Pereiti į pagrindinį turinį

Į Kauną atvyksta garsiausi fluxus kūrėjai

2009-07-10 15:15
Į Kauną atvyksta garsiausi fluxus kūrėjai
Į Kauną atvyksta garsiausi fluxus kūrėjai / parodos organizatorių nuotr.

Liepos 14-ąją M.Žilinsko dailės galerijoje duris atvers žymaus japonų fluxus kūrėjo Ay-O (tikr. Takao Iijima) ir jo pasekėjų paroda „Rain Meets Sun“ („Lietus sutinka saulę“). Parodos pavadinimą įkūnija vaivorykštinė Ay-O grafika, ją papildys dvylikos Japonijos šiuolaikinio meno scenos dalyvių ir aštuonių Lietuvos kūrėjų darbai.

„Rain Meets Sun“ - vienas didžiausių šios vasaros meninių projektų Kaune, kuriame dalyvauja 26 menininkai ir kuratoriai iš Lietuvos bei Japonijos. Pasak vienos iš parodos kuratorių Eglės Komkaitės-Baltušnikienės, tai labai marga paroda, suburianti jaunosios ir viduriniosios japonų kartos atstovus, dirbančius ir instaliacijų, ir tapybos srityse.

Parodoje dalyvaus instaliacijas-perfomansus kuriantis Tokio Maruvama, fotomenininkas Naotaka Sugimoto, dailininkas Akira Komoto, ketinantis pasekti Ay-O pavyzdžiu - dovanoti M.K. Čiurlionio muziejui vieną savo kūrinių. Savo apsilankymu vėl nudžiugins menininkas ir parodų kuratorius Hiroshi Egami, performanso meistrė Tei Kobavashi. Kaune taip pat viešės Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) kuratoriai. Atidarant parodą M.Žilinsko galerijoje koncertuos pianistė Yumiko Okawa.

„Labai svarbu, kad parodoje dalyvaus Jonas Mekas, kuris, muziejui jau padovanojęs keletą J.Mačiūno darbų, ketina padovanoti ir vaizdo instaliaciją“, - lietuvišką parodos pusę atskleidžia E.Komkaitė-Baltušnikienė. Bus eksponuojama Vytenio Lingio ir Laisvydės Šalčiūtės tapyba, Kęstučio Musteikio skulptūra, naujausi Dianos Radavičiūtės ir Kęstučio Grigaliūno atspaudai. Parodoje ir trijų lietuvių - Aistautės Valiūtės, Daumanto Plechavičiaus ir Sauliaus Valiaus instaliacijos.

Glaudūs Japonijos ir Lietuvos menininkų ryšiai užsimezgė 2001 metų vasarą, kai Kauno paveikslų galerijoje įvyko nepaprasta „Fluxus“ šventė. Tuomet, pagerbdamas savo bičiulį ir bendražygį Jurgį Mačiūną, Ay-O surengė vaivorykštinės grafikos parodą. O 2008 m. rudenį iš tuometinio LR Kultūros ministro Jono Jučo ir Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko gavęs padėkas už indėlį į kultūros ryšių puoselėjimą, Ay-O  nusprendė surengti Lietuvoje dar vieną parodą, kurioje dalyvautų menininko kolegos ir pasekėjai.

„Rain Meets Sun“ - tai reikšmingiausias šių metų Kauno kultūros renginys, o ir Lietuvos mastu tai - fantastiška paroda“, - džiaugiasi kuratorė. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų