanalizacijos vanduo buvo gerokai pakilęs, tad pasinaudoti tualetu nebuvo įmanoma. Moteris tikino, kad nuo pat ryto visus namus užtvindė kanalizacijos dvokas.

„Vijūkų gatvės atkarpoje tarp Kudrėnų ir Užliedžių gatvių yra keli šuliniai, jie visi buvo pilni kanalizacijos nuotekų. Vanduo pakilęs iki pat šulinių viršaus. Vėl teko kviestis „Kauno vandenų“ avarinę tarnybą, kad šie atkimštų šulinius ir vanduo nuslūgtų“, – kalbėjo Romainių gyventoja.

Skaitytojos nuotr.

Kaunietė tikino, kad pastaruoju metu kanalizacijos problemų gerokai padaugėjo. Vien nuo kovo pradžios dėl pakilusio nuotekų lygio gyventojai keturis kartus buvo priversti kęsti nepatogumus bei kviestis avarines tarnybas. Pasak vietinių žmonių, seniau tokių problemų nekildavo arba jos būdavo ypač retos, o dabar tarnyboms tenka važiuoti gan dažnai.

 

 

„Nežinau, kodėl taip yra. Gal kad labai padaugėjo gyventojų, bet tada turėjo būti plečiamas ir nuotekų sistemos tinklas. Šiaip Romainiuose nėra normalios lietaus surinkimo sistemos, tad gal ir tai turi įtakos. Tačiau čia gyvename jau gal dešimt metų ir tokių problemų nebūdavo, o dabar per 20 dienų jau keturis kartus taip kanalizacijos vanduo pakilo, tai kas bus toliau? Atvažiuoja specialistai, pakrapšto kažką ir vėl išvažiuoja, bet vanduo netrukus vėl pakyla“, – teigė Vijūkų gatvės gyventoja.

Pagrindinė problemų priežastis yra į klozetus metamos įvairios higienos bei maisto atliekos, vandenyje netirpstantys popieriniai rankšluosčiai.

Teršia upelį

Negana to, kad kanalizacijos dvokas persmelkia rajono gyventojų nuotaikas, kauniečiai atkreipė dėmesį į dar vieną tokių pakilusių nuotekų keliamą problemą. Pro šulinių viršų tekantis vanduo patenka į melioracijos griovius, o iš jų – į šalia tekantį Plytupio upelį.

Žmonės teigė, kad dalyje Romainių nėra normalios lietaus surinkimo kanalizacijos. Kai kurios gatvės nėra asfaltuotos, o šalia jų stūkso dar senieji melioracijos grioviai, į kuriuos suteka kritulių vanduo. Tačiau grioviuose, pasak vietinių, galima aptikti ne tik lietaus, bet ir buitinių nuotekų.

„Upelis nuo apsemtų šulinių nėra taip toli, maždaug ties Kaimelės gatve. Kadangi nėra normalios sistemos, tai kanalizacija ir bėga ten“, – pažymėjo apie problemą prabilusi portalo kauno.diena.lt skaitytoja.

 

 

Įvardijo priežastis

Bendrovės „Kauno vandenys“ viešųjų ryšių specialistas Andrius Nenėnas informavo, jog užsikimšimų lauko nuotekų tinkluose pilnai išvengti neįmanoma, dažniausiai tai įvyksta dėl gyventojų neatsakingumo naudojantis buitinių nuotekų infrastruktūra.

„Pagrindinė problemų priežastis yra į klozetus metamos įvairios higienos bei maisto atliekos, vandenyje netirpstantys popieriniai rankšluosčiai. Todėl lauko tinklų vamzdynuose kaupiasi nešmenys, mažėja jų pralaidumas ir dėl šios priežasties susiformuoja kamštis vamzdyne. Problemos buitinių nuotekų tinkluose būna įvairios, pagrindinės prevencinės priemonės siekiant išvengti gedimų ir avarijų tinkluose yra tinkama ir savalaikė jų priežiūra, techninių parametrų suderinamumas, vartotojų atsakingumas – nemesti vandenyje netirpstančių medžiagų“, – dėl ko kyla kanalizacijos problemų, vardijo A.Nenėnas.

„Kauno vandenų“ Avarinės tarnybos registre 2021 m. kovo mėnesį užfiksuoti keturi pranešimai dėl užsikimšusių buitinių nuotekų tinklų Vijūkų gatvės atkarpoje tarp Kudrėnų ir Užliedžių gatvių. Visais minėtais atvejais į užsikimšimo vietą buvo išsiųstos avarinės tarnybos nuotekų tinklo brigados, užsikimšimai tinkle pašalinti, tinklai išplauti į angas tarp šulinių įleidus specialią plovimo žarną paleidus galingą vandens srovę, sukeltą aukštu slėgiu.

Skaitytojos nuotr.

„Pažymėtina, kad papildomai kovo 24 dieną buvo į pagalbą pasitelkta tinklų plovimo brigada. Minėtas tinklas buvo praplautas didesnėmis techninėmis charakteristikomis gebančiu dirbti hidrodinaminiu automobiliu“, – pažymėjo bendrovės atstovas.

Bendrovės „Kauno vandenys“ Eksploatacijos skyrius periodiškai atlieka bendrovės valdomų tinklų profilaktinius darbus. Iškritus gausiam kritulių kiekiui, ypatingai periferiniuose kvartaluose, bendrovę pasiekia pranešimai dėl užliejamų patalpų, kurį dažniausiai įtakoja nelegalūs gyventojų paviršinių nuotekų pasijungimai prie buitinių nuotekų tinklų.

„Primename, kad vadovaujantis Vandentvarkos ūkio naudojimo taisyklių 4.3 punkto nuostata, rūsiuose ir pusrūsiuose sanitariniai prietaisai turi būti tik už automatiškai užsidarančios sklendės. Už rūsio užtvindymą Tiekėjas (šiuo atveju UAB „Kauno vandenys“) neatsako“, – nurodė A.Nenėnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Rašo apie kažkokį upelį,bet nematyt, nuotraukos kožkokia bala nufotografuota. Prieš rašant reikėtu suprasti esmę,o tada rašyti tokius straipsius.

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
kelius ten sutvarkė , ar vis dar asfaltavimo brokas po vandentiekio darbų ? kas ten atsakingas už tą rajoną ?

Kažin

Kažin portretas
kiek tie nepatenkinti Romainių gyventojai prisidėjo lėšomis infrastruktūros sutvarkymui- namai didžiausi, turtingiausi, bet juos statydami matė tuos infrastruktūros trūkumus, tad "susimeskite ir susitvarkykite....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių