Iš įmonės kišenės apmoka ne tik privačias keliones

  • Teksto dydis:

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistų akiratyje pastaruoju metu figūruoja nustatyti nedrausmingi įmonių lėšų panaudojimo privatiems poreikiams atvejai.

Asmeninių poreikių tenkinimas iš įmonės kišenės – vis dar populiari piktnaudžiavimo forma, atsiskleidžianti per įvairias keliones, bendrovės transporto priemonių panaudojimą ar įsigytas paslaugas ir kasdienėje buityje naudojamus daiktus ar net prabangius pirkinius, kurie niekaip nesusiję su įmonės veikla.

Kokių rizikų šioje srityje įžvelgia mokesčių administratorius ir kaip tinkamai užtikrinti įmonės mokestinę higieną, pasakoja Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (Kauno AVMI) viršininkė Judita Stankienė.

– Įmonių lėšomis tenkinami asmeniniai poreikiai – kas tai ir kodėl šiai sričiai reikalingas ypatingas VMI dėmesys?

– Asmeninių poreikių tenkinimas įmonių lėšomis – tai nepagrįstas įmonių leidžiamų atskaitymų ir Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) atskaitos didinimas, įtraukiant asmeninėms reikmėms skirtų pirkinių įsigijimo išlaidas ir pirkimo PVM bei taip sumažinant tiek apmokestinamąjį įmonių pelną, tiek ir mokėtiną PVM.

Svarbu, kad taip yra gaunama ir asmeninė nauda, išvengiant mokėtino Gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Trumpai tariant, pasitaiko atvejų, kai siekdami išvengti mokesčių, įmonių vadovai, savininkai ar darbuotojai tenkina savo įvairius privačius poreikius įmonės sąskaita, kai nustatyti pirkiniai visiškai nesusiję su bendrovių vykdoma veikla. Dažnu atveju, mokesčių administratoriui pradėjus domėtis įmone, pastebima, kad iš verslo kišenės buvo tenkinami ir privatūs asmenų poreikiai, kurių amplitudė svyruoja nuo maisto gyvūnams, sportinių batelių ar sulčiaspaudės iki butų sostinės centre ar prabangių jachtų.

VMI siekia padėti gyventojams tinkamai ir sąžiningai vykdyti mokestines prievoles, kuriant pasitikėjimo ir pagalbos santykį bei taip drauge formuojant pavyzdinę mokesčių kultūrą. Vis dėlto tokie atvejai, kai vienų mokesčių mokėtojų netinkama elgsena trikdo sąžiningų klientų veiklą, negali būti toleruojami, tad mokesčių administratorius šiemet privačių poreikių tenkinimo įmonės sąskaita sričiai skiria ypatingą dėmesį.

– Kokių įmonių turto naudojimo asmeninėms reikmėms atvejų VMI nustato dažniausiai?

– Mokesčių administratoriaus fiksuotų atvejų pagrindu galima teigti, kad įmonių lėšomis dažniausiai yra tenkinami tokie asmeniniai poreikiai, kurie susiję su įvairių transporto priemonių, nekilnojamojo turto, įvairių daiktų, naudojamų buityje, įsigijimu, ar atsitiktinėmis paslaugomis, kai tai visiškai nesusiję su įmonės veikla. Asmeninių poreikių tenkinimas iš įmonės kišenės taip pat atsiskleidžia ir per keliones, kurios dažnu atveju įforminamos kaip komandiruotės. Dažni atvejai, kai bendrovių turimos transporto priemonės yra naudojamos ne darbo tikslais, ir jų panaudojimas, gaunant asmeninę naudą, netinkamai įtraukiamas į apskaitą.

– Viešojoje erdvėje yra nuskambėję nemažai atvejų apie prabangių automobilių įsigijimą įmonių sąskaita. Kokių dar netikėtų pirkinių asmeninėms reikmėms įmonės pinigais yra nustatę VMI specialistai?

– VMI specialistai, atlikdami įmonių stebėsenos ar kontrolės veiksmus, yra nustatę ir tokių atvejų, kai verslo sąskaita įsigyta daugybė įvairių kasdienėje buityje reikalingų daiktų, tokių kaip akiniai, kvepalai, žaislai, drabužiai, avalynė ar plaukų kirpimo mašinėlės. Nemaža dalimi fiksuojama ir įsigytų įvairių paslaugų, kurios nesusijusios su įmonės vykdoma veikla, pavyzdžiui – lubų montavimo, maitinimo paslaugos.

Kauno AVMI specialistams atliekant vienos įmonės patikrinimą, nustatyta, kad įmonės vardu buvo nevengta įsigyti įvairių konstruktorių, dronų, stalo žaidimų ar net suaugusiesiems skirtų prekių, o išlaidos prekybos centruose viršijo 6,3 tūkst. eurų. Visos minėtos prekės nepanaudotos įmonės veikloje ir buvo skirtos vadovo ir jo artimųjų asmeniniams poreikiams tenkinti. Po minėto patikrinimo, nustačius atitinkamų pažeidimų, apskaičiuota papildoma į biudžetą mokėtina suma viršijo 40 tūkst. eurų.

Pasitaiko atvejų, kai bendrovių sąskaita įsigyjami ir baldai, smulki ir stambi buitinė technika ar butai, garažai, poilsio statiniai. Tokiais atvejais įmonių atstovai stengiasi įrodyti, kad turtą įsigijo biurui įrengti ar nuomoti, prisidengiant fiktyviomis trumpalaikės nuomos sutartimis su fiziniais asmenimis, nors įmonės veikla yra visiškai nesusijusi su nekilnojamojo turto nuoma ar prekyba. Vis dėlto, kontroliuojant privačių poreikių tenkinimo įmonės lėšomis sritį, VMI teko nustatyti ne vieną atvejį, kai verslininkai statė, pirko ar nuomojosi nekilnojamąjį turtą savo asmeninėms reikmėms.

– Kokių priemonių ar šaltinių VMI pasitelkia, siekdama identifikuoti ir užkardyti tokius nesąžiningus verslininkų veiksmus?

– Užtikrindama tinkamą mokestinių pareigų vykdymą ir siekdama identifikuoti nesąžiningus verslininkų veiksmus, VMI savo veikloje pasitelkia daug skirtingų duomenų šaltinių bei priemonių. Šiemet mokesčių administratorius aktyviai vykdė pagal tam tikrus kriterijus atrinktų įmonių stebėsenos ar atitinkamus kontrolės veiksmus ir per 18,6 tūkst. įmonių pateikė užpildyti specialų klausimyną apie juridinių asmenų vardu registruotų automobilių privatiems poreikiams panaudojimą. Vyykdant šią priemonę, virš 4 tūkst. įmonių savarankiškai patikslino deklaracijas ir papildomai deklaravo per 653 tūkst. eurų PVM ir 82 tūkst. eurų GPM.

Atliekant vienos įmonės patikrinimą, nustatyta, kad įmonės vardu buvo nevengta įsigyti įvairių konstruktorių, dronų, stalo žaidimų ar net suaugusiesiems skirtų prekių.

Siekiant nustatyti galimus piktnaudžiavimo atvejus, pasitelkiami ir kitų šaltinių įrašai, pavyzdžiui, i.VAZ krovinių gabenimo važtaraščių duomenys. Remiantis i.VAZ pateiktais duomenimis, nustatyta atvejų, kai įvairi įranga ir statybinės medžiagos buvo nugabentos ir iškrautos įmonės darbuotojų gyvenamosios vietos deklaruotais adresais. Atkreipiamas dėmesys ir į sąskaitose nurodytą informaciją. Neretai peržvelgus biuro baldų įsigijimo PVM sąskaitas faktūras ir surinkus informaciją iš pardavėjo, paaiškėja, kad įmonės lėšomis buvo įsigyta miegamojo lova. Remiantis bendrais duomenų šaltiniais, nustatomi ir piktnaudžiavimo įmonės transportu atvejai, kai, tarkime, nurodoma, kad Kaune registruota įmonė automobilį darbo reikmėms naudoja tik darbo dienomis, o šventinę dieną įmonės vadovas su minėtu automobiliu Klaipėdos regione užfiksuojamas viršijantis greitį.

– Kokių verslo klaidų dažniausiai pasitaiko, dėl kokių klausimų, susijusių su tinkamu pajamų įtraukimu į apskaitą, gyventojai dažniausiai kreipiasi į mokesčių administratorių?

– Pirmiausia, svarbu pažymėti, kad asmeninis vartojimas, prisidengiant įmonės kišene, laikomas piktnaudžiavimu, o ne klaida. Tokie piktnaudžiavimo atvejai, kai iš įmonės lėšų yra nesąžiningai tenkinami asmeniniai poreikiai, netoleruojami.

Mokesčių mokėtojų klausimai dėl pajamų natūra yra labai įvairūs, susiję su GPM, PVM ar pelno mokesčio įstatymo nuostatų taikymu. Kreipdamiesi į VMI specialistus, įmonių atstovai įprastai teiraujasi dėl įmonės automobilių ir degalų panaudojimo darbuotojų asmeninėms reikmėms, dovanų darbuotojams ir partneriams, įmonės apmokamo darbuotojų maitinimo, draudimo, dėl neatlygintinai atiduodamų prekių ar paslaugų.

– Kokius bendrus rezultatus ir mokėtinas sumas šioje srityje per pastaruosius metus nustatė VMI?

– Rezultatai rodo, kad didesnis mokesčių specialistų dėmesys įmonės lėšų panaudojimo asmeninėms reikmėms nustatyti neabejotinai yra reikšmingas. 2020 m. mokesčių specialistai, atlikdami kontrolės veiksmus, nustatė 72 asmeninių poreikių tenkinimo įmonių lėšomis ir pajamų gavimo natūra atvejus, kurių metu į biudžetą priskaičiuotos mokėtinos / deklaruotinos mokesčių ir su jais susijusios sumos siekė apie 1,5 mln. eurų. Šiemet, mokesčių administratoriui vykdant įvairias priemones, po atliktų stebėsenos ir kontrolės veiksmų deklaruota daugiau nei 1,8 mln. eurų mokėtina suma.

– Kaip prie šios mokesčių nesumokėjimo rizikos mažinimo gali prisidėti visuomenė?

– Susiduriant su pajamų įtraukimo į apskaitą natūra ir asmeninių poreikių tenkinimo įmonių lėšomis problematika, svarbu užtikrinti mokesčių mokėtojų lygybę, sąžiningą konkurencingumą bei atitinkamą mokesčių mokėtojų drausmę. Tai užtikrinti galima elementaria įmonių higiena, susiformavusiais įgūdžiais, tarkime, pasinaudojus įmonės transportu asmeninėms reikmėms, natūralu, kad tai reikia tinkamai įtraukti į apskaitą ir sumokėti mokesčius.

Jeigu verslo atstovams kyla klausimų, neaiškumų, abejonių, kaip tinkamai atlikti mokestines prievoles konkrečiu atveju, visuomet kviečiame konsultuotis individualiai. Daugiau informacijos dėl pajamų natūra, apmokestinimo ir deklaravimo ir pridėtinės vertės mokesčio prievolių, automobilius naudojant privatiems poreikiams, galima rasti VMI svetainėje. Svarbu būti neabejingiems – apie pastebėtus mokesčių vengimo ir piktnaudžiavimo atvejus gyventojai gali pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882 ar užpildyti elektroninę formą VMI interneto svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stasys

Stasys portretas
Mokesciai dirba kietai kiekvienais metais mane tikrina ir nieko neranda, bet politikai darosi reklama ir puola versla ir tuos pacius mokesciu inspek. Mok inspekcija bijo politiku ir varo reklama.

Jo jo

Jo jo portretas
Ot tai naujieną atrado... Ką ta sumauta VMI veikė 30 metų jei tik dabar akis prasikrapštė. Bet butų, jachtų, brangių automobilių nusipirktų už įmonių lėšas, kelionių ir kt. iki šiol nemato. Manau, kad tokią VMI reikia aplamai reorganizuoti ir tokiems vadovams kaip Stankienė ir į ją panašiems turi būti vykdoma rotacija

Populiariausia

Populiariausia portretas
turbut degalu pylimas i visu giminaiciu ir draugu,net ir imones darbuotoju asmeninius auto. Suma be PVM tiesiog atiduodama vadovui grynais. Zinau imone,kur administracijos damos "valdiskai" perkasi wc popieriu ir iklotelius. Pats tokiu budu esu pirkes plansete ir 3 telefonus savo seimai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių